| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 2 turinys

· Nacionalinis numeracijos planas - telekomunikacijų rinkos vystymosi užtikrinimo priemonė
· Garso paslaugos DSL tinkluose
· GJNASS - globalinė jūrų nelaimės atveju saugumo sistema
· Kazakhtelecom didina investicijas
· Žinutės

Internetas
· Interneto anarchistai
· Elektroninė laiko žymė
· Karas tinkle
· Kompiuterių e-muniteto beieškant
· IP telefonija, kurioje reikalingas tik vienas komponentas
· Ethernetas - konverguojančių technologijų tinklas
· Žinutės

Optinis ryšys
· Nuo idėjos iki milijardinio biznio
· Greičiau nei vakuume skriejantis fotonas
· Saugiai persiunčiamas kvantinis raktas
· Nauji perderinamieji bangos ilgio lazeriai optinio ryšio sistemoms
· Silicis tampa lazerine terpe
· Idealus fokusas
· Povandeninis optinis ryšys
· Šviesos diodai: geriausiojo šviesos šaltinio beieškant
· Mažesnės CCD matricos padidina vaizdų gavimo spartą
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Apie radijo prieigų signalus
· Radijo atgimimas
· Norvegijos prašmatnus mobilusis telefonas
· Pirmasis CMOS matricos technologija gamanintas GSM transyveris
· Žinutės

Elektronika
· Kada sušlubuoja atmintis
· Įpilk man dar kelis lazerius
· Naujoviškas ekranas
· Superlaidus plastikas
· Automobilis - tinklo naršyklė su padangomis
· Kas toliau?
· Airijos aukštųjų technologijų pramonė nepasiduoda nuosmukiui
· Pasiklausyk!
· Kokia yra atminties mikroschemų ateitis?
· Žinutės

Mobilusis ryšys > Žinutės

| 3G gali būti labai brangus malonumas | Rankraštis perkeliamas į mobilųjį telefoną | Suomija: 3G ryšys bus netgi ir tuo atveju, kai nebus jo abonentų | Dar ir 800 MHz | TI investuos į bevielių pirštų atspaudų sistemos sukūrimą | Nepopuliarus terminas |

3G gali būti labai brangus malonumas

   Konsultacinė firma Northstream paskelbė ataskaitą, kurioje juodu ant balto įrodyta, kad trečiosios kartos mobilioji telefonija gali būti visiems vartotojams labai brangi paslauga. Kad 3G pradėtų duoti jau įsitvirtinusiems rinkoje operatoriams pelną, vartotojų išlaidos pokalbiams mobiliuoju telefonu turėtų padvigubėti. Naujiems operatoriams, kurie iki šiol neturi abonentų, reikės mažiausiai dar 40 proc. daugiau gaunamų pajamų iš kiekvieno abonento.

   Sekdamas Švedijos pavyzdžiu, Northstream išnagrinėjo 16 skirtingų scenarijų, galinčių padaryti 3G operatorių veiklą pelningą. Dabar šioje šalyje kiekvienas mobiliojo telefono ryšio abonentas vidutiniškai kas mėnesį tam išleidžia po 400 kronų (apie 150 litų). Bet 2015 metais tam, kad toks rinkoje įsitvirtinęs operatorius, kaip Europolitan, veiktų pelningai, prireiks, jog jo paslaugomis naudotųsi net 85 procentai visų Švedijos gyventojų, kas mėnuo mokančių kompanijai vidutiniškai po 900 kronų.

   Aišku, tie skaičiai yra tikrai fantastiški, todėl, norėdami išvengti tokio savo teikiamų paslaugų kainų augimo, operatoriai privalės daugiau bendradarbiauti tarpusavyje bazinių stočių ir radijo įrangos srityje.

Į viršų


Rankraštis perkeliamas į mobilųjį telefoną

   Rugpjūčio mėnesį pasirodys „Pegasus Note Taker", kuriuo bus galima rašyti bet kokiame paviršiuje, o rankraštį perkelti į kišeninį kompiuterį ar mobilųjį telefoną. Plunksnakotis kainuos apie 100 dolerių. Pirmiausia jį numatoma sujungti su Nokios komunikatoriumi.

Į viršų


Suomija: 3G ryšys bus netgi ir tuo atveju, kai nebus jo abonentų

   Didžiausias Suomijoje mobiliojo telefono ryšio operatorius Sonera planuoja įjungti savąsias trečiosios kartos ryšio paslaugas netgi ir tuo atveju, jei dar nebus joms tinkamų telefonų. Soneros konkurentai ruošiasi tokį įjungimą užvėlinti, aiškindamiesi telefono aparatų nebuvimu bei kitomis techninėmis problemomis.

   Tuo tarpu Ispanija nutarė 3G tinklų atidarymą perkelti kitiems metams ir šitaip luktelėti, kol jų technologija atitiks telefono kompanijų lūkesčius. Gegužės mėnesį apie numatomą vėlavimą taip pat pranešė British Telecom filialas Meino saloje Manx Telecom bei Japonijos NTT DoCoMo.

   1999 m. kovo mėnesį Suomija buvo pirmoji pasaulyje šalis išdalijusi naujos, trečios mobiliojo telefono ryšio kartos paslaugų licencijas. Keturios tokios licencijos buvo įteiktos Sonerai, Radiolinja, Telia Mobile ir regioninių telekomunikacijų firmų konsorciumui, pavadintam Suomen Kolmegee. Licencijos buvo duotos su ta sąlyga, jog 3G tinklai pradės veikti 2002 m. sausio 1 d. Radiolinja pirmoji paprašė leidimo vėluoti, teisindamasi tinklo kūrimo metu iškilusiomis techninėmis problemomis ir pačių telefonų trūkumu.

   Dar prieš mėnesį Suomijos transporto ir ryšių ministras Olli-Pekka Heinonenas sakė, kad tokio tipo prašymus galima svarstyti, tačiau iki šiol nėra aišku, ar bus patenkintas Radiolinja prašymas.

   Konkuruojantis operatorius Sonera pareiškė paleisiantis savąjį UMTS tinklą numatytu laiku netgi ir tuomet, jei nebus nei vieno galinčio juo naudotis vartotojo. Labai tikėtina, kad iki kitų metų pradžios vis dar nebus 3G telefono aparatų. Netgi Nokia teplanuoja pradėti pardavinėti savo 3G telefonus tik 2002 m. pabaigoje.

Į viršų


Dar ir 800 MHz

   Nokia pradėjo naudoti naują GSM sistemų dažnių juostą - GSM 800. Ji leidžia TDMA ir TDMA/GSM operatoriams teikti GSM paslaugas tuose regionuose, kuriuose yra neužimta 800 MHz juosta. TDMA, naudojanti 800 MHz, visų pirma naudojama Azijoje ir JAV. GSM 800 naudojama GPRS technologija, todėl ši sistema taip pat tinka ir EDGE bei WCDMA. Joje panaudotos tos pačios kaip ir kitose dažnių juostose paslaugų kūrimo platformos.

Į viršų


TI investuos į bevielių pirštų atspaudų sistemos sukūrimą

   Texas Instruments (TI) ruošiasi investuoti nuo penkių iki dvidešimties milijonų dolerių į naujai įsikūrusią įmonę Authentec - šitaip ketina paremti šios įmonės sukurtų bevielei kreipčiai į Internetą pirštų atspaudų sensorių technologijos vystymą ir komercializavimą. TI tvirtina, jog biometrinės saugos sistemos, į kurias įeina ir pirštų atspaudų atpažinimas, bus vis svarbesnės bevielio Interneto įrangoje. Firmos Authentec pirštų atspaudų sensoriai padidins mobiliosios prekybos bei bankinių operacijų, atliekamų naudojantis mobiliaisiais telefonais, saugumą ir leis perduoti duomenis be papildomų rūpesčių, kuriuos sukelia užmiršti arba pavogti slaptažodžiai.

Į viršų


Nepopuliarus terminas

   Dabar labai nepopuliaru firmos arba gaminio pavadinime vartoti WAP terminą. Matyt, taip atsitiko dėl to, kad mobilusis Internetas taip ir nesulaukė didesnės sėkmės. Tinklapyje „Mobile Lifestreams" išvardyti keli pavyzdžiai, parodantys, kaip atrodo firmų arba jų gaminių pavadinimai išmetus žodį WAP. Štai keletas jų: Wapitower virto Zapitower; Wapwednesday tapo Wireless Around People; Australijos WAP News dabar vadinasi Mobile Data News.

Į viršų



El. p.: info@elektronika.lt