| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 2 turinys

· Nacionalinis numeracijos planas - telekomunikacijų rinkos vystymosi užtikrinimo priemonė
· Garso paslaugos DSL tinkluose
· GJNASS - globalinė jūrų nelaimės atveju saugumo sistema
· Kazakhtelecom didina investicijas
· Žinutės

Internetas
· Interneto anarchistai
· Elektroninė laiko žymė
· Karas tinkle
· Kompiuterių e-muniteto beieškant
· IP telefonija, kurioje reikalingas tik vienas komponentas
· Ethernetas - konverguojančių technologijų tinklas
· Žinutės

Optinis ryšys
· Nuo idėjos iki milijardinio biznio
· Greičiau nei vakuume skriejantis fotonas
· Saugiai persiunčiamas kvantinis raktas
· Nauji perderinamieji bangos ilgio lazeriai optinio ryšio sistemoms
· Silicis tampa lazerine terpe
· Idealus fokusas
· Povandeninis optinis ryšys
· Šviesos diodai: geriausiojo šviesos šaltinio beieškant
· Mažesnės CCD matricos padidina vaizdų gavimo spartą
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Apie radijo prieigų signalus
· Radijo atgimimas
· Norvegijos prašmatnus mobilusis telefonas
· Pirmasis CMOS matricos technologija gamanintas GSM transyveris
· Žinutės

Elektronika
· Kada sušlubuoja atmintis
· Įpilk man dar kelis lazerius
· Naujoviškas ekranas
· Superlaidus plastikas
· Automobilis - tinklo naršyklė su padangomis
· Kas toliau?
· Airijos aukštųjų technologijų pramonė nepasiduoda nuosmukiui
· Pasiklausyk!
· Kokia yra atminties mikroschemų ateitis?
· Žinutės

Kazakhtelecom didina investicijas

   Turtingo nafta Kazachstano nacionalinis telekomo operatorius Kazakhtelecom (KT) planuoja šiemet net 27 proc. padidinti savo investicijas į naują įrangą ir naujas paslaugas. Jos turėtų pasiekti 14 mlrd. tengių, arba apie 100 mln. JAV dolerių. Atsigavusi po nemažų 1998 ir 1999 metais patirtų nuostolių, ši kompanija dabar siekia tapti svarbiausiu regione Interneto paslaugų tiekėju bei tęsti savo pradėtos 27 000 km ilgio magistralės Azija-Europa (TAE) šviesolaidinės optinės ryšio linijos, sujungsiančios Frankfurtą su Šanchajumi, atkarpos statybos darbus.

   Anot KT prezidento Adeno Bektasovo, KT pirmiausia suinteresuota investicijomis į naujas technologijas. Vykdydama dabartinę modernizavimo programą, kompanija instaliuoja naujus skaitmeninius tinklus ir stotis, tiesia daug šviesolaidinių ryšio linijų. Atnaujinamas ir palydovinis ryšys bei mikrobanginio ryšio magistralės.

   Įrangą ir technines paslaugas teikia Siemens, Alcatel, Ericsson, Turkcell ir Lucent Technologies, o Olandijos New Skies dukterinė įmonė Intelsat padeda instaliuoti dvipusio transliavimo ir plačiajuosčio ryšio įrangą VSAT (Very Small Aperture Terminal - labai mažos apertūros terminalai). Visų pirma siekiama išplėsti ir modernizuoti kaimiškųjų rajonų telekomunikacijas, nors didelis dėmesys skiriamas ir gyvybiškai svarbių energetikos ir geležinkelio sektorių ryšių pagerinimui.

   Šiuo metu Kazachstane 100 gyventojui tenka 14 telefono linijų; tarp NVS šalių pagal šį rodiklį Kazachstanas yra penktas. KT tikisi, jog šių metų pabaigoje, pabaigus Nacionalinės informacinės magistralės (NIM) statybą, bendras šalyje nutiestų magistralinių ir tarptautinio ryšio linijų ilgis sieks 10 000 km. Pietinė NIM atkarpa, jungianti Kazachstaną su Kinija rytuose bei Uzbekistanu pietryčiuose, jau veikia. Dabar ji jungiama prie TAE kazachų dalies. Vakarinėje dalyje dirba Siemens, instaliuojantis skaidulinę optinę liniją, jungsiančią Čimkentą ir Kyzyl Ordą pietuose su Aktobe ir Atyrau - vakaruose. Šio projekto kaina - apie 84 mln. dolerių. Ši atkarpa bus sujungta ir su Rusijos šviesolaidine linija, einančia nuo Rostovo prie Dono iki Astrachanės. KT turi tarpmiestinio ir tarptautinio telefono ryšio monopolį iki 2011m.

   Bektasovas pareiškė, kad jo kompanijos pajamos pernai metais išaugusios 29,3 proc. sudarė 38,6 mlrd. tengių (266 mln. dolerių). Neaudituotas pelnas, lyginant su 1999 m. patirtais 7 mln. dolerių nuostoliais, gautas 25 mln. dolerių. „Nors Vyriausybė lieka didžiausiuoju Kazakhtelecom akcininku, mes stengiamės, kad kompanija išties pradėtų taikytis prie rinkos sąlygų ir dirbtų efektyviai", - pasakė Bektasovas.

   Tarptautiniai analitikai tikisi, kad vyriausybė svarstys dalies akcijų pardavimo klausimą, bet kadangi Kazachstano pajamos už parduotą naftą pernai ženkliai išaugo, artimiausioje ateityje to sunku bus sulaukti.

   Iš šiųmetinių investicijų išskirtinas nacionalinio internetinio duomenų centro įkūrimas (kartu su amerikiečių konglomeratu Lockheed Martin). „Elektroninė prekyba vystosi labai sparčiai ir Kazachstanas nenori atsilikti nuo šių tendencijų", - pabrėžė Bektasovas. Prioritetinis čia bus privačių ir verslo vartotojų daugėjimas. Šiuo metu tik 0,5 proc. iš 15 mln. šalies gyventojų reguliariai naudojasi Internetu.


El. p.: info@elektronika.lt