| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 2 turinys

· Nacionalinis numeracijos planas - telekomunikacijų rinkos vystymosi užtikrinimo priemonė
· Garso paslaugos DSL tinkluose
· GJNASS - globalinė jūrų nelaimės atveju saugumo sistema
· Kazakhtelecom didina investicijas
· Žinutės

Internetas
· Interneto anarchistai
· Elektroninė laiko žymė
· Karas tinkle
· Kompiuterių e-muniteto beieškant
· IP telefonija, kurioje reikalingas tik vienas komponentas
· Ethernetas - konverguojančių technologijų tinklas
· Žinutės

Optinis ryšys
· Nuo idėjos iki milijardinio biznio
· Greičiau nei vakuume skriejantis fotonas
· Saugiai persiunčiamas kvantinis raktas
· Nauji perderinamieji bangos ilgio lazeriai optinio ryšio sistemoms
· Silicis tampa lazerine terpe
· Idealus fokusas
· Povandeninis optinis ryšys
· Šviesos diodai: geriausiojo šviesos šaltinio beieškant
· Mažesnės CCD matricos padidina vaizdų gavimo spartą
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Apie radijo prieigų signalus
· Radijo atgimimas
· Norvegijos prašmatnus mobilusis telefonas
· Pirmasis CMOS matricos technologija gamanintas GSM transyveris
· Žinutės

Elektronika
· Kada sušlubuoja atmintis
· Įpilk man dar kelis lazerius
· Naujoviškas ekranas
· Superlaidus plastikas
· Automobilis - tinklo naršyklė su padangomis
· Kas toliau?
· Airijos aukštųjų technologijų pramonė nepasiduoda nuosmukiui
· Pasiklausyk!
· Kokia yra atminties mikroschemų ateitis?
· Žinutės

Norvegijos prašmatnus mobilusis telefonas

   Švedai turi Ericssoną, suomiai - Nokia, o Norvegijoje iki šiol niekas negamino mobiliųjų telefonų. Dabar reikalai turėtų pasikeisti. Per pačią telekomunikacijų rinkos sumaištį norvegų firma MagCom AS nutarė pristatyti rinkai savo naująjį mobilųjį telefoną. Firma, orientuodamasi į pačius turtingiausius pirkėjus, nutarė gaminti ypatingo dizaino prabangius telefonus. Magnio atspalvio korpuse sumontuotas telefonas kainuos ne mažiau kaip 8000 Norvegijos kronų (4000 litų).

Optimistai

   MagCom telefonai pradžioje pasirodys Norvegijoje, bet vėliau jie bus pristatyti ir Europos rinkoje. Juos gamins Pandrupe (Danija), Flextronics kompanijos gamykloje, kurioje savo aparatus gamina ir Siemens, Ericsson bei Nokia. Magnio korpusus tieks kompanija Tonsberg Presstoperi.

   Bus pradėta gaminti po 3000 telefonų kas mėnesį, bet gamyba augs, jeigu didės naujųjų gaminių paklausa. Firma yra užsibrėžusi dar šiemet parduoti keletą tūkstančių telefonų. Taigi, apie masinę gamybą dar kalbėti anksti.

MagCom telefonas nėra toks plonas, kaip norėtųsi, tačiau jo skystųjų kristalų displėjus yra didelis ir pakankamai funkcionalus.

   Daug kas mano, kad ir tokie lūkesčiai perdėm optimistiški, bet yra turinčių pakankamai pinigų ir solidžias pareigas žmonių, kurie tiki šios koncepcijos gyvybingumu. MagCom priklauso daugiau kaip 50 akcininkų, iš kurių daugiausia akcijų turi Insight Capital Partners (21,2 proc.), Telenor Venture (16,8 proc.) ir Anders Wilhemsen AS (16,8 proc.). Valdybos pirmininko pareigas užima ligšiolinis Statoil direktorius Haraldas Norvikas. Konstravimo darbams jau išleista 120 mln. kronų, bet neseniai firma surinko dar 50 milijonų.

Dideli lūkesčiai

   Firmos vadovai pabrėžė, kad jau gautas ir tolesnių konstravimo darbų finansavimui reikalingas kapitalas ir kad MagCom telefonai bus toliau tobulinami. Dauguma stebėtojų Norvegijoje vis dar abejoja, ar bus tiek daug žmonių, kurie norėtų už paprastą GSM telefoną, perduodantį duomenis 9,6 kb/s sparta, mokėti po 8000 kronų. Iki šiol telefonas neturi jokių plačiajuosčio ryšio galimybių, nėra GPRS, nėra bendravimui su aplinka skirto infraraudonojo arba Bluetooth porto.

   Tiesa, telefonas turi PDA (Personal Digital Assistent - asmeninis skaitmeninis padėjėjas) galimybes, kuriomis naudotis leidžia didelis 27 eilučių ir 44 stulpelių - 200x320 taškų skystųjų kristalų displėjus. Tačiau telefono su asmeniniu kompiuteriu sinchronizavimui tenka pasitelkti kabelį.

   Magnio korpusas suteikia telefonui gana prašmatnią išvaizdą, bet, žinant, kad visas jo storis yra 3 cm, o sveria 151 g, vargu ar toks telefonas tiks nešioti marškinių kišenėje.

Po to bus ir GPRS

   MagCom turi elektroninį paštą ir Interneto naršyklę, kuria galima skaityti ir WAP, ir HTML bei xHTML tinklapius. Prisimenant didelį displėjų, šių funkcijų buvimas visiškai suprantamas, tačiau kiekvienas, kuriam yra tekę laukti, kol pasikraus tinklapis, į kurį siunčiama įprastiniu GSM tinklu, žino, kaip ilgai tai trunka. Reiktų bent GPRS spartos.

   MagCom vadovai užtikrina, kad veikiai jų gaminiuose bus ir GPRS, ir daug kitų naujovių. Magnio korpusas atlieka dar vieną papildomą funkciją, nes jis yra geras spinduliuotės ekranas. Vokiečių institute IMST atlikti testai parodė, kad MagCom spinduliuotė atitinka 0,043 SAR, o tai daug mažiau nei kituose mobiliuosiuose telefonuose. Daugelis labiausiai rinkoje paplitusių telefonų spinduliuoja daugiau kaip 1 SAR. Europoje didžiausia leistina riba - 2,0 SAR, o JAV - 1,6 SAR.

   Į MagCom komplektą įeis ir standartinis akumuliatorius, leidžiantis kalbėti keturias valandas, o budėjimo režime jo pakanka 110 valandų.


El. p.: info@elektronika.lt