| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 2 turinys

· Nacionalinis numeracijos planas - telekomunikacijų rinkos vystymosi užtikrinimo priemonė
· Garso paslaugos DSL tinkluose
· GJNASS - globalinė jūrų nelaimės atveju saugumo sistema
· Kazakhtelecom didina investicijas
· Žinutės

Internetas
· Interneto anarchistai
· Elektroninė laiko žymė
· Karas tinkle
· Kompiuterių e-muniteto beieškant
· IP telefonija, kurioje reikalingas tik vienas komponentas
· Ethernetas - konverguojančių technologijų tinklas
· Žinutės

Optinis ryšys
· Nuo idėjos iki milijardinio biznio
· Greičiau nei vakuume skriejantis fotonas
· Saugiai persiunčiamas kvantinis raktas
· Nauji perderinamieji bangos ilgio lazeriai optinio ryšio sistemoms
· Silicis tampa lazerine terpe
· Idealus fokusas
· Povandeninis optinis ryšys
· Šviesos diodai: geriausiojo šviesos šaltinio beieškant
· Mažesnės CCD matricos padidina vaizdų gavimo spartą
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Apie radijo prieigų signalus
· Radijo atgimimas
· Norvegijos prašmatnus mobilusis telefonas
· Pirmasis CMOS matricos technologija gamanintas GSM transyveris
· Žinutės

Elektronika
· Kada sušlubuoja atmintis
· Įpilk man dar kelis lazerius
· Naujoviškas ekranas
· Superlaidus plastikas
· Automobilis - tinklo naršyklė su padangomis
· Kas toliau?
· Airijos aukštųjų technologijų pramonė nepasiduoda nuosmukiui
· Pasiklausyk!
· Kokia yra atminties mikroschemų ateitis?
· Žinutės

Nacionalinis numeracijos planas - telekomunikacijų rinkos vystymosi užtikrinimo priemonė

ROKAS JUCYS

   2001 metų gegužės 30 dieną Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtino naują nacionalinį numeracijos planą. Šiame straipsnelyje apžvelgiama, kaip sudaromi nacionaliniai numeracijos planai ir kodėl iškilo būtinybė šiuos planus keisti.

   Numeracijos plano sudarymo principai ir nuostatos, kaip numeracija naudotis, nusakomi ITUT rekomendacija E.164. Šioje rekomendacijoje apibrėžiamos nacionalinių, tarptautinių numerių bei įvairių prefiksų taikomos sritys ir taisyklės. Pagal šią rekomendaciją sudaryta tokia tarptautinio telefono numerio struktūra (žr. lentelę).

Tarptautinio telefono numerio struktūra.

   Viena iš nacionalinio numeracijos plano keitimo priežasčių yra ta, kad Lietuvai pretenduojant stoti į ES, šalies telekomunikacijos turi atitikti europinius standartus. Tai visų pirma specialiųjų tarnybų numeriai, trumpųjų numerių formatas ir tarptautinio bei tarpmiestinio ryšio prefiksai. Dabar egzistuojančius specialiųjų tarnybų numerius - 01, 02, 03 reikės pakeisti vieningu pagalbos numeriu 112. Lietuvos telekomas savo tinkle jau yra atlikęs visus reikalingus pakeitimus, įgalinančius skambučius šiuo numeriu kreipti į vieningą visai Lietuvai pagalbos centrą, tačiau Lietuvos vyriausybė kol kas nėra įgyvendinusi šio centro steigimo projekto. Taip pat trumpieji numeriai, kurie prasideda skaičiumi 0, turės būti pakeisti į trumpuosius numerius formatu 1XXX, kadangi pagal europinius reikalavimus 0 naudojamas kaip tarpmiestinio ryšio prefiksas.

   Taip pat numeracijos plano keitimo eigoje bus sprendžiamas ir numeracijos erdvės padidinimo klausimas. Numeracijos resursai, kaip ir bet kokie kiti resursai, yra riboti, dėl to dabartinio formato tarpmiestiniai kodai 2ab praktiškai jau išnaudoti, o tie, kurie dar laisvi, reikalingi numeracijos plano keitimo eigoje, siekiant lygiagrečiai užtikrinti senų ir naujų tarpmiestinių kodų galiojimą. Reikia pažymėti, kad AB Lietuvos telekomas ruošdamas numeracijos plano keitimo pasiūlymą ypatingą dėmesį skyrė klientų poreikiams. Palyginus per paskutiniuosius kelerius metus padarytus numeracijos plano pakeitimus su kitų Europos valstybių plano pakeitimais, galima daryti išvadą, kad AB Lietuvos telekomas pasiūlytas nacionalinis numeracijos planas, numatant jo įgyvendinimo etapus, yra vienas iš labiausiai orientuotų į vartotojus nacionalinių numeracijos planų pakeitimų. Respublikos vyriausybė, padarius nežymius pataisymus, planą patvirtino. Miestų kodų praktiškai pasikeis tik vienas (didesniuose miestuose) arba du (mažesniuose miestuose) skaitmenys, be to, tam tikrą laikotarpį kiekvienu atveju bus užtikrinama galimybė prisiskambinti senu numeriu, o šiai galimybei pasibaigus numatyta dar apie pusmetį, abonentui surinkus seną numerį, suteikti jam informaciją apie numeracijos pasikeitimus balsinių pranešimų pagalba.

   Įdiegus naują numeraciją nacionalinis reikšminis numeris pailgės vienu skaitmeniu, o tai reiškia, kad pagal tarptautines normas numeracijos erdvė padidės 10 kartų. 8 skaitmenų nacionalinis reikšminis numeris leis naudoti 70'000'000 (7 skaitmenų nacionalinis reikšminis numeris įgalina naudoti 7'000'000 numeracijos erdvę) numerių fiksuotiems, mobiliesiems tinklams bei paslaugų tobulinimui ir užtikrins pakankamas numeracijos atsargas telekomunikacijų rinkos tolesniam vystymui.

1 pav. Nauji tarpmiestiniai kodai, kurie pakeis senuosius po visiško nacionalinio numeracijos plano įgyvendinimo.

   1 pav. pavaizduoti nauji tarpmiestiniai kodai, kurie pakeis senuosius po visiško nacionalinio numeracijos plano įgyvendinimo.

   Kaip matome iš paveikslo, pirmas ir antras tarpmiestinio kodo skaitmenys nusako geografinę abonento vietovę, o trečias skaitmuo - tikslų rajoną, kuriame yra abonentas.

   Kodai prasidedantys skaičiais 3, 4 ir 5, bus naudojami fiksuotame tinkle, 6 - mobiliuosiuose tinkluose, 7, 8 ir 9 - paslaugų teikimui, 2 liks kol kas rezervuotas, o vėliau bus panaudojamas atsižvelgiant į naujus telekomunikacijų rinkos vystymosi poreikius.

   Numeracijos plano įdiegimą numatoma baigti maždaug 2002 metų pabaigoje - 2003 metų pradžioje.


El. p.: info@elektronika.lt