| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

   

2000 m. ŽIEMA
turinys

Lietuvos telekomo metai
· Komutavimo ir perdavimo tinklo bei šiais tinklais teikiamų paslaugų plėtrai
· Informacijos ir paslaugų centras
· Duomenų perdavimo tinklo ir šiuo tinklu teikiamų paslaugų plėtra
· Atsisveikinimas su KVARCU
· Klientų aptarnavimo ir atsiskaitymo pagal sąskaitas projektas

Telekomų veikla
· Kas dabar įvyks?
· Tyli bevielė revoliucija
· Galvosūkiai dėl tendencijų
· Pirmosios VoIP mikroschemos kabelinei televizijai
· Pakeiskime kabelius DECT
· Patogus tinklų analizatorius
· Žinutės

3G
· Trečiosios kartos problema
· Žinutės
· Trečiosios kartos mobiliųjų ryšių radijo prieigos
· Mobiliųjų tinklų bumo dienos
· WAP: pažadai ir pavojai
· 3G telpa viename luste

Mobilusis ryšys
· Kosminiai gelbėtojai
· Žinutės
· Rūpesčiai dėl mobiliųjų telefonų

Fima
· „Mirra series 2“ šiuolaikinis garso įrašymo įrenginys

Internetas
· „Informėdžiai“ traukia medžioti
· Žinutės
· Didmeniniai skaičiavimai

Optinis ryšys
· Optinė revoliucija
· Žinutės
· Optiniams tinklams reikia optinių komutatorių
· Paskutinės mylios skaidulinės optikos paslaptis yra paprastumas

Elektronika
· Paprasti plačiajuostės sąsajos blokai
· Dangoraižiai iš silicio
· Fizikai, pakeitę pasaulį
· Audžiamos naujos šynos
· Valstybės remiamas nepriklausomas verslas
· Žinutės
· Inžinierių trūkumas
· Didelių elektrinių saulėlydis
· Anglies fulerenai ir nanovamzdeliai

Mobilusis ryšys > Žinutės

| Stebuklingas žiedelis | Šiaurės šalyse mobiliųjų telefonų vis dar gausėja | Mobilieji telefonai sumažina rūkymą | Mobilusis telefonas su GPS | „Iridium“ dar nemirė| Naujas gudrus telefonas | Lojantis telefonas |

Stebuklingas žiedelis

   Britų vartotojų asociacija atliko bandymus, kurie parodė, jog „laisvų rankų“ mobilusis telefonas su atskira ausine gali jį naudojančio žmogaus galvą apspinduliuoti didesne mikrobangų doze nei standartinis kišeninis aparatas. Tačiau tais pat bandymais buvo nustatyta, kad pritvirtinus prie ausinę su telefonu jungiančio laido nedidelį feritinį žiedą ta papildoma spinduliuotė beveik išnyksta. Feritas sudaro bangai didelę varžą ir ją atspindi.

   Iki šiol atlikti bandymai rodydavo, kad „laisvų rankų“ telefonas mažiau apspinduliuoja vartotojo galvą. Bet Vartotojų asociacija ištyrė penkių rūšių kišeninius telefonus ir 10 skirtingų „laisvų rankų“ rinkinių ir nustatė, kad pastarieji gali pasiųsti į vartotojo galvą iki 3,5 karto daugiau mikrobangų energijos negu tradiciniai mobilieji telefonai. Galvą pasiekiančios spinduliuotės galia labai priklausydavo nuo kabelio, jungiančio telefoną su ausine, padėties. Judinant telefoną ir keičiant nuotolį tarp ausinės ir telefono antenos galo, vartotojo galvą pasiekiančios spinduliuotės kiekis labai keitėsi. Jis buvo mažiausias, kai šis atstumas buvo 60 cm.

   Telefono antena kabelyje sukuria mikrobanginio dažnio bangą. Jei antena yra nutolusi nuo ausinės per sveiką bangos ilgių skaičių, kabelyje susidaro stovinčioji banga. Ties ausine šios bangos amplitudė yra lygi nuliui, todėl ir ausį pasiekianti spinduliuotė pasidaro mažiausia. Tačiau įvairūs išorės poveikiai, pavyzdžiui, kitų šaltinių spinduliuojamos radijo bangos, gali tą stovinčiąją bangą pakeisti, todėl iš anksto nustatyti, kurioje padėtyje bus mažiausia spinduliuotė, yra neįmanoma.

   Reikia pastebėti, kad visi šiuose bandymuose nustatyti spinduliuotės lygiai neviršijo leistinų saugos normų. Iki šiol joks eksperimentas neįrodė, kad mobilieji telefonai yra kenksmingi žmogui, bet telefonų skleidžiamos spinduliuotės sukeliami biologiniai reiškiniai yra toliau tiriami.

Į viršų


Šiaurės šalyse mobiliųjų telefonų vis dar gausėja

   Suomija ir toliau lieka labiausiai naudojančia mobiliuosius telefono aparatus šalimi pasaulyje. Šiuo metu net 76 proc. suomių yra mobiliojo ryšio abonentai. Tai, jog Šiaurės šalyse gausėja mobiliųjų telefonų, jau nebestebina, bet pažymėtina tai, kad vis daugiau ir daugiau Europos kraštų gali pasigirti panašiais skaičiais.

   JAV šiuo metu yra apie 100 mln. mobiliojo ryšio abonentų, bet tai tesudaro 40 proc. šios šalies gyventojų, mažiau nei, pavyzdžiui, Japonijoje, kur tokius telefonus turi 50 proc. gyventojų. Visi šie skaičiai buvo pateikti tinklapyje wap.com.

   Pateikiame šalių, kuriose mobilusis ryšys yra paplitęs labiausiai, sąrašą:

  1. Suomija 76 %
  2. Islandija 70 %
  3. Norvegija 67 %
  4. Švedija 65 %
  5. Danija 62 %
  6. Austrija 62 %

Į viršų


Mobilieji telefonai sumažina rūkymą

   Paaugliai nesugeba vienu metu rūkyti ir kalbėtis mobiliuoju telefonu. Kadangi mobilusis telefonas jiems yra tokia pat svarbi įvaizdžio dalis kaip ir rūkymas, jie verčiau atsisako rūkymo nei telefono. Taip bent sakoma mokslininkų Clive Bates ir Anne Charlton paskelbtoje ataskaitoje.

   Pasak šios ataskaitos, nuo 1996 iki 1999 metų rūkančiųjų skaičius tarp penkiolikamečių sumažėjo nuo 30 proc. iki 23 proc. Tuo pačiu metu šios amžiaus grupės mobiliųjų telefonų savininkų skaičius išaugo praktiškai nuo nulio iki 70 procentų. Mokslininkai mano, kad šiai amžiaus grupei mobilusis telefonas suteikia tokį pat pasitenkinimą kaip ir rūkymas, nes jį sutapatina su suaugusiųjų gyvenimo stiliumi, individualybe, išskirtine socialine padėtimi bei su tam tikra protesto forma. Be to, mokslininkai priduria, jog paaugliai mano, jog rūkymas yra tam tikra „senojo pasaulio“ dalis, tuo tarpu „naujasis pasaulis“ jiems asocijuojasi su SMS, elektroniniu paštu ar WAP.

Į viršų


Mobilusis telefonas su GPS

   Metų pabaigoje suomių kompanija Benefon vartotojams pasiūlys pirmąjį mobilųjį telefoną su palydovinės pozicionavimo sistemos GPS (Global Positioning System) galimybėmis. Ši kompanija jau anksčiau tiekdavo policijai telefonus „Track“, suderintus ir su GSM, ir su GPS vietos nustatymo sistemomis. Nuo šiol tokį telefoną galės panorėjęs įsigyti kiekvienas. Dabar tokį pozicionavimą galima naudoti bet kur. Telefonas turės abiejų sistemų signalams priimti skirtas antenas, jis automatiškai persijungs iš GSM pozicionavimo į GPS tuomet, kai pirmoji sistema neleis pakankamai tiksliai nustatyti vietos.

   GPS sistema veikia ir ten, kur nepasiekia GSM tinklo signalai, be to, ji yra nepalyginamai tikslesnė. GPS leidžia nustatyti vietą 5 m tikslumu, o GSM – tik 200 m.

   Benefon telefonas turės didelį ekraną, kuriame bus rodomi žemėlapiai ir kita sudėtinga grafika. Užtat ir kainuos visa tai gražią sumelę – apie 5000 litų. Bent jau pradžioje.

Į viršų


„Iridium“ dar nemirė

   Šį pavasarį bankrutavęs mobiliojo palydovinio ryšio tinklas „Iridium“ vis tik veiks toliau. JAV elektronikos koncernas Motorola, kuris yra didžiausias investuotojas į šį tinklą, informavo klientus, jog atsirado naujas pretendentas į sistemos operatorius. Ateityje iš daugiau kaip 60 ryšių palydovų sudarytą tinklą prižiūrės ir valdys JAV aviacijos pramonės kompanija Boeing.

   Palydovinio ryšio kompanija Iridium LLC buvo paskelbta nemokia šių metų kovo mėnesį. Svarbiausia to priežastis buvo per mažas tinklo abonentų skaičius. „Iridium“ sistemos telefonais galima skambinti iš pačių atkampiausių Žemės rutulio vietų. Tokios palydovinės sistemos sukūrimas kainavo daugiau kaip penkis milijardus dolerių.

Į viršų


Naujas gudrus telefonas

   Japonų Kyocera planuoja kitų metų pradžioje parodyti rinkoje savo sukurtą mobiliojo telefono ir kišeninio kompiuterio derinį. Šitaip kompanija tikisi atsakysianti į tą gausią kritiką, kurios susilaukė anksčiau jos sukurtas panašus įrenginys. Kritikai sakė, jog jis yra sunkus, gremėzdiškas ir brangus, o telefonas su nešiojamuoju kompiuteriu nepakankamai integruoti vienas su kitu.

   Naujasis gaminys bus lengvesnis, mažesnis ir patogesnis naudoti. Tarp jo gebėjimų bus „Palm OS“, tinklo naršyklė, elektroninis paštas, WAP, SMS bei valdymas infraraudonąja spinduliuote ir balsu. Dar neaišku, kiek jis kainuos, bet beveik neabejojama, kad mažiau nei 800 JAV dolerių, negu kainavo ankstesnysis Kyoceros PDQ.

Į viršų


Lojantis telefonas

   Kaip tik to mums ir trūko! Sony pranešė sukūrusi mobiliuosius telefonus, kuriuose yra magnetofono mikroschema. Ji leis telefono savininkui susikurti sau patinkančius telefono skambučio garsus. Sony siūlo: „Jūsų merginos juokas, vaiko verkimas arba šuns lojimas“. Tas pats telefonas gali skambėti įvairiais tonais, kaip elektroninis muzikos instrumentas, be to, jame yra garsiakalbis, leidžiantis naudotis telefonu „hands-free“.

   Taigi dabar, kai teatre stebėsite jausmingą sceną ir staiga išgirsite lojant šunį, o po to kažką šaukiantį į telefoną, žinosite, kam už visa tai turite būti dėkingi.

Į viršų



El. p.: info@elektronika.lt