| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2000 m. ŽIEMA
turinys

Lietuvos telekomo metai
· Komutavimo ir perdavimo tinklo bei šiais tinklais teikiamų paslaugų plėtrai
· Informacijos ir paslaugų centras
· Duomenų perdavimo tinklo ir šiuo tinklu teikiamų paslaugų plėtra
· Atsisveikinimas su KVARCU
· Klientų aptarnavimo ir atsiskaitymo pagal sąskaitas projektas

Telekomų veikla
· Kas dabar įvyks?
· Tyli bevielė revoliucija
· Galvosūkiai dėl tendencijų
· Pirmosios VoIP mikroschemos kabelinei televizijai
· Pakeiskime kabelius DECT
· Patogus tinklų analizatorius
· Žinutės

3G
· Trečiosios kartos problema
· Žinutės
· Trečiosios kartos mobiliųjų ryšių radijo prieigos
· Mobiliųjų tinklų bumo dienos
· WAP: pažadai ir pavojai
· 3G telpa viename luste

Mobilusis ryšys
· Kosminiai gelbėtojai
· Žinutės
· Rūpesčiai dėl mobiliųjų telefonų

Fima
· „Mirra series 2“ šiuolaikinis garso įrašymo įrenginys

Internetas
· „Informėdžiai“ traukia medžioti
· Žinutės
· Didmeniniai skaičiavimai

Optinis ryšys
· Optinė revoliucija
· Žinutės
· Optiniams tinklams reikia optinių komutatorių
· Paskutinės mylios skaidulinės optikos paslaptis yra paprastumas

Elektronika
· Paprasti plačiajuostės sąsajos blokai
· Dangoraižiai iš silicio
· Fizikai, pakeitę pasaulį
· Audžiamos naujos šynos
· Valstybės remiamas nepriklausomas verslas
· Žinutės
· Inžinierių trūkumas
· Didelių elektrinių saulėlydis
· Anglies fulerenai ir nanovamzdeliai

3G > Žinutės

| TETRA įgyja trečiosios kartos mobiliojo ryšio bruožų | Pigesnė WAP alternatyva | GPRS nebus labai sparti | 3G tinklų alternatyvos | Kiek sparti bus GPRS sistema? | Vartotojams už GPRS teks brangiai mokėti | Motorola pristato GPRS telefoną |

TETRA įgyja trečiosios kartos mobiliojo ryšio bruožų

   Europos telekomunikacijų standartų institutas ETSI patvirtino papildytą TETRA standartą, kuriuo remiantis galima suderinti šią sistemą su 3G mobiliuoju ryšiu. TETRA Release-2 (antrasis leidimas), be kita ko, įgijo daugiaterpio (multimedia) ryšio, didelės spartos duomenų perdavimo bei suderinamumo su 3G standartais galimybes. TETRA dabar yra ETSI standartas kitos kartos skaitmeniniam radijo ryšiui.

   Trumpai kalbant, TETRA Release-2 pasižymi šiomis ypatybėmis:

  • Didesnė duomenų paketų perdavimo sparta.
  • Galimybė pasirinkti įvairias pokalbių kodavimo rūšis, leidžianti bendrai, be tarpinio kodo vertimo veikti TETRA ir 3G tinklams. Dėl to papildomai pagerėja TETRA užtikrinama balso ryšio kokybė.
  • Pakeičiama radijo ryšio sąsaja, padidinant jos spektro panaudojimo efektyvumą; pagerinama vartotojams suteikiamų kanalų pralaida, sistemos veikos ir paslaugų kokybė, sumažėja terminalų dydis ir jų kaina, pailgėja akumuliatorių darbo trukmė.

   Standartas bus kuriamas ir gerinamas, kad pagerėtų sąveika ir klajojimas (roaming) GSM, GPRS, UMTS ir visuose kituose trečiosios kartos mobiliojo ryšio tinkluose.

  • TETRA sistemos SIM dabar derinama su universaliąja SIM (USIM), todėl ateityje specifines TETRA paslaugas bus galima teikti kartu su tokiais viešaisiais tinklais kaip GSM, GPRS ir UMTS.
  • TETRA sistema galės veikti nuo 120 km iki 200 km nuotoliuose.
  • TETRA 2 sudarys daugiau galimybių įgyvendinti rinkos poreikius, nei tos sistemos, kurios buvo realizuojamos naudojant ankstesnį standarto variantą.

   Naujosios paslaugos bus visiškai suderintos su jau esančiu TETRA standartu.

   Apie sistemą TETRA rašėme: „Pakeliui į TETRA“, RTN, Nr. 2 (4), 1995; „Skaitmeninė NMT remsis TETRA“, RTN, Nr. 3 (21), 1999.

Į viršų


Pigesnė WAP alternatyva

   Kompanija Sense Sverige siūlo įdomią WAP alternatyvą, kuri bus paprastesnė, spartesnė ir pigesnė. Sense nuomone, WAP netenkina tarpinės (laukiant GPRS) technologijos reikalavimų, todėl nutarė sukurti taikymą, besiremiantį SIM kortelės galimybėmis.

   Tokią SIM kortelę turintis telefonas pateiks naują meniu, siūlantį specializuotas informacines paslaugas. Tiesiog per šį meniu bus galima patekti į keletą paslaugos skyrių: akcijų kursai, įvairios naujienos, oro prognozės, žaidimų rezultatai, horoskopai, anekdotai ir kt. Taip pat bus galima, žinant telefono numerį, sužinoti jūsų ieškojusio žmogaus vardą ir adresą.

   Norėdamas perskaityti žinutę, abonentas, paprasčiausiai paspaudęs mygtuką, pasiunčia SMS. Po 10-20 sekundžių naujienos jau atsiras jo telefono displėjuje. Kadangi paslauga remsis SIM kortele, ji veiks visame pasaulyje.

   Nors visa tai kainuos mažiau nei WAP, kur tenka mokėti už ilgas sujungimo trukmes, naujoji paslauga toli gražu nėra teikiama už dyką. Pavyzdžiui, paslaugos „Surask akcijas“, „Surask naujienas“ ir „Surask vardą ir adresą“ kaskart kainuos po 6 Švedijos kronas (apie 3 Lt), o visos kitos paslaugos – po 2,5 kronos.

Į viršų


GPRS nebus labai sparti

   Vis daugiau atsiranda įrodymų, kad GPRS bus žymiai lėtesnė sistema nei tie 30-40 kb/s, apie kuriuos iki šiol buvo kalbama. Švedų spalio mėnesio žurnale „Mobil“ tvirtinama, kad tikimiausia, jog šios sistemos sparta tebus 10-13,4 kb/s. Kokią tiksliai dažnių juostą pavyks GPRS suteikti, priklausys nuo kelių faktorių: sistemos, telefonų, duomenų srautų tinkle intensyvumo, nuostolių, taisant klaidas bei „paspaudžiant rankas“.

   Nors galimybė būti nuolat prijungtam prie Interneto įvardijama kaip svarbiausias GPRS privalumas, sistemos užtikrinama ryšio sparta irgi yra labai svarbi. Ryšio operatorius Europolitan pažadėjo, kad sistemoje maksimali sparta pradžioje bus apie 40 kb/s.

   GPRS sistema leidžia perduoti duomenis 115 kb/s ir didesne sparta, bet ją vargu ar pasieks mobilieji telefonai. Pagal vertinimus GSM sistemai bus sunku siųsti ir tuo pat metu priiminėti duomenis iš mobiliųjų terminalų.

   Ericsson mano, kad realiai galima tikėtis apie 13,4 kb/s spartos. Kiti realistai (ar pesimistai – nelygu, kaip į tai pasižiūrėti) mano, kad GPRS tinklų sparta tebus apie 10 kb/s. Palyginimui galima priminti, kad šiandieninių GSM tinklų sparta yra 9,6 kb/s.

Į viršų


3G tinklų alternatyvos

   Daugelyje Europos šalių trečiosios kartos (3G) mobiliojo ryšio sistemų licencijos jau išdalintos, o inžinieriai vis dar kuria sistemas, galinčias tapti pigesne 3G alternatyva. Įmantriai A brand new World (ABNW) pavadinta švedų kompanija neseniai parodė keletą veikiančių tokių sistemų prototipų.

   Vienas jų, naudojantis kišeninį kompiuterį PDA su papildomu blokeliu, leidžia didele sparta parsisiųsdinti duomenis iš Interneto. Duomenų srautas į kompiuterį keliauja skaitmeninio radijo DAB (Digital Radio Broadcast) bangomis, o aukštynkryptis užklausų srautas – GSM ryšio kanalais. ABNW jau pasirašė kontraktą su vienu mobiliojo ryšio operatorių tokios sistemos ryšio modulių gamybai.

   Kita ABNW naujovė – bevielis vietinis tinklas (LAN), naudojantis Bluetooth įrangą. Tinklas pavadintas Blue2Go. Jau sukurti PDA prijungimo terminalai bei Blue2Go serveris. Toks tinklas galėtų būti naudojamas tankiai gyvenamuose rajonuose. Didžiausia duomenų perdavimo sparta yra 723 kb/s. Blue2Go gali jungtis su kitais LAN’ais.

Į viršų


Kiek sparti bus GPRS sistema?

   Liko vos keli mėnesiai iki to meto, kai Švedijoje pradės veikti GPRS tinklai, bet nė vienas iš operatorių dar neapsisprendė, kokią ryšio spartą pasiūlys savo abonentams. Kadaise buvo kalbama apie 100 kb/s viršijančias spartas, bet, pasak Norvegijos operatorių Telenor ir Neteom, tinklais pradžioje nebus pasiekta daugiau kaip 40 kb/s. Nepasakyta, kokios spartos ryšio kanalą palaikys jų gaminiai ir mobiliųjų telefonų gamintojai. Pirmasis iš tokių gaminių bus kompanijos Ericsson telefonas R520m, bet ir čia nėra aišku, ar jis galės naudoti WAP ir WWW paslaugas 40 kb/s ar 100 kb/s sparta.

Į viršų


Vartotojams už GPRS teks brangiai mokėti

   GPRS gali būti nepigus malonumas. Be to, pirmieji šios sistemos klientai pradžioje, ko gero, patirs stiprų kainų svyravimą. Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio operatorius BT Cellnet jau kuris laikas kaip teikia GPRS paslaugas verslo klientams, o dabar pradėjo jas siūlyti ir kitiems vartotojams. Už šias paslaugas kompanija reikalauja mėnesinio 45 svarų (apie 280 litų) dydžio mokesčio. Už parsisiųstų duomenų kiekį teks mokėti dar papildomai. BT Cellnet kol kas nesiryžta leisti už fiksuotą mėnesinį mokestį neribotai parsisiųsti informaciją.

Į viršų


Motorola pristato GPRS telefoną

   Jau beveik aišku, kad pirmąjį GPRS telefoną pasiūlys Motorola. Spalio pabaigoje įvykusioje spaudos konferencijoje ši kompanija išdidžiai pristatė savo naująjį gaminį, GPRS sistemos telefoną „Timeport-260“. Jis labai primena ankstesnįjį modelį P7389, tik displėjus atrodo kiek mažesnis. O mes manėme, jog GPRS reiks didesnių displėjų!

Į viršų


El. p.: info@elektronika.lt