| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2000 m. ŽIEMA
turinys

Lietuvos telekomo metai
· Komutavimo ir perdavimo tinklo bei šiais tinklais teikiamų paslaugų plėtrai
· Informacijos ir paslaugų centras
· Duomenų perdavimo tinklo ir šiuo tinklu teikiamų paslaugų plėtra
· Atsisveikinimas su KVARCU
· Klientų aptarnavimo ir atsiskaitymo pagal sąskaitas projektas

Telekomų veikla
· Kas dabar įvyks?
· Tyli bevielė revoliucija
· Galvosūkiai dėl tendencijų
· Pirmosios VoIP mikroschemos kabelinei televizijai
· Pakeiskime kabelius DECT
· Patogus tinklų analizatorius
· Žinutės

3G
· Trečiosios kartos problema
· Žinutės
· Trečiosios kartos mobiliųjų ryšių radijo prieigos
· Mobiliųjų tinklų bumo dienos
· WAP: pažadai ir pavojai
· 3G telpa viename luste

Mobilusis ryšys
· Kosminiai gelbėtojai
· Žinutės
· Rūpesčiai dėl mobiliųjų telefonų

Fima
· „Mirra series 2“ šiuolaikinis garso įrašymo įrenginys

Internetas
· „Informėdžiai“ traukia medžioti
· Žinutės
· Didmeniniai skaičiavimai

Optinis ryšys
· Optinė revoliucija
· Žinutės
· Optiniams tinklams reikia optinių komutatorių
· Paskutinės mylios skaidulinės optikos paslaptis yra paprastumas

Elektronika
· Paprasti plačiajuostės sąsajos blokai
· Dangoraižiai iš silicio
· Fizikai, pakeitę pasaulį
· Audžiamos naujos šynos
· Valstybės remiamas nepriklausomas verslas
· Žinutės
· Inžinierių trūkumas
· Didelių elektrinių saulėlydis
· Anglies fulerenai ir nanovamzdeliai

Komutavimo ir perdavimo tinklo bei šiais tinklais teikiamų paslaugų plėtra

   2000 metais AB Lietuvos telekomas tinkle vyko spartūs telekomunikacinių tinklų modernizavimo ir plėtimo darbai. Naujos technologijos keitė senas, buvo įdiegta daug naujų paslaugų.

   Komutavimo tinkle instaliuotos 2 naujos stotys – Ericsson gamybos AXE-10 su naujausia „Local-7“ programine versija. Prie šių stočių prijungta daugiau kaip 20 000 abonentinių linijų. Šiems abonentams atsirado galimybė teikti naujas paslaugas, kadangi didžioji šių abonentinių linijų dalis buvo panaudota analoginių stočių skaitmenizavimui. 2001 metais šios stotys bus plečiamos toliau.

   Siemens gamybos EWSD stočių tinklas išplėstas daugiau kaip 95 000 abonentinių linijų. Šių statybų pagrindinis tikslas – irgi skaitmenizuoti analogines stotis.

   Viena didžiausių naujovių, įdiegtų komutavimo tinkle 2000 metais, – tai NMT-450 technologijos panaudojimas kaimo vietovių skaitmenizavimui. Šis sprendimas leidžia teikti balso ryšio paslaugas net labiausiai nutolusiuose Lietuvos kampeliuose. 2000 metais prie šio tinklo buvo prijungta daugiau kaip 20 000 abonentų, o 2001 metų bėgyje planuojama šio tinklo talpumą padidinti iki maždaug 45 000 abonentų.

Skaitmenizacijos raida

   2000 metais planuojama skaitmenizuoti apie 120 000 analoginių abonentinių linijų bei apie 28 000 abonentinių linijų išporinti. Tai leis pasiekti beveik 45 procentų skaitmenizacijos lygį. 2001 metų bėgyje skaitmeninių abonentų skaičius ir toliau didės. Planuojama, kad šis skaičius pranoks analoginių abonentų skaičių. Metų viduryje planuojama 100 procentų skaitmenizuoti Vilniaus miestą.

   Perdavimo tinkle toliau buvo diegiama regioninių optinių žiedų struktūra. Šiuo metu 6 regioniniai žiedai jau beveik užbaigti ir jų pagalba perduodamos kitų telekomunikacinių tinklų paslaugos tarp Lietuvos miestų. Visi šie žiedai dirba STM-16 lygiu, kas įgalina perduoti didžiulius informacijos srautus. Suformuoti nacionaliniai perdavimo žiedai įgalina realizuoti informacijos apsikeitimą su užsienio valstybėmis. 2001 metų bėgyje žiedų struktūra bus visiškai užbaigta.

   Aukščiau paminėti pakeitimai leido sparčiau plėsti paslaugas. 2000 metais 800-oji ir 900-oji paslaugos buvo paleistos Intelektinės platformos pagrindu. Tai įgalino centralizuoti paslaugų valdymą, suteikiant papildomų galimybių vartotojams. Intelektinės platformos naudojimas 900-osios paslaugos teikimui suteikė Lietuvos telekomui galimybę efektyviau kontroliuoti šios paslaugos turinį. Intelektinės platformos pagrindu vartotojams pateiktos „flat rate“ Interneto paslaugos, prisijungiant „dial-up“ tinklu.

Optinių žiedų tinklas

   Viena iš didžiausių paslaugų naujovių – tai „Centrex“ paslauga. Ši paslauga leido įvairaus dydžio įmonėms sujungti savo telefonus į vidaus sistemą, t.y. „instaliuoti“ savo įmonėje virtualią žinybinę stotelę. Šis sprendimas patogus tuo, kad nereikalauja jokių papildomų darbų kliento patalpose, kurie buvo neišvengiami pasirenkant iki šiol buvusį tradicinį žinybinės stotelės įrengimą. „Centrex“ atveju Lietuvos telekomo komutavimo stotyje atliekamas programinio lygio paslaugos sukūrimas. Atlikus šiuos darbus klientas galės naudotis paslauga. Ši paslauga ypač patraukli vartotojui tuo, kad nereikia aptarnauti žinybinės stotelės – visi konfigūravimo ir atnaujinimo darbai atliekami Lietuvos telekomo centrinėje stotyje. Kliento abonentų požiūriu šis sprendimas nė kiek nesiskiria nuo iki šiol naudoto žinybinės stotelės sprendimo – tik šiuo atveju klientas turi mažiau rūpesčių, nes Lietuvos telekomas valdo paslaugą nuotoliniu būdu ir pasirūpina visomis problemomis.

Skaitmeninių nuomojamų DXX linijų tinklas

   Komutavimo stočių programos atnaujinimo darbai ir jų sąveika su Intelektinio tinklo sistema taip pat spartino paslaugų plėtrą.

   2000 metais įdiegta bendros su Omnitel balso pašto dėžutės paslauga. Ši paslauga įgalina abonentus, kurie turi ir fiksuotojo, ir Omnitel mobiliojo ryšio telefono linijas, įprastą mobiliajam tinklui balso pašto paslaugą išplėsti ir naudoti šią paslaugą taip pat ir fiksuotojo telefoninio ryšio linijai.

   2000 metų pabaigoje sukurta bandomoji balso pašto paslauga tik fiksuotas telefoninio ryšio linijas turintiems abonentams.

   2000 metų bėgyje įdiegta įeinančio ryšio į taksofonus paslauga, suteikianti galimybę susisiekti su norimu adresatu net ir neturint taksofono kortelės (iš anksto susitarus ar nusiuntus SMS žinutę mobiliuoju telefonu).

   2001 metais numatoma vartotojams pateikti dar daugiau paslaugų ir naujovių. Bus plėtojama paslaugų integracija, sukursianti galimybes lanksčiau naudotis įvairiomis telekomunikacinėmis paslaugomis.


El. p.: info@elektronika.lt