| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 3 turinys

· Sistemų integracija - operatyvesnės ir lankstesnės paslaugos vartotojams

Optinis ryšys
· Puslaidininkiniai lazeriai - lemtingo lūžio metas
· Difrakcinė MEMS technologija siūlo naują platformą optiniams tinklams
· Žinutės
· Šviesa virsta skysčiu

· Ieškant tinkamiausiojo paskutinei myliai sprendimo
· Žinutės
· Prastas sandėris
· Konvergencija lusto lygmeniu

Mobilusis ryšys
· Nepriimtina mobiliojo ryšio tinklų pusė
· Visų ryšio standartų mobilusis telefonas
· Žinutės
· Išjunkite telefoną, kitaip jį išjungsime mes patys
· Riksmai orbitoje
· Pasišnekėti - nebrangu, siųsti žinutę - dar pigiau

Tendencijos
· Naujų technologijų įdiegimo Rytų ir Vidurio Europos šalyse problemos
· Rinka jau pradeda atsigauti
· Keturi mobiliosios telefonijos vystymosi scenarijai

Internetas
· Internetinė telefonija sukels revoliuciją
· Kibernetiniai parazitai
· Žinutės

Elektronika
· Geros aušinimo sistemos be kompromisų nesukursi
· Žinutės
· Grojanti striukė
· Nanotechnologijos imasi mokslo grandai
· Trijų pagrindinių spalvų jutikliai perteikia kontrastingesnį vaizdą
· Nauji veidai programuojamos logikos sektoriuje
· Nuo Turingo iki šių dienų
· Kvantiniai supersmegenys
· Kol kas "kiečiausias" tranzistorius
· Popieriaus ir rašiklio sugrįžimas

Rinka jau pradeda atsigauti

Londone vykusiame dideliame STMicroelectronics analitikų susitikime dalyvių nuomonė buvo vieninga: "Rinka jau pradėjo atsigauti, bet dar esame tik pačioje pradinėje šio proceso fazėje".Tikimasi, kad 2003 metai jau bus visai sėkmingi puslaidininkių pramonei.

   Puslaidininkių pramonė iki šiol buvo kamuojama per didelių gamybos pajėgumų, gaminių kainos krinta toliau, o pajėgumų panaudojimas labai nedidelis. Pirmajame šių metų ketvirtyje puslaidininkinių prietaisų rinka Jungtinėse Valstijose išaugo 5,8 procento, tačiau tai yra aiškintina tik būtinybe užpildyti ištuštėjusias sandėlių lentynas. Šiek tiek išaugo DRAM atmintinių kaina.

   2002 m. būdingas besitęsiantis nestabilumas. Besivystančių šalių ekonomikos augimo tempai sulėtėjo, o industrinės šalys yra labiau pažeidžiamos.

   Lyginant atskirus metų ketvirčius, puslaidininkių rinka nuo pat metų pradžios palaipsniui auga, o didžiausias šio augimo tempas turėtų būti metų pabaigoje.

1 lentelė. Mikroelektronikos komponentų planavimas įvairiuose pramonės sektoriuose 2002 m.

   Prieš porą metų svarbiausiu taikymu (killer application), tempusiu pasaulio pramonę į anksčiau neregėtas biržos aukštumas, buvo mobilieji telefonai. Pasak Jean-Philipe Dauvino, jokio panašaus išskirtinio gaminio dabar nematyti. Dėl kelių skirtingų taikymų šiandien gali tekti padidinti gamybos apimtis iškart keliose pramonės sektoriuose.

    Plačiajuosčio ryšio srityje investicijos, palyginus su praėjusiais metais, sumažėjo 20 procentų.

   "Šios rinkos sektoriaus vienintelę technologiją pavyksta išties gerai pardavinėti: ADSL", - sako Dauvinas.

   ADSL rinka tikriausiai rimtai ūgtels per paskutinį metų ketvirtį. Asmeninių kompiuterių rinka gali išaugti 5 proc., skaičiuojant parduotus kompiuterius, tačiau pinigų tikriausiai nepadaugės, nes ir atmintinės, ir procesoriai ko gero pigs.

   Bevielio ryšio priemonių rinka turėtų išaugti 10 proc. Puslaidininkinių prietaisų pramonę gerokai stimuliuoja energijos taupymo įrenginių poreikis. Nuolat auga automobilinės elektronikos sektorius, o ypač intensyvus augimas yra buitinės elektronikos sektoriaus.

   2003 metais STM pranašauja rinkos augimą 23 proc. Mikroschemų bus parduota 17 proc. daugiau, o kaina padidės 6 proc. Šiemet puslaidininkių pramonės gamybos apimtis sudarys apie 143 mlrd. dolerių, o po metų - apie 176 mlrd. dolerių.

   Artimiausiais metais turėtų labai sustiprėti didelė buitinės elektronikos bei tokių gaminių, kaip PDA (Personal Digital Assistant - asmeninis skaitmeninis padėjėjas), MP3 grotuvai ir pan., sisteminių grandynų (SoC - System on Chip) rinka. Tai liečia ne tik portatyvią elektroninę įrangą, bet ir atminties sistemas, saugos įtaisus ir kelių rūšių sąsajas tarp prietaisų.

   1995 m. prietaisams su visomis įvairiomis technologijomis rinkoje teko apie 10-oji dalis, o 2006 m. ši dalis turėtų išaugti iki 45-50 procentų. Taigi, hibridinių technologijų augimas ženkliai lenks likusią puslaidininkinių prietaisų rinką.

2 lentelė. Puslaidininkinių prietaisų rinka 2002 metais pagal STMicroelectronics.

   Labai sparčiai vystosi ir DVD rinka. ST dabar kasmet pateikia apie 15 milijonų įvairių DVD komponentų. Dviem didžiausiais kompanijos klientais yra kompanijos Funai ir Pioneer. Kita ST dominanti rinka - televizoriaus priedai (Set-top-box). Kompanijai priklauso net 55 proc. MPEG2 dekoderių rinkos, be to, ji tiems priedams gamina nemažai įvairių integrinių grandynų. Tiesa, iki šiol nepavyko įsiskverbti į dar vieną perspektyvią rinką - skaitmeninės televizijos įrangą. Šios televizijos debiutas daugelyje Europos šalių vis atidėliojamas, bet analitikų firma In-Stat tikina, kad nuo 2001 iki 2006 m. skaitmeninės televizijos prietaisų rinka išaugs dvidešimt kartų. Dar vienas įdomus rinkos sektorius - tai skaitmeninės vaizdo kameros. Daugybė tokių kamerų bus vartojamos 3G telefonuose. ST sukūrė visiškai užbaigtą vaizdo sensorių su lęšiu, kurio tūris užima pusę kubinio centimetro.

    Kompanija ST dabar daugiausia dėmesio skiria įvairias technologijas aptarnaujančių integrinių grandynų kūrimui. Svarbią rinką turėtų užimti bevielis daugiaterpis (multimedia) ryšys, o su juo susijusiems taikymams reikės eilės sudėtingų grandynų, tokių kaip: mikroprocesoriai, MPEG4 ir H.263 standartų vaizdo apdorojimo grandynai bei garso signalų apdorojimui pagal MP3, AAC, MPEG1/2, AMR ir MIDI skirti grandynai.


El. p.: info@elektronika.lt