| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 3 turinys

· Sistemų integracija - operatyvesnės ir lankstesnės paslaugos vartotojams

Optinis ryšys
· Puslaidininkiniai lazeriai - lemtingo lūžio metas
· Difrakcinė MEMS technologija siūlo naują platformą optiniams tinklams
· Žinutės
· Šviesa virsta skysčiu

· Ieškant tinkamiausiojo paskutinei myliai sprendimo
· Žinutės
· Prastas sandėris
· Konvergencija lusto lygmeniu

Mobilusis ryšys
· Nepriimtina mobiliojo ryšio tinklų pusė
· Visų ryšio standartų mobilusis telefonas
· Žinutės
· Išjunkite telefoną, kitaip jį išjungsime mes patys
· Riksmai orbitoje
· Pasišnekėti - nebrangu, siųsti žinutę - dar pigiau

Tendencijos
· Naujų technologijų įdiegimo Rytų ir Vidurio Europos šalyse problemos
· Rinka jau pradeda atsigauti
· Keturi mobiliosios telefonijos vystymosi scenarijai

Internetas
· Internetinė telefonija sukels revoliuciją
· Kibernetiniai parazitai
· Žinutės

Elektronika
· Geros aušinimo sistemos be kompromisų nesukursi
· Žinutės
· Grojanti striukė
· Nanotechnologijos imasi mokslo grandai
· Trijų pagrindinių spalvų jutikliai perteikia kontrastingesnį vaizdą
· Nauji veidai programuojamos logikos sektoriuje
· Nuo Turingo iki šių dienų
· Kvantiniai supersmegenys
· Kol kas "kiečiausias" tranzistorius
· Popieriaus ir rašiklio sugrįžimas

Grojanti striukė

Kompanija Infineon ir Miuncheno modelių namai pademonstravo rūbų su elektronika prototipus.

   Soenke Mehrgardt, Infineon technologijos šefė, sukasi naujajame sektoriuje, kuriame susilieja elektronika ir mada. Mehrgardt geriau supranta vieną šio derinio pusę - elektroniką, tuo tarpu su antrąja puse susijusiais klausimais ją konsultuoja Siglindė Zisler, kuri yra Miuncheno Mados mokyklos direktorė.

   Joms bendradarbiaujant, neseniai buvo pademonstruoti pirmieji neperšlampamų drabužių, kurių audinyje įmontuoti 3 mm storio MP3 grotuvai, modeliai. Grotuvai paslėpti plaunamoje įmautėje. Muzikiniai įrašai yra saugomi keičiamose, 64 MB talpos multimedia kortelėse. Visos elektroninės jungtys, sujungiančios tarpusavyje įvairias sistemos dalis - atmintį, ausines, mikrofoną ir klaviatūrą, - pagamintos iš specialaus, elektrai laidaus siūlo.

Šį skalbiamą MP3 modulį galima įsiūti tiesiai į rūbą. Apačioje dešinėje pusėje matyti valdymo klaviatūra.

   Šis prototipas yra apsaugotas 12 patentų. Jeigu jis būtų parduodamas, tai, pasak Soenke Mehrgardt, jo kaina būtų apie 5 mln. eurų. Kuriant MP3 garso modulį teko susitaikyti su kai kuriomis pradinėmis sąlygomis, pavyzdžiui, negalima tikėtis, kad puslaidininkinės mikroschemos sugebėtų atlaikyti daugkartinį skalbimą. Temperatūros svyravimai ar kratymas yra ne tokie kritiški parametrai. Automobilių pramonės keliami šiems parametrams reikalavimai jau šiandien gerokai peržengia tai, ką turėtų atlaikyti žmogaus rūbuose įtaisyti prietaisai. Tačiau mikronų dydžio grandynai yra labai jautrūs sulenkimui, taip pat neatlaiko didesnio mechaninio slėgio. Todėl yra stengiamasi konstruoti kuo mažesnes mikroschemas ir kuo mažesnius jutiklius, įvelkant juos į tinkamas įsiūti į audinį specialias kapsules. Elektriniai sujungimai irgi patalpinami pačiame audinyje. Madų kūrėjai pasiūlė kelias svarbias idėjas, pavyzdžiui, apykaklėje įvertos virvelės galuose mažytes ausines.

   Viso garso modulio dydis yra 25×25 mm2. Ličio jonų akumuliatorius ir keičiamasis MMC modulis paprastai įtaisomas rūbo sagose. Muzikos įrašus MMC modulyje galima atnaujinti prie Interneto prijungtu asmeniniu kompiuteriu. Plokščia valdymo klaviatūra pagaminta iš apvilktos audiniu metalo folijos. Labai nedideli sensoriai reaguoja į foliją veikiantį paspaudimą.

   Kitoje tyrimų fazėje daugiausia dėmesio skiriama medicininei technikai. Į bėgiko rūbus galima įmontuoti prietaisus, matuojančius jo greitį, pulsą, kraujospūdį ir kūno temperatūrą. Prietaisams maitinti reikalinga elektros energija teikiama Infineon neseniai sukurto silicio termoelektrinio generatoriaus grandyno, o visų matavimų rezultatai siunčiami naudojant apyrankėje esantį bevielio ryšio modulį. Toks treniruočių kostiumas turėtų būti naudingas sportininkams profesionalams.

   Rūbuose įmontuotas mobilusis telefonas galėtų tapti paskutiniu mados šūksmu. Juose įmontuoti saugos prietaisai leistų iš tolo stebėti vaikus, o GPS grandynais alpinistai ir buriuotojai nelaimės atveju pasiųstų nelaimės signalus. Rūbai tikriausiai patys galės pasakyti, kokioje temperatūroje juos reikia skalbti ir ar reikia ar nereikia juos lyginti.

   Tiktai įėjus į savo darbo kambarį, rūbai pasiųstų signalą kompiuteriui ir jis iškart įsijungtų. Savininko autentiškumą galima būtų pasitikrinti naudojant kaklaraištyje įmontuotą mikroschemą. Čia pravers ir Infineon sukurti elektroniniai saugos prietaisai. Be kita ko, jais dabar labai domisi JAV gynybos departamentas, kuris po rugsėjo 11-osios nusprendė plačiau diegti elektronines saugos priemones.


El. p.: info@elektronika.lt