| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 3 turinys

· Sistemų integracija - operatyvesnės ir lankstesnės paslaugos vartotojams

Optinis ryšys
· Puslaidininkiniai lazeriai - lemtingo lūžio metas
· Difrakcinė MEMS technologija siūlo naują platformą optiniams tinklams
· Žinutės
· Šviesa virsta skysčiu

· Ieškant tinkamiausiojo paskutinei myliai sprendimo
· Žinutės
· Prastas sandėris
· Konvergencija lusto lygmeniu

Mobilusis ryšys
· Nepriimtina mobiliojo ryšio tinklų pusė
· Visų ryšio standartų mobilusis telefonas
· Žinutės
· Išjunkite telefoną, kitaip jį išjungsime mes patys
· Riksmai orbitoje
· Pasišnekėti - nebrangu, siųsti žinutę - dar pigiau

Tendencijos
· Naujų technologijų įdiegimo Rytų ir Vidurio Europos šalyse problemos
· Rinka jau pradeda atsigauti
· Keturi mobiliosios telefonijos vystymosi scenarijai

Internetas
· Internetinė telefonija sukels revoliuciją
· Kibernetiniai parazitai
· Žinutės

Elektronika
· Geros aušinimo sistemos be kompromisų nesukursi
· Žinutės
· Grojanti striukė
· Nanotechnologijos imasi mokslo grandai
· Trijų pagrindinių spalvų jutikliai perteikia kontrastingesnį vaizdą
· Nauji veidai programuojamos logikos sektoriuje
· Nuo Turingo iki šių dienų
· Kvantiniai supersmegenys
· Kol kas "kiečiausias" tranzistorius
· Popieriaus ir rašiklio sugrįžimas

Popieriaus ir rašiklio sugrįžimas

Mūsų kompiuterizuotame pasaulyje popieriaus ir rašiklio reikšmė vis mažėja. Pasakyki padėjęs ranką ant širdies, kiek ranka rašytų laiškų esi išsiuntęs pastaruoju metu? Galima suskaičiuoti ant vienos rankos mažojo pirštelio? Bet viskas gali pasikeisti, jeigu bendro Vodafone, Anoto, Sony, Ericsson, Essele ir 3tM projekto, paslaugos sukūrimas vadinamos Vodafone Notera, pasibaigs sėkme.

   Vodafone Notera leis siųsti ranka rašytus elektroninius laiškus ir faksogramas apsieinant be prie Interneto prijungto kompiuterio. Viskas, ko reikės, bus popierius, rašiklis ir mobilusis telefonas su Vodafone abonementu.

   Visa tai, kas parašyta popieriuje, bus pasiunčiama į adresato elektroninio pašto dėžutę arba faksimilinio ryšio aparatą. Taigi, verta prisiminti, kaip reikia rašyti įskaitomai.

   "Ar taip paprasta tai gali būti?", tikriausiai galvojate dabar. Išties, naudojimasis technologija yra tiksliai toks, kaip buvo aprašyta, bet, aišku, šiai technologijai naudojamos techninės priemonės yra kur kas sudėtingesnės.

Taškinis raštas

   Pradėkime nuo to. Rašyti reikės ne ant paprasto balto popieriaus lapo. Paslaugai bus naudojamas specialus iš taškų sudėliotas raštas, sukurtas firmoje Anoto, popieriuje pasitelkus sudėtingą poligrafijos technologiją. Raštas leis tiksliai nustatyti vietą plote, lygiam pusei Žemės sausumos paviršiaus ploto. Kiekvienoje unikalioje mažytėje šio rašto dalyje, bus specifinės funkcijos, pavyzdžiui: "siųsti", "saugoti", "fax", "pastabų blokas" ir taip toliau. Popierių paslaugai "Notera" tieks Eselte ir 3M.

„ChatPen“ rašiklis ir specialus „Note IT“ bloknotas.

   Vartotojas prisimindamas senus laikus sakys, "Štai mano senasis Esselte bloknotas" arba "Štai kur mano 3M priklijuojamieji PostIT lapeliai", sako Christeris Fahreus, Anoto prezidentas.

Storas rašiklis

   Dabar pakalbėkime apie rašiklį. Tai truputį didokas, bet kitais požiūriais įprastinis tušinukas, tik galintis atlikti kur kas daugiau papildomų funkcijų. Smaigalyje įtaisytas infraraudonasis spinduoklis ir vaizdo kamera, kuri tuomet, kai vartotojas vedžioja slėgiui jautrią plunksnos galvutę popieriuje, kas sekundė padaro po 100 nuotraukų, naudojamų registruojant plunksnos kelią popieriuje įspausto taškinio rašto atžvilgiu. Panaudojus sudėtingą duomenų apdorojimo programą šie vaizdai realiu laiku yra verčiami tinkančio saugojimui ir siuntimui formato duomenimis. Rašiklio atmintyje telpa keli pilnai tekstu ir vaizdais užpildyti puslapiai. Rašiklis, kuris yra vadinamas ChatPen, buvo sukurtas ir dabar gaminamas kartu Sony Ericsson su Anoto, su aplinkiniu pasauliu palaiko ryšį per jame esantį Bluetooth transyverį.

   Paslaugos "Notera" naudojamo rašiklio pašnekovas yra "Bluetooth" ar GPRS sistema aprūpintas mobilusis telefonas, gaminamas Sony Ericsson. Svarbu pažymėti, kad nereikia jokio specialaus telefono, - tik modelis turi būti modernus. Pavyzdžiui, turint T68i, T68, T39 ar R520 tereiks nusipirkti rašiklį, popierių ir, aišku, "Vodafone" abonementą.

   Mobilusis telefonas yra reikalingas tam, kad per GPRS sujungtų su operatoriumi "Vodafone", kuris po to pristato laišką ar faksą gavėjui.

Ribas nustato tik fantazija

   Pradinėje fazėje paslaugos yra pačios paprasčiausios: galima pasiųsti geltono Post-IT lapelio formos elektroninius laiškus arba į mobilųjį telefoną, sugebantį rodyti grafines SMS žinutes, perduoti prirašyto 3M bloknoto lapelio formos SMS. Vartojant Esselte popierių galima pasiųsti ilgesnį elektroninį laišką arba faksimilę. Bet ateityje bus tęsiami technologijos kūrimo darbai ir atsiras naujų paslaugų. Joms atsiradus, kiekvieną kartą rašiklio nereikės keisti.

   "Rašiklis, kurį dabar nusipirksite, bus pritaikytas visai ateičiai. Inteligentiškas yra ne rašiklis, o visa sistema, todėl jis tiks ir teikiant tas paslaugas, apie kurias šiandien dar net negalvojama", - sako Christeris Fahraeus.

   Šiandien rinkoje yra svarbiausios taikomos kelios verslo rūšys, - visų pirma,tam tikrų blankų pildymas. Taip yra todėl, kad rašiklis yra per brangus, be to daug kam tektų pakeisti ir patį mobilųjį telefoną. Bet kada jis kainuos mažiau kaip šimtas dolerių ir atsiras daugiau šias paslaugas teikiančių operatorių ir mobiliųjų telefonų gamintojų, didžioji rinkos dalis turėtų priklausyti pavieniams vartotojams.

Užsakymai paštu

   Viena didžiausių vartotojų rinkos nišų gali būti užsakymai paštu. Įsivaizduokite sėdįs ir sklaidąs užsakymų paštu katalogą ir vietoje užsakymų talono pildymo paprasčiausiai pažymite paukščiukais norimų įsigyti prekių pavadinimus ant specialaus popieriaus atspausdintame sąraše. Po to, kai jau būsite viską išsirinkęs, pažymėsite "paukščiuku" langelį, šalia kurio parašyta "siųsti užsakymą", ir rašiklis padarys kas yra liepta. Jeigu pageidausite, sistema elektroniniu paštu į jūsų kompiuterį arba į jūsų mobilųjį telefoną atsiųs užsakymo priėmimo patvirtinimą, todėl visada galėsitepatikrinti, ką jūs (arba jūsų vaikai) esate užsisakę.

   Arba, sakykime, pamatėte laikraštyje reklamą ir norite apie reklamuojamą prekę ar paslaugą sužinoti kiek daugiau. Reikia pažymėti reklamos kampe esančią dėžutę - ir iškart gaunate pageidaujamą informaciją elektroniniu paštu.

   Tiesą sakant, visa tai priklauso tik nuo inžinierių fantazijos; dėl technologijos jau šiandien galima realizuoti visas šias paslaugas. Tam tereikia šia technologija besidominčių ir apie ją žinančių klientų verslininkų ir privačių vartotojų.


El. p.: info@elektronika.lt