| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 1 turinys

· Reikalavimai telekomunikacinių tinklų sujungimui

Karinės technologijos
· Technologija prieš terorą
· Palydovų nukreipiami ginklai

· Terahercai - elektromagnetinių bangų spektro "plėšiniai"
· Kinija tampa nauju elektronikos milžinu
· Užjūrio investuotojai savo lustus gamina Kinijos įmonėse
· Žinutės

Internetas
· Šį kartą lengvai atsipirkta, o ateity?..
· Tinklas ateina į namus
· Žinutės
· Momentinių žinučių verslas
· Pokalbiai ir vaizdai randa kelią internete

Nanotechnologija
· Žinutės
· Nanoatmintinė
· Kompiuterius paspartins...mikrobai
· Nuostabus tranzistoriaus mažėjimo procesas
· Kur pažvelgsi, visur "nano"

Mobilusis ryšys
· Mobilieji telefonai, radarai ir žmogaus sveikata
· Žinutės
· Trečiosios kartos mobiliojo ryšio tinklai turės laukti savo valandos
· Kosminis turizmas

Elektronika
· Kaip kuriamas Intel mikroprocesorius
· Žinutės
· Klaviatūra ant bet ko
· Moderni antrinių žaliavų perdirbimo gamykla
· Paskutinis mados žodis - audeklu apvilkti pastatai
· Atminties prietaisų perspektyvos aiškėja

Optinis ryšys
· Žinutės
· Paskutinei ryšio linijos myliai - šviesolaidis
· "Kairiarankė" medžiaga sąveikauja su elektromagnetine spinduliuote
· Sujungti šviesa

Istorija
· Žmogus, pardavęs saulę

Reikalavimai telekomunikacinių tinklų sujungimui

   Nuo 2003 metų sausio 1 dienos fiksuoto telefono ryšio tinklo bei juo teikiamų paslaugų rinka Lietuvoje yra laisva. Bet kuri įmonė, pranešusi Ryšių Reguliavimo Tarnybai apie planuojamas teikti paslaugas, gali steigti bei eksploatuoti fiksuoto ryšio telefono tinklus bei teikti fiksuoto ryšio paslaugas.

   Jei naujosios įmonės fiksuoto telefono ryšio rinkoje savo abonentams nori pasiūlyti susijungimą ne tik savo tinkle, bet ir su kitais Lietuvos telekomunikaciniais tinklais, naujai įsteigtus tinklus reikia sujungti su jau egzistuojančiais. Tai leidžia vieno tinklo abonentams susijungti su kito tinklo abonentais bei naudotis kito tinklo teikiamomis paslaugomis. Sujungimas turi atitikti tam tikrus standartus bei tvarkas ir bendrų reikalavimų turi laikytis visi tarpusavyje susijungiančių tinklų paslaugų tiekėjai. Poįstatyminiuose su tinklų sujungimu susijusiuose aktuose taip pat įtvirtinti tinklų vientisumo, sąveikumo bei integralumo bei paslaugų tarpusavio sąveikos reikalavimai.

   Šiuo metu Lietuvoje veikiantys tinklai tarpusavio susijungimui naudoja nacionalinę SS7 (angl. - Signalling System No.7) signalizaciją. Nacionalinės SS7 signalizacijos reikalavimų įvykdymas yra pagrindinis reikalavimas susijungiantiems tinklams. Kadangi Lietuvos telekomunikaciniame tinkle šiuo metu yra ir analoginės, ir skaitmeninės technologijos, vien skaitmeniniams tinklams pritaikyta tarptautinė SS7 signalizacija netinka. Nacionalinės signalizacijos specifikacijoje yra numatyti ryšio su analoginėmis stotimis bei žinybinėmis stotelėmis sudarymui reikalingi algoritmai, modifikuoti tam tikri papildomų paslaugų naudojimo atvejai, aprašyti mechanizmai susiję su CDR (angl. CDR - Call Detail Record) registravimu bei kiti nacionalinio Lietuvos telekomunikacinių tinklų paslaugų teikimui reikalingi mechanizmai.

   Jei nacionalinės SS7 signalizacijos reikalavimai nėra įvykdomi, tam tikrame tinkle kyla pavojus, kad abonentai, naudodamiesi nepilnai nacionalinės SS7 reikalavimus atitinkančiu tinklu kai kuriais atvejais negalės gauti kai kurių paslaugų, o kai kada jų kokybė bus žema. Tarkime, ISDN (angl. ISDN - Integrated Services Digital Network) abonentas norės prisijungti prie Internet tinklo, naudodamasis operatoriaus, kurio tinklas nepalaiko "64 kb unrestricted" pernašos tipo. Šiuo atveju abonentas negalės prisijungti, nes ISDN susijungimui su Interneto tinklu naudoja būtent šį pernašos tipą.

   Be aukščiau paminėto esminio reikalavimo, taip pat yra būtina, kad susijungiantys tinklai sudarytų galimybes savo abonentams rinkti telefoninio ryšio numerius pagal nacionalinį numeracijos planą. Ankstesniame RTN numeryje buvo paminėta, kad nacionalinis numeracijos planas sukurtas, siekiant sudaryti prielaidas telekomunikacijų vystymuisi. Jį kuriant buvo reikalaujama, kad Lietuvos telekomunikaciniai tinklai atitiktų ES reikalavimus ir kad būtų galima didinti numeracijos resursus. Taip pat numeracijos plane įtvirtinta nuostata, kad toje pačioje numeracijos zonoje esantiems abonentams turi būti sudaryta galimybė susisiekti renkant numerį be rajono kodo. Tokia pat galimybė turi būti sudaryta jei abonentas prieš numerį renka kito operatoriaus kodą, t.y., šiam ryšiui nori pasinaudoti kito telekomunikacinių paslaugų teikėjo paslaugomis. Ši numeracijos plano nuostata leidžia abonentams rinkti numerius kuo paprasčiau bei naudojant mažiau skaitmenų. Mažesnis skaitmenų kiekis renkamuose numeriuose sumažina ir neteisingo prisiskambinimo tikimybę ir tuo būdu vartotojui suteikiamos aukštos kokybės paslaugos.

   Taip pat labai svarbu, kad susijungiantys tinklai būtų sinchronizuoti. Kiekviena komutacinė stotis turi tam tikro tikslumo taktinį dažnį, todėl šį dažnį užduodantis laikrodis turi būti nuolat tikslinamas pagal labai tikslaus taktinio dažnio šaltinį. Kokybiška sinchronizacija itin svarbi, kai abonentai naudojasi duomenų perdavimo paslaugomis.

   Naujų telekomunikacijų operatorių tinklai taip pat turi prisitaikyti prie jau egzistuojančių tinklų hierarchinių struktūrų. Kiekvienas komutacinio tinklo lygmuo yra skirtas tam tikrai funkcijai atlikti, o bandymai siekti, kad būtų atliekamos kitos funkcijos, nebūdingos hierarchiniam lygmeniui, neabejotinai sutrikdys tinklo veikimo kokybę. Vietinio ryšio stotys yra pritaikytos aptarnauti abonentus ir teikti papildomas tinklo paslaugas. Tarpmiestinio ryšio stotys naudojamos apkrovos persiuntimui tarp kitų lygmenų stočių. Tarptautinio ryšio stotys turi funkcijas, reikalingas tarptautinės apkrovos persiuntimui, pavyzdžiui - aido slopintuvus, kurie naudojami, kai ryšys tolimas ir dėl ilgo balso sklidimo laiko atsiranda aidas, kurį reikia panaikinti.

   Tinklų sujungimas turi būti vykdomas atidžiai planuojant, o vėliau testuojant susijungiančius tinklus ir jais teikiamas paslaugas. Be aukščiau paminėtų yra ir daug kitų veiksnių, kurie turi būti detaliai išanalizuoti bei ištestuoti prieš pradedant komercinį paslaugų teikimą.

Rokas Jucys


El. p.: info@elektronika.lt