| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 1 turinys

· Reikalavimai telekomunikacinių tinklų sujungimui

Karinės technologijos
· Technologija prieš terorą
· Palydovų nukreipiami ginklai

· Terahercai - elektromagnetinių bangų spektro "plėšiniai"
· Kinija tampa nauju elektronikos milžinu
· Užjūrio investuotojai savo lustus gamina Kinijos įmonėse
· Žinutės

Internetas
· Šį kartą lengvai atsipirkta, o ateity?..
· Tinklas ateina į namus
· Žinutės
· Momentinių žinučių verslas
· Pokalbiai ir vaizdai randa kelią internete

Nanotechnologija
· Žinutės
· Nanoatmintinė
· Kompiuterius paspartins...mikrobai
· Nuostabus tranzistoriaus mažėjimo procesas
· Kur pažvelgsi, visur "nano"

Mobilusis ryšys
· Mobilieji telefonai, radarai ir žmogaus sveikata
· Žinutės
· Trečiosios kartos mobiliojo ryšio tinklai turės laukti savo valandos
· Kosminis turizmas

Elektronika
· Kaip kuriamas Intel mikroprocesorius
· Žinutės
· Klaviatūra ant bet ko
· Moderni antrinių žaliavų perdirbimo gamykla
· Paskutinis mados žodis - audeklu apvilkti pastatai
· Atminties prietaisų perspektyvos aiškėja

Optinis ryšys
· Žinutės
· Paskutinei ryšio linijos myliai - šviesolaidis
· "Kairiarankė" medžiaga sąveikauja su elektromagnetine spinduliuote
· Sujungti šviesa

Istorija
· Žmogus, pardavęs saulę

Kosminis turizmas

Jei turite atliekamų 100 000 JAV dolerių, galite nuo pusvalandžio iki valandos paskraidyti stratosferoje.

   Tie, kurie neišgali sumokėti 20 mln. JAV dolerių už savaitinę kosminę kelionę, rizikuoja patekti į Rusijos inžinierių kosmonautų bei JAV verslininkų glėbį. Pastarųjų pasiūlymas tikrai vertas dėmesio: valandos trukmės pasiskraidymas stratosferoje - tik už 100 000 JAV dolerių!

   Šių metų kovo mėn. kompanija Space Adventures Ltd. iš Arlingtono (Vajomingo valstija) visuomenę supažindino su garinio lygintuvo formos triviečio erdvėlaivio maketu. Šį erdvėlaivį į viršutinius 20 km aukščio atmosferos sluoksnius iškels tam pritaikytas buvęs žvalgybinis lėktuvas. Startuodamas iš šio aukščio, erdvėlaivis virš žemės galės skraidyti nuo pusvalandžio iki valandos.

   Šis pusketvirtos tonos sveriantis erdvėlaivis "XXI Cosmopol" (ar tiesiog C-21) sudarytas iš trivietės kapsulės bei kieto kuro raketos pakopos. Ši pakopa, paimta iš taktinės raketos "Žemė-žemė", erdvėlaivį nuskraidins į 100 km aukštį. Iš tokio aukščio pilotas bei du laimingieji keleiviai galės gėrėtis Žemės vaizdais, o kai erdvėlaivis, grįždamas į Žemę, skros atmosferos sluoksnius, - mėgautis nesvarumo būkle. Erdvėlaivis nusileistų sklandydamas, o vėliau - parašiutu.

Rusų darbinis arklys

   Norėdama įgyvendinti šį egzotišką projektą, Space Adventures kompanija susivienijo su prie Maskvos esančiu Miasiščevo konstravimo biuru, kuris nuo pat kosminės eros pradžios gvildeno ir kūrė daugkartinio naudojimo erdvėlaivių technologijas.

   Aštuntojo dešimtmečio vidury Miasiščevo biuras buvo įtrauktas į erdvėlaivio "Buran" kūrimo programą. 1988 m. po vienintelio, bet nepriekaištingo skrydžio aplink Žemę automatiniu režimu "Burano" programa dėl to meto Sovietų Sąjungos finansinių sunkumų žlugo. Nuo to laiko Miasiščevo biuras vykdė įslaptintus projektus, konstravo žvalgybinius lėktuvus. Vieno tokio modelio, pavadinto "M-55 Geofizika", lėktuvas bus erdvėlaivio C-21 kosminis keltas.

   C-21 projekto generalinio konstruktoriaus Valerijaus Novikovo žodžiais tariant, jiems dar teks apsispręsti dėl erdvėlaivio šiluminės apsaugos sistemos, skirtos saugoti jo aliuminio korpusą, kad šis neišsilydytų, kai pakeliui į Žemę laivas skros tankiuosius atmosferos sluoksnius. V. Novikovas mano, kad veikiausiai bus panaudotos plonosios apsauginės "Burano" plokštės, nors būtų galima išbandyti ir ištisinę dangą.

   Space Adventure atstovas Maskvoje Sergejus Kostenka pranešė, kad šiuo metu Miasiščevo konstruktoriai sprendžia aplinkos apsaugos bei saugos klausimus. Pasak S. Kostenkos, erdvėlaivio kūrėjai greičiausiai nutars, kad panaudotos raketos pakopos nederėtų atsikratyti kaip nereikalingo balasto, o nuleisti į Žemę kartu su laivu.

   V. Novikovo teigimu, turistinio erdvėlaivio raketos pakopa iš pat pradžių buvo sukurta naudoti trumpojo nuotolio balistinėse raketose. "Ši erdvėlaivio dalis yra patikima, patikrinta ir išbandyta", - sakė V. Novikovas.

   Be to, S. Kostenka informavo, kad konstruktoriai turistinio erdvėlaivio kabinoje numatė išmetimo sėdynes, kuriomis būtų galima pasinaudoti pavojaus atveju. "Mes keleivius treniruosime, kad jie mokėtų naudotis katapultomis", - patikino S. Kostenka.

Kompanijos Space Adventures trivietis erdvėlaivis (viršuje) į stratosferą bus iškeliamas tam pritaikytu žvalgybiniu lėktuvu (apačioje)

   Kad C-21 galėtų saugiai atsiskirti nuo kosminio kelto, konstruktoriai numato erdvėlaivyje sumontuoti įtraukiamąją platformą, kuri jį nukreiptų norima trajektorija.

Verslo pusė

   Kovo mėn. Space Adventures atstovai pranešė, kad nepilnos orbitos skrydžiui aplink Žemę jau dabar yra pasirengę apie 100 keleivių. Kompanija apskaičiavo, kad iki 2005 m. kosminio turizmo verslo apyvarta sieks milijardą dolerių per metus.

   S. Kostenkos nuomone, C-21 prototipui parengti jo kompanijai prireiks 2,5 - 3 metų ir 10 mln. dolerių. Didesnę šių pinigų dalį investuos privatūs asmenys.

   Tuo tarpu Space Adventures gali susilaukti konkurentų, trokštančių įsibrauti į kosminio turizmo rinką. Jungtinės Karalystės kompanija Starchaser Industries Ltd. iš Mančesterio konstruoja daugkartinio naudojimo nešančiąją raketą, į 100 km aukštį gebėsiančią iškelti trivietę kapsulę. "Starchaseryje" bus įmontuoti didžiuliai langai, kad turistai patirtų kuo daugiau įspūdžių.

   Per Maskvos tarptautinę aviacijos ir kosmonautikos parodą, įvykusią 2001 m. rugpjūčio mėn., susidomėjimą kosminiu turizmu parodė ir Rusijos kompanija, privatiems užsakovams gaminanti "Poliot" tipo nešančiąsias raketas. Vienas jos atstovų pareiškė, kad dabar kompanijoje svarstoma, ar jų raketa galėtų į žemą Žemės orbitą iškelti "Sojuz" tipo erdvėlaivį su turistais. Visos šios turistinės kelionės kainuotų žymiai pigiau, nei kainavo pirmajam kosmoso turistui Denniui Tito, pernai sumokėjusiam 20 mln. dolerių už savaitę, praleistą dirbtiniame Žemės palydove "Sojuz".


El. p.: info@elektronika.lt