| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 4 turinys

· Numerio perkėlimas
· Telekomunikacijoms skirtų komponentų gamyba
· Žinutės

Optinis ryšys
· Tuščiavidurės skaidulos - šventasis telekominikacijos gralis
· Žinutės
· Optinis jungiklis - iš plonojo sluoksnio veidrodžio
· Optinis ryšys - laisvąja erdve
· Didelės galios optiniai efektai skaidulose

Internetas
· Informacija, šifrai, kompiuteriai
· Maištininkų tinklas
· Pasivaikščiojimas virtualioje studijoje su dinozaurais
· Skaidulas į namus
· Žinutės
· Ar saugi internetinė bankininkystė
· Hakerių medžioklė
· Internetinė telefonija taupo pinigus

Elektronika
· Dirbtiniai raumenys
· Optoelektronika ir polimerai
· Žinutės
· Infineon siekia aukštumų
· Stabilizuojasi silicio slėnio ekonomika
· Robotai pradeda perversmą
· Atgyjantis popierius
· Kas greičiau?
· Svajonės apie vandenilio ekonomiką susidūrė su realiomis problemomis
· Ginčai dėl naujos kartos magnetinių atmintinių
· Puslaidininkių technologija - milžinų privilegija

Sauga
· Didelės energijos lazeriniai ginklai

Mobilusis ryšys
· Intel ėmėsi bevielio ryšio
· Žinutės
· "Telefoniniai radarai" stebi srautus

Istorija
· Taurė burbono ir kompiuteris

Stabilizuojasi silicio slėnio ekonomika

   Ekonomika negali nuolat smukti, tad net Silicio slėnio darbo rinka pradeda rodyti gyvybės ženklus. Tačiau praeis dar daug laiko, kol šio regiono ekonomika pagaliau stabilizuosis.

   Dabar darbdaviai pasidarė itin išrankūs; už tą patį darbą moka mažiau negu iki šiol. Silicio slėnio įmonės dabar negauna daug pelno ir jų ateitis nėra tokia viliojamai skaidri kaip dešimtojo dešimtmečio pakilimo laikotarpiu.

   Vienas iš specialistų, Carys Snyderis, per 16 mėn. netekęs vilties susirasti geresnį darbą, prisidėjo prie ką tik keturių asmenų įsteigtos įmonės, kurioje dirbs techniniu analitiku. Jis gali netekti ir šio darbo, bet, jo žodžiais tariant, jam tiesiog nusibodo sekti skelbimus laikraščiuose.

   "Dabar sumažėjusi kvalifikuotos darbo jėgos paklausa ir mažesnis atlyginimas", - skundžiasi C. Snyderis.

   Silicio slėnis, JAV informacinių technologijų pramonės centras, kol kas išlaiko savo potencialą, palaikomas atsigaunančių korporacijų pelno ir naujų, nors ir gana nedidelių, finansinių injekcijų į besikuriančias įmones. Dėl nesiliaujančio pagrindinių technologijų specialistų srauto iš užjūrio šalių ir naujų technologijų, ženkliai didinančių darbo našumą, šiuo metu kvalifikuotų darbo rankų paklausa ir atlyginimai mažesni už tuos, kurie buvo ekonominio pakilimo metais.

   Apskritai šiuo metu negalima drąsiai teigti, kad didėja kai kurio profilio specialistų paklausa, tačiau neabejojama, kad darbuotojų atleidimo tempai gerokai sulėtėjo, tad pripažįstama, kad šis faktas yra gera žinia. Šią išvadą neseniai (2003 11 19) paskelbė Vašingtono Amerikos elektronikos asociacija, kurios duomenimis, pernai informacinių technologijų sektorius prarado 540 tūkst. darbo vietų, o šiemet - kol kas tik 234 tūkst.

   Dažniausiai darbo vietas "apkarpo" jau seniai įsteigtos kompanijos, tuo tarpu smulkesnės atvirkščiai - renkasi darbuotojus.

   Pasak interneto paslaugų teikėjos Craigslist (jos paslaugomis naudojasi ieškantys darbo San Francisko gyventojai), rugsėjo ir spalio mėn. priimtųjų į darbą vidurkis siekė 1800, tuo tarpu metų pradžioje jis buvo 1400.

   Specializacijos keitimo programos Nova, įgyvendinamos San Chosė, direktorius Mike Curranas sako, kad jo klientai dabar lengviau susiranda darbo. Tačiau jis pridūrė, kad darbdaviai pasidarė labai išrankūs: su pretendentais šnekasi po 4-5 kartus ir ieško tokių, kurie tiksliai atitiktų jiems keliamus reikalavimus.

   Tokią atrankos procedūrą praėjo Owenas Rubinas. Prieš metus jis buvo atleistas iš vadybininko pareigų (metinis atlyginimas - 165 tūkst. dol.), o neseniai šis inžinierius buvo apklaustas ką tik įsteigtos programinės įrangos firmos vadovų. Deja, jie negalėjo sau leisti prabangos mokėti jam grynaisiais ir pasiūlė atsiskaityti akcijomis.

   "Aš turėjau dirbti už dyką, - skundžiasi O. Rubinas. - Darbdaviai man pateikė 30 reikalavimų sąrašą. Jei nepatenkini bent vieno iš jų, jie nedelsdami pereina prie kito klausimo." Tikrojo darbo jam nepasiūlė.

   Pasak Palo Alto tyrimų centro vyriausiojo ekonomisto Stepheno Levio (centras tiria Kalifornijos ekonomiką), techninio nuosmukio laikotarpiu daugelis kompanijų išmoko siekti svarių rezultatų minimaliomis sąnaudomis.

   "Silicio slėnio ekonominė padėtis gerėja, o darbo vietų mažėja. Tačiau šie du teiginiai vienas kitam neprieštarauja," - tvirtina S. Levis. Jo teigimu, investicijų bei darbo našumo didėjimą ir pelno prieauglį skatina technologijų tobulėjimas, o ne darbuotojų skaičiaus didėjimas.

   "Ekonominis augimas nebūtinai turi būti skatinamas darbo vietų augimu. Silicio slėnis gali puikiausiai gyvuoti ir klestėti, turėdamas mažiau darbo vietų negu jų buvo 2000 metais", - sako S. Levis.

   Amerikos elektronikos asociacijos vyriausiojo vadybininko Williamo Archey nuomone, aukštosios technologijos skirtos tam, kad kurtų aukštąsias technologijas. Tačiau tokiai pažangos raidai reikia ir mažiau žmonių.

   Kita vertus, daug kas nuogąstauja, kad daug kvalifikuotų specialistų gali iškeliauti, pvz., į Indiją ar Kiniją. Analitinė kompanija Forrester Research pranašauja, kad iki 2005 m. į kitus žemynus išvyks apie 588 tūkst. technologinio aptarnavimo sferos darbuotojų, o iki 2015 m. Jungtinės Valstijos gali prarasti apie 3,3 mln. šių specialistų.

   Be to, W. Archey tvirtina, kad bus sunku įvertinti, kuri šių darbuotojų dalis priklauso technologijos sektoriui, nes kompanijos, stumdamos darbuotojus iš šalies, nenoriai teikia informaciją. Kad ir kaip būtų, aišku viena: technologinis sektorius jau pasiekė dugną (stabilizuojasi darbo vietų rinka), bet neketina nuo jo smarkiai "atšokti".

   Šiek tiek optimistiškiau nuteikia didėjanti aukščiausios kvalifikacijos darbuotojų paklausa.

   Didžiausios JAV vadybininkų paieškos kompanijos Korn-Ferry International šiaurės Kalifornijos padalinio vadovas Davidas Nosalas sako, kad jis dabar jaučia didesnį savo klientų optimizmą, nei prieš 2-3 metus.

   Korporacijų gaminių apyvarta ir įplaukos tai pat pasikeitė. Silicio lustų gamintoja Intel - ko gero, viena galingiausių Silicio slėnio kompanijų - informavo šių metų trečiąjį ketvirtį gavusi daug pelno ir pasiekusi didelę apyvartą, nors ankstesnį ketvirtį 89 tūkst. jos darbuotojų kolektyvas buvo padidėjęs tik trimis šimtais žmonių. Šios kompanijos atstovas Chuckas Malloyus pareiškė, kad artimiausiu metu jie nepuoselėja planų smarkiai didinti savo darbuotojų skaičiaus.

   Panaši ir sėkmingiausiai dirbančios interneto įrangos gamintojos, kompanijos Cisco Systems, padėtis. Nepaisydama padidėjusios apyvartos (pirmą kartą per dvejus metus jos įplaukos viršijo 5 mlrd. dol.), ji atleido 259 darbuotojus.

   Kompanijos atstovai teigia neketinantys ateityje kurti daug darbo vietų, nebent nuo to priklausytų gaunamas pelnas. Šios firmos metų pelnas siekė 594 tūkst. dol. vienam jos darbuotojui (lyginant su praėjusiu ketvirčiu jis padidėjo 49 tūkst.). Pasak šios kompanijos atstovo Abbio Smitho, jų tikslas - pasiekti 700 tūkst. dol. pelną vienam firmos darbuotojui.


El. p.: info@elektronika.lt