| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 4 turinys

· Numerio perkėlimas
· Telekomunikacijoms skirtų komponentų gamyba
· Žinutės

Optinis ryšys
· Tuščiavidurės skaidulos - šventasis telekominikacijos gralis
· Žinutės
· Optinis jungiklis - iš plonojo sluoksnio veidrodžio
· Optinis ryšys - laisvąja erdve
· Didelės galios optiniai efektai skaidulose

Internetas
· Informacija, šifrai, kompiuteriai
· Maištininkų tinklas
· Pasivaikščiojimas virtualioje studijoje su dinozaurais
· Skaidulas į namus
· Žinutės
· Ar saugi internetinė bankininkystė
· Hakerių medžioklė
· Internetinė telefonija taupo pinigus

Elektronika
· Dirbtiniai raumenys
· Optoelektronika ir polimerai
· Žinutės
· Infineon siekia aukštumų
· Stabilizuojasi silicio slėnio ekonomika
· Robotai pradeda perversmą
· Atgyjantis popierius
· Kas greičiau?
· Svajonės apie vandenilio ekonomiką susidūrė su realiomis problemomis
· Ginčai dėl naujos kartos magnetinių atmintinių
· Puslaidininkių technologija - milžinų privilegija

Sauga
· Didelės energijos lazeriniai ginklai

Mobilusis ryšys
· Intel ėmėsi bevielio ryšio
· Žinutės
· "Telefoniniai radarai" stebi srautus

Istorija
· Taurė burbono ir kompiuteris

Infineon siekia auštumų

   Infineon Technologies, trečias pagal dydį DRAM gamintojas pasaulyje siekia pasidaryti pagrindiniu visų puslaidininkinių atmintinių tiekėju. Tai reiškia, kad teks pradėti investuoti ir į nelakiąsias atmintines - tą rinkos sektorių, kuriame kompanija iki šiol visai nedalyvavo. Už šią užduotį atsakingas Dr. Haraldas Eggersas, kompanijos viceprezidentas atminties prietaisų gamybos reikalams.

   Haraldas Egersas pradėjo dirbti Infineon ir jo ankstesnėje inkarnacijoje Siemens Semiconductors kai jam buvo 26-eri metai. Dabar jo tikslai itin pretenzingi:

   - Mes padidinsime mums priklausančią DRAM rinkos dalį mažiausiai iki 25 procentų, be to, mes siekiame tapti pirmaujančiais ir nelakiųjų atmintinių rinkoje, - sako Eggersas.

   Šiuo metu Infineon užima 17-18 proc. DRAM atmintinių rinkos, vienu dviem procentais mažiau nei artimiausias jų varžovas, kompanija Micron Technology iš Idaho valstijos (JAV). Tuo tarpu Infineon priklausanti nelakiųjų atmintinių rinkos dalis yra lygi apvaliam nuliui.

   Siekdama mažiausiomis išlaidomis padidinti savo dalį DRAM rinkoje, Infineon sukūrė unikalų verslo modelį, kuris remiasi technologijos keitimu į plokšteles. Tokios firmos kaip Taivanio Nanya ir Winbond bei Šanchajuje įsikūrusi SMIV gamina Infineon grandynus, pastaroji kompanija juos parduoda ir gali padidinti savo apyvartą neinvestuodama milijardų dolerių, kurių kitu atveju prireiktų naujų silicio plokštelių gamykloms.

   Eggersas įsitikinęs, kad pasirinko teisingą bendradarbiavimo modelį:

   - Prieš dvyliką metų mes labai vaisingai bendradarbiavome su IBM, vėliau prie mūsų prisijungė ir Toshiba, - aiškina Eggersas. - Kai vėliau IBM ir Toshiba nutarė pasitraukti iš DRAM biznio, mes ėmėmės naujų žingsnių. Winbond turėjo kompanijos Toshiba sukurtos technologijos licenziją ir, kai Toshiba pasitraukė, buvo visai natūralu pasibelsti į Winbond duris ir tarti: "Sveiki vaikinai, ar jums nereikia naujo partnerio?" Nanya turėjo technologinius ryšius su IBM, todėl IBM pasitraukus mes pasibeldėme į Nanya duris ir paklausėme to paties.

   - Koncepcija buvo vystoma žingsnis po žingsnio, - tęsia Eggersas. - Jeigu nutarčiau padvigubinti man priklausančią rinkos dalį ir tą daryčiau didindamas savo kompanijos gamybinius pajėgumus, tai kainuotų milijardus dolerių. Netgi ir tuomet, jei norėčiau išsaugoti dabar kompanijai priklausančią rinkos dalį, būčiau priverstas kasmet padidinti gamybą 50-60 procentų. Reikalingą mokslo tiriamųjų darbų lygį įmanoma išlaikyti tiktai tam tikrą apyvartą turinčioms kompanijoms, be to, didelės apyvartos reikia ir mūsų klientams, kurie auga po 50, 60 ar net visais 100 proc. kasmet, todėl teisėtai tikisi, kad Infineon apyvarta irgi augs atitinkamai greitai.

   Tokius klientus įmanoma patenkinti tiktai tuo atveju, jei Infineon kasmet gamintų maždaug 25-30 naujų DRAM. Problema - kaip sugebėti padidinti tiekimus perdaug neinvestuojant. Infineon pasirinko tokią strategiją, kai sudaromos partnerystės sutartys su kitais DRAM gamintojais. Tai išsprendžia investicijų problemą, bet vis tik pirma reikia rasti žmones, turinčius gamyklas ir pasiryžusius gaminti Infineon parduodamus grandynus. Į klausimą, kokia yra priežastis žmonių, pasiryžusių keisti plokšteles į Infineon technologiją, Eggersas atsako:

   - Svarbi priežastis ta, kad mes esame technologiniai lyderiai, kad sugebame pagaminti pačius mažiausius grandynus. Kita priežastis - unikaliame 300 mm skersmens plokštelių projekte. Be to, esame pasišventę bendradarbiavimui ir turime patikimų partnerių reputaciją.

   Kompanija siekia tapti po Samsung antru pagal dydį rinkos dalyviu. Norint to pasiekti, būtina aplenkti Micron. Infineon čia remiasi faktu, kad Micron gerokai pavėlavo pereidami prie 300 mm skersmens plokštelių naudojimo gamyboje, be to, jų kasos balansas visai nedaug peržengia nulį, o visą koncerną tempia žemyn jam priklausančių pasenusių gamyklų rinkinys (Avezzano Italijoje - anksčiau priklausė Texas Instruments, KTI Kobėje, Japonija - anksčiau priklausė Kobe Steel, TECH Singapūre - anksčiau priklausė Texas Instruments ir Hewlett-Packard, bei sava koncerno gamykla Boise mieste Idaho valstijoje). Jų visų atnaujinimas kainuotų labai daug.

   Į Kiniją Infineon žiūri kaip į svarbiausią savo tikslo įgyvendinimo galimybę ir yra užsibrėžęs po penkerių metų šioje šalyje užimti 40 proc. DRAM rinkos ir 10 proc. visos kinų puslaidininkinių prietaisų rinkos. Analitikai iš kompanijos iSuppli yra paskaičiavę, kad tuomet Kinijos rinka bus verta 80 milijardų dolerių. Infineon ruošiasi tai dienai jau dabar kurdama šioje šalyje gamybos ir pardavimų infrastruktūrą.

   Pačius sudėtingiausius prietaisus Infineon užsisako Šanchajaus kompanijoje SMIC. SMIC pradžioje buvo pasirinkta todėl, kad Eggersas artimai draugauja su Richardu Changu. Jis yra SMIC įkūrėjas, anksčiau dirbęs su DRAM atmintinėmis kompanijoje Texas Instruments, o po to įkūręs Taivanyje ir kompaniją WSMC (World Semiconductor Manufacturing Company).

   - Jei kas ir gali Kinijoje paleisti DRAM gamyklą, tai tiktai Richardas, - sako Eggersas.

   Paprastesnių, standartinių komponentų gamybai Infineon kartu su bendra Kinijos ir Singapūro įmone Suzhou Industrial Park Venture Company įkūrė bendrą firmą, į kurią per artimiausius penkerius metus tikimasi investuoti 240 mln. dolerių.

   Xiano mieste Infineon įkūrė grandynų konstravimo biurą, kuriame 2008 metais darbuosis apie 500 inžinierių. Netoliese įsikurs ir programinės įrangos kūrimo centras, o pati Kinijos filialo administracija bazuosis Šanchajuje.

   Šiuo metu kompanija Kinijoje turi 800 darbuotojų, bet per artimiausius ketverius metus bus investuota 1,2 mlrd. dolerių ir iki 2007 m. darbuotojų skaičius turėtų pasiekti 8000.

   Kitas didelis darbas, laukiantis Infineon, yra atėjimas į nelakiųjų atmintinių rinką. Į šį rinkos sektorių kompanija mano įsiterpti naudodama NROM technologiją, kurios licenziją ji įsigijo iš Izraelio firmos Saifun. Pirmuoju šio darbo rezultatu turėtų tapti 512 Mb dydžio komponentas, skirtas duomenų saugojimui ir pagamintas naudojant NAND tipo architektūrą. Eggersas tikisi, kad projektavimo darbai bus baigti dar šiemet, o masinė gamyba bus pradėta kitais metais. Pirmasis naujojo grandyno taikymas bus atminties plokštės, bet yra dirbama ir prie kitų taikymų.

   NROM technologija sudaro sąlygas gaminti ir NOR tipo atmintines, naudojamas kompiuterių pradinio pakrovimo (boot) sistemose, kuriuos, naudodama NROM technologiją, jau pradėjo gaminti AMD.

   - Mes nagrinėjome abi galimybes, bet pradžiai pasirinkome NAND tipą, - atsako Eggersas. - Mes nusprendėme tirti ir NOR taikymus, tačiau šiems darbams nėra teikiama pirmenybė.

   Horizonte šmėžuoja ir kitos, alternatyvios nelakiųjų atmintinių technologijos: chalkogenidai (ovoninės atmintinės), FRAM, MRAM, polimerų atmintinės ir anglies nanovamzdeliai. Kokia iš šių technologijų, Eggerso nuomone, galėtų ateityje lemti komercinę sėkmę?

   - Aš manau, kad mums verta sutelkti dėmesį į MRAM, kuri yra perspektyviausia technologija, - atsako Eggersas. - Tačiau šioje srityje pakankamai daug sudėtingų problemų, todėl kooperuojamės su IBM. Visai neseniai perkėlėme projektavimo darbus iš East Fishkill į mūsų bendrą gamyklą Corbeilles-Essones mieste Prancūzijoje.

   Infineon tikisi užimti bent šešis procentus pasaulinės puslaidininkinių prietaisų rinkos. Atmintinių sektorius visada labai fliuktuoja, tačiau tas, kuris jų negamina, niekada negalės užimti mikroelektronikos pramonės rinkoje aukštesnės pozicijos.


El. p.: info@elektronika.lt