| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 4 turinys

· Numerio perkėlimas
· Telekomunikacijoms skirtų komponentų gamyba
· Žinutės

Optinis ryšys
· Tuščiavidurės skaidulos - šventasis telekominikacijos gralis
· Žinutės
· Optinis jungiklis - iš plonojo sluoksnio veidrodžio
· Optinis ryšys - laisvąja erdve
· Didelės galios optiniai efektai skaidulose

Internetas
· Informacija, šifrai, kompiuteriai
· Maištininkų tinklas
· Pasivaikščiojimas virtualioje studijoje su dinozaurais
· Skaidulas į namus
· Žinutės
· Ar saugi internetinė bankininkystė
· Hakerių medžioklė
· Internetinė telefonija taupo pinigus

Elektronika
· Dirbtiniai raumenys
· Optoelektronika ir polimerai
· Žinutės
· Infineon siekia aukštumų
· Stabilizuojasi silicio slėnio ekonomika
· Robotai pradeda perversmą
· Atgyjantis popierius
· Kas greičiau?
· Svajonės apie vandenilio ekonomiką susidūrė su realiomis problemomis
· Ginčai dėl naujos kartos magnetinių atmintinių
· Puslaidininkių technologija - milžinų privilegija

Sauga
· Didelės energijos lazeriniai ginklai

Mobilusis ryšys
· Intel ėmėsi bevielio ryšio
· Žinutės
· "Telefoniniai radarai" stebi srautus

Istorija
· Taurė burbono ir kompiuteris

Robotai pradeda perversmą

   Po dešimtmečius trukusių vilčių ir nusivylimų robotai galų gale atranda kelią į mūsų namus. JT Europos ekonominė komisija (UNECE) paskelbė duomenis, iš kurių aiškėja, kad 2002 m. parduotų buitinių robotų skaičius išaugo trigubai. Šiais metais tokių robotų pardavimas pirmą kartą turėtų pralenkti pramoninių robotų skaičių.

   UNECE vadina robotais autonomiškas, programuojamas ir judrias ar turinčias judančią ranką mašinas. Komisijos paskelbtoje ataskaitoje "World Robotics 2003" teigiama, kad pramonėje (ypač automobilių gamybos) tokios mašinos yra naudojamos jau daugelį metų, bet iki šiol buvo labai brangios ir dėl to neprieinamos eiliniams vartotojams.

   Pavyzdžiui, 1999 m. švedų butinės technikos gamintojas Electrolux pradėjo pardavinėti pirmąjį dulkių siurblį robotą, pavadintą Trilobite. Šis pyrago formos automatas galėjo judėti po namus siurbdamas nešvarumus ir sugebėjo išvengti visų kelyje pasitaikiusių daiktų. Tačiau Trilobitas kainavo virš 2500 dolerių, beveik dešimteriopai brangiau už paprastą dulkių siurblį, todėl jo mažai pirko.

Šuo robotas Aibo.

   Situacija keičiasi, nes buičiai skirtų robotų, galinčių, pavyzdžiui, pjauti žolę pievelėje ar siurbti dulkes, kaina sparčiai mažėja. 2002 m. pradžioje amerikiečių firma iRobot pradėjo siūlyti vartotojams dulkių siurblį Roomba, sugebantį beveik tiek pat kaip Trilobitas, bet kainuojantį tik 199 dolerius. Šių robotų parduodama labai daug.

   iRobot įkūrėjas Colinas Angle sutinka, kad anksčiau buitiniai robotai kainavo per brangiai. Kompiuterių komponentų kaina metams bėgant labai sumažėjo, bet robotų gamintojai į savo prietaisus pridėjo įvairių sensorių, todėl jų kaina nepakito. Angle sako, kad jų firmai pasisekė todėl, kad jiems pavyko sumažinti sensorių skaičių ir kompensuoti tai įdiegus tobulesnę programinę įrangą.

   Pigesnių, ne tokių sudėtingų prietaisų kūrimo tendencija gali lemti, kad mums teks pamiršti svajones apie robotus-tarnus. Vietoje jų turėtų atsirasti daugiau Sony šunį-robotą Aibo ar Honda sukurtą šokantį humanoidą Asimo primenančių žaisliukų.

Namų robotai skaičiumi vejasi pramoninius.

   UNECE apžvalga rodo, kad pramoginių robotų parduodama tris kartus daugiau nei tų, kurie skirti įvairiems buities darbams. Tokių prietaisų paskirtis yra ne taip griežtai apibrėžta, todėl ir nusiviliama jais gerokai rečiau. Be to, pramogų robotai skirti vaikams, todėl tėvai juos perka norėdami pratinti savo vaikus prie ateities technologijų. Tiesa, tokia investicija į ateitį nėra pigi. Šuo-robotas Aibo kainuoja apie 2400 dolerių.


El. p.: info@elektronika.lt