| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 4 turinys

· Tinklo plėtra 2002 metais

· Komutavimo protokolai
· 2002 metų lyderiai
· Laisvę telekomunikacijų verslui!
· Ar verta rinktis VDSL?

Elektronika
· Pokalbis su mašina
· Maksi displėjai ir mini projektoriai
· Patys mažiausi skaitliukai
· Gyvenimas be laikrodžių
· Žinutės
· Kišeninė "elektrinė"
· Blausi švytinčios elektronikos ateitis

Optinis ryšys
· Ne aukštos materijos, o žemiški dalykai
· Optinis regeneravimas
· Permatomas, pilkšvas, bet lazeriai mėlyni
· Žinutės

· Alcatel modernizuoja Lietuvos telekomo optinio ryšio tinklą

Mobilusis ryšys
· Žinutės
· "Galileo" - kas tai?
· UMTS ir ne tik
· 3G operatoriai privalo susirūpinti GSM keliama interferencija

Internetas
· Wi-Fi ryšio tinkli dygsta kaip grybai po lietaus
· Žinutės
· Plačiajuostis belaidis ryšys - dėžutėje
· Ko trūksta plačiajuosčio ryšio sistemoms?

Technikos istorija
· Laiko matavimo kronika
· Nuo radio lempos iki Sip

· Alvarix plačiajuostė daugiataškė bevielio ryšio sistema

2002 metų lyderiai

Techninė pažanga priklauso nuo daugelio žmonių didvyriškų pastangų. Ir tai nėra vien laboratorijose triūsiantys mokslininkai. Kartu su inžinieriais išplečia mūsų pasaulio supratimą, jų darbai leidžia geriau valdyti jame vykstančius procesus, pramonininkai ir atskiros kompanijos sutelkia žmonių pastangas įdiegti technines naujoves, o įstatymų kūrėjai nustato taisykles, nurodančias, kaip visuomenė panaudos šias naujoves bendram labui. Žurnalas "Scientific American" atrinko kelias dešimtis asmenų, jų grupių ir pramonės kompanijų, kurie, redakcijos nuomone, 2002 m. daugiausiai nusipelnė pažangai įvairiose technikos srityse. Pristatome keturis 2002 m. lyderius, "Scientific American" manymu, daugiausiai prisidėjusius prie ryšių technikos pažangos.

Verslo lyderis

Masudas Garahi, MeshNetworks prezidentas.

Vizija: Plačiajuosčiai bevielio ryšio tinklai gali atsirasti ir išplisti be didesnių investicijų į jų infrastruktūrą

   Jeigu jūsų mobilusis telefonas svarbiu pokalbio momentu staiga išsijungia, kaltinkite bazinių stočių trūkumą, ant pastatų stogų išdėstytus transyverius, kitus netoliese esančius mobiliuosius telefonus kuriems judant perduodamas ryšis su jais kaimyninėms bazinėms stotims. Bazinės stotys kainuoja nemažai pinigų, todėl inžinieriai stengiasi išspausti viską, kas įmanoma, iš jau įrengtų stočių. Masudo Garahi kompanija turi tiems inžinieriams neblogą pasiūlymą. Birželio mėnesį MeshNetworks išbandė lustus pirmųjų transyverių, skirtų vadinamiesiems ad hoc bevielio ryšio tinklams. Tie lustai yra aprūpinti tinkama programine įranga ir protokolais, leidžiančiais mobiliems terminalams patiems nukreipti savo siunčiamus signalus, sukuriant laikiną "kilpinį" (mesh) tinklą. Garahi tvirtina, kad ši technologija bus pigesnė ir lengviau įdiegiama, nei seniai propaguojamas alternatyvus sprendimas, vadinamasis 3G standartas, kurio silpnoji vieta - daugybės bazinių stočių būtinumas - ir kuris gerokai sulėtino įdiegimą.

Masudas Garahi

   Kilpiniame tinkle mobiliųjų telefonų siunčiami signalai peršokinėja mažų antenų, įrengtų, pavyzdžiui, ant telefono stulpų, grandinėle iki bazinės stoties, kuri, savo ruožtu, yra sujungta su Internetu ar su stacionaria telefono sistema. Garahi pasiūlytoje schemoje tų antenų funkcijas atlieka patys telefonai. Jie patys susiskaičiuoja patį geriausią signalo maršrutą. Norint tai pasiekti, mobiliesiems telefonams prireiks naujų lustų, o Garahi tokius lustus jau turi.

   Garahi išbandė pirmuosius savo transyverius Delphi korporacijos tinkluose Japonijoje. Ten jie buvo įtaisyti mobiliuosiuose telefonuose, nešiojamuose ir kišeniniuose kompiuteriuose, ieškančiuose panašiai apginkluotų prietaisų savo kaimynystėje ir užmezgančiuose su jais dvipusį ryšį. Taip atsiranda specialus (ad hoc) tinklas. Jeigu koks nors iš mobiliųjų prietaisų sugebės užmegsti ryšį su bazine stotimi, tuomet kreiptis bus užtikrinta visam tinklui. Jeigu netoliese nėra bazinės stoties, prietaisai galės bent jau kalbėtis vienas su kitu.

Kompanija - lyderis

XM SATELLITE RADIO

Vizija: palydovinis radijas gali užtikrinti CD kokybės muzikos transliacijas visame žemyne.

   Praeitais metais XM Satellite Radio paleido pirmą palydovą, kuris pradėjo transliuoti radijo laidas visoje kontinentinėje JAV teritorijoje. Du XM palydovai, pakrikštyti Rock ir Roll, kybo geosinchroniškoje orbitoje ir siunčia žemyn 100 kanalų kristališkai tyros muzikos, naujienų ir pokalbių programų, garantuodama kur kas didesnį laidų pasirinkimą, nei yra bet kurioje šios šalies vietoje. Jau yra apie 140 000 abonentų, sumokėjusių po 200 dolerių už radijo imtuvą (daugiau pritaikytą automobiliui) ir po 10 dolerių mėnesinį mokestį. Jų turėtų pagausėti rudenį, kai General Motors, kuriai priklauso 22 proc. XM akcijų paketo, pradės įrenginėti tokius imtuvus savo automobiliuose. Honda irgi yra akcininkas. XM sako, kad ji bus pelninga tuomet, kai abonentų skaičius pasieks keturis milijonus - milžiniškas skaičius, tuo labiau, turint galvoje, kad jai atsirado konkurentas - Ford, Daimler-Chrysler ir BMW remiama Sirius Satellite Radio. Vis tik nepriklausomi stebėtojai vertina, kad ši rinka yra dešimtys milijonų.

XM palydovo paleidimas.

Mokslo lyderis

Marcas Goldburgas, ArrayComm technikos direktorius

Vizija: bazinės stotys gali sufokusuoti savo siunčiamus signalus tiesiai į mobilųjį prietaisą.

   Jeigu norime, kad visi tam tikrame rajone esantys mobiliojo ryšio abonentai turėtų kokybišką ryšį, bazinės stoties siunčiamas signalas privalo būti toks stiprus, jog pradės trukdyti greta esančioms antenoms. Kodėl neiškeisti muškietos į šautuvą, vadinamą adaptyviąja antena, atskirsiančia kiekvienam vartotojui skirtus pluoštelius ir užtikrinsiančia geresnį ryšį, be jokios sąveikos su gretimais vartotojais? Idėja kilo daugeliui, bet Marcui Goldburgui pavyko ją geriausiai įgyvendinti. Goldburgo algoritmas išmatuoja visus atkeliaujančius signalus ir jų aidus, nustato bevielio ryšio prietaiso vietą ir po to elektroniškai taip apdoroja siunčiamą signalą, kad jis pasiektų būtent tą prietaisą. Neseniai Azijos šalyse įvykę sistemos bandymai parodė, kad tokius "erdvinius kanalus" turinti bazinė stotis gali aptarnauti 10 kartų daugiau vartotojų už įprastines stotis. Gudrios antenos, suderintos su kilpiniais tinklais, gali padėti išvengti to dažnių juostos deficito, kurį artimiausiai ateičiai prognozuoja mobiliojo ryšio ekspertai.


El. p.: info@elektronika.lt