| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 4 turinys

· Tinklo plėtra 2002 metais

· Komutavimo protokolai
· 2002 metų lyderiai
· Laisvę telekomunikacijų verslui!
· Ar verta rinktis VDSL?

Elektronika
· Pokalbis su mašina
· Maksi displėjai ir mini projektoriai
· Patys mažiausi skaitliukai
· Gyvenimas be laikrodžių
· Žinutės
· Kišeninė "elektrinė"
· Blausi švytinčios elektronikos ateitis

Optinis ryšys
· Ne aukštos materijos, o žemiški dalykai
· Optinis regeneravimas
· Permatomas, pilkšvas, bet lazeriai mėlyni
· Žinutės

· Alcatel modernizuoja Lietuvos telekomo optinio ryšio tinklą

Mobilusis ryšys
· Žinutės
· "Galileo" - kas tai?
· UMTS ir ne tik
· 3G operatoriai privalo susirūpinti GSM keliama interferencija

Internetas
· Wi-Fi ryšio tinkli dygsta kaip grybai po lietaus
· Žinutės
· Plačiajuostis belaidis ryšys - dėžutėje
· Ko trūksta plačiajuosčio ryšio sistemoms?

Technikos istorija
· Laiko matavimo kronika
· Nuo radio lempos iki Sip

· Alvarix plačiajuostė daugiataškė bevielio ryšio sistema

Alvarix plačiajuostė daugiataškė bevielio ryšio sistema

Įvadas

   UAB Dan Communications atstovauja žinomoms pasaulyje kompanijoms, gaminančioms bevielių duomenų perdavimo tinklų įrangą. Apie tai jau buvo rašyta mūsų žurnale (2001 m. Nr. 3, 2002 m. Nr. 1). Šioje apžvalgoje pristatome UAB Dan Communications atstovaujamos kompanijos Alvarion produkciją.

1 pav. WALKair 1000.

   Bevielio duomenų perdavimo paslaugų tiekėjai, dirbantys 26 GHz dažnio ruožo įrangos sektoriuje, bando pritaikyti savo verslo modelius ne tik tradicinių, bet ir prieš tai neaprėptų vartotojų kategorijų reikalavimams. Tam paslaugų tiekėjams reikalingi lankstūs, lengvai derinami ir nebrangūs sprendimai. Kompanijos Alvarion siūlo taip vadinamą Alvarix sprendimą, kurį sudaro WALKair 1000 (pav. 1) ir WALKair 3000 (pav. 2) įranga, veikianti 26 GHz dažnių ruože. Kompanijos siūloma įranga pasižymi aukšta kokybe bei universalumu, aprūpina paslaugų tiekėjus lengvai derinamu, kainos ir našumo santykio požiūriu optimaliu techniniu sprendimu.

2 pav. WALKair 3000.

Alvarix techninis sprendimas

   Kad būtų galima kuo pilniau patenkinti skirtingų užsakovų galimybių ir reikalavimų įvairovę, Alvarix sprendimas siūlo rinktis optimalų variantą pagal tai, koks konkrečioje situacijoje yra maksimalus užsakovo pradinių investicijų dydis, kokioje vietovėje yra įdiegiama įranga ir t.t. Alvarix sprendimas suteikia galimybę pasirinkti iš daugelio siūlomos įrangos konfigūracijų, galimų paslaugų ir taikymų, ir šitaip leidžia užsakovui optimaliai panaudoti savo lėšas.

1 lentelė. Alvarix taikymai.

2 lentelė. Alvarix siūlomo techninio sprendimo nauda ir pagrindiniai ypatumai.

Lentelėse 1 ir 2 trumpai aprašyti kompanijos Alvarion siūlomų sprendimų pagrindiniai taikymai (3 pav.) bei svarbiausieji kiekvieno jų privalumai.

3 pav. Alvarion taikymas.

Lankstus bazinių stočių pasirinkimas

   Priklausomai nuo užsakovo (įmonės) vystymo etapo ir galimybių, Alvarix siūlo du bazinių stočių variantus:

· Pirmas įdiegimo lygmuo: įdiegiama WALKair 1000 bazinė stotis, kurios bendra duomenų perdavimo sparta gali siekti 512 Mb/s. Toks variantas rekomenduojamas naujiems bevielio ryšio paslaugų tiekėjams, kai pradinių investicijų dydis yra ribotas, o duomenų perdavimas organizuojamas nuošaliose vietovėse arba priemiesčiuose.

· Antras įdiegimo lygmuo: įdiegiama papildoma (arba kelios papildomos) WALKair 1000 arba WALKair 3000 bazinė stotys. Šiuo atveju bendra vienos ląstelės duomenų perdavimo sparta gali siekti 1,2 Gb/s. Toks variantas rekomenduojamas užsakovams, turintiems galimybę investuoti pradiniame etape daugiau lėšų, kai bevielio ryšio tinklas kuriamas miestų rajonuose, kuriems būdingas didelis pastatų su potencialiais vartotojais (gyvenamųjų namų, ofisų ir t.t.) tankis.

   Kad pradinės investicijos sumažėtų kiek įmanoma labiau, Alvarix pasitelkia tuos pačius IF dažnius ir tuos pačius IF kabelius, jungiančius išorės ir vidaus modulius. Be to, ir WALKair 1000, ir WALKair 3000 valdymui naudojamos tos pačios programos: tinklo planavimo programa Hexagon ir tinklo valdymo sistema WALKnet.

Lankstus galinių stočių pasirinkimas

   Alvarix turi kelis galinių stočių variantus (1 pav., 2 pav.):

· Standartinė galinė stotis yra optimizuota SOHO, SE, MDU/MTU ir GPRS/GSM tipo taikymams. Standartinė galinė stotis užtikrina garso perdavimo paslaugas POTS/ISDN-BRI/E1/FE1/V5 sąsajų pagalba. Be to, yra teikiama papildoma duomenų perdavimo paslauga (našumas iki 8 Mb/s).

· Didelio našumo galinė stotis: skirta vidutinio dydžio įmonėms ir stambioms korporacijoms. Užtikrina garso perdavimo paslaugas E1 ir FE1 sąsajų pagalba; duomenų perdavimo sparta gali siekti 36 Mb/s.

Daugialypės paslaugos

   Alvarix užtikrina tokias paslaugas kaip duomenų ir garso informacijos perdavimas, nuomojamos ryšių linijos ir daugiataškis korinis ryšys (3 lentelė).

3 lentelė. Alvarix užtikrinamos paslaugos.

WALKair 3000

   Be jokios abejonės, daugiausia galimybių arba paslaugų užsakovas turi WALKair 3000 naudojimo atveju. WALKair 3000 - tai pažangus plačiajuostės daugiataškės (point-to-multipoint) bevielės kreipties BWA (Broadband Wireless Access) sprendimas, užtikrinantis taip vadinamas laikmenų klasės (Carrier Class) paslaugas, kai galinės stoties žemynkrypčių ir aukštynkrypčių duomenų perdavimo spartos gali siekti net 36 Mb/s. WALKair 3000 skirtas naujiems ir esamiems vartotojams, reikalaujantiems patobulintų sprendimų mažojo ir vidutinio biznio srityse, o taip pat MDU/MTU pritaikymų atvejais. Taip pat WALKair 3000 - optimalus sprendimas būsimos kartos korinio ryšio pritaikymams.

4 pav. 26 GHz išorinis modulis.

WALKair 1000

   WALKair 1000 - tai patobulinta plačiajuostės daugiataškės bevielės kreipties sistema, skirta mažojo ir vidutinio dydžio įmonėms, MTU/MDU tipo užsakovams, SOHO, pramonės ir net privatiems užsakovams. Veikiant 3,5, 10,5 ir 26 GHz dažnių ruože (ETSI standartas), WALKair 1000 padidina duomenų perdavimo spartą. Vienos celės bendras našumas siekia 256 Mb/s esant 28 MHz pasiskirstymui ir daugiau nei 512 Mb/s esant 56 MHz pasiskirstymui. Viena WALKair 1000 bazinė stotis gali palaikyti iki 2048 galinių stočių.

   Plačiau apie visus UAB Dan Communications siūlomus sprendimus galima sužinoti firmos svetainėje http://www.dan.lt. Rašyti galima adresu office@dan.lt.


El. p.: info@elektronika.lt