| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2000 m. Vasara
turinys

Mobilusis ryšys
· GPS navigacinė sistema be SA klaidinimo
· Žinutės
· Kosminis sinchronizavimas
· Kalbėti ar siųsti duomenis?
· Kosminio kelto lazeris matuos vėjo greitį atmosferoje

Sauga
· Įvadas į viešojo rakto kriptografiją
· Žinutės
· Internete nieko nepaslėpsi
· „Laptopai“ paslapčių nesaugo
· Nėra saugus ir palydovinis ryšys
· Ar jūsų telefonas neužkrėstas?
· Visiškai slaptai

Atminties įtaisai
· Kaip išvengti duomenų kamščių atmintinėse?

ALCATEL
· Hometop
· Linerunner

Optinis ryšys
· Ramano stiprintuvai
· Žinutės
· Nauji skaiduliniai optiniai stiprintuvai

Istorija
· Bipoliam tranzistoriui 50 metų

· Sumanios bendruomenės
· Žinutės

Internetas
· Žinutės

Elektronika
· Didėjantis integravimo laipsnis reikalauja naujų procesų ir naujų metodų
· Pono Gerojo Oksido beieškant

· Žinutės
· Puslaidininkinių prietaisų ir jų gamybos įrangos gamintojai bando susikalbėti tarpusavyje
· Deimantų reikšmė technologijoje auga
· Laikraščiams dar liko gyventi maždaug dvidešimt metų
· Kondensatoriai, skirti energijos kaupimui

Mobilusis ryšys > Žinutės

| Japonų I-Mode keliauja į Europą | GPRS debiutas Danijoje | Norvegams nebereikės kaitalioti telefono numerių | Šviečiantys nagai | WAP telefonų problemos | Telenor pasirinko Nokios GPRS įrangą | Tik suaugusiems | Amerikiečių priešraketinės sistemos silpnosios vietos | Alcatel akcentuoja UMTS veiklą | Patriukšmausime? |

Japonų I-Mode keliauja į Europą

   Japonų mobiliojo ryšio milžinas NTT ruošiasi pradėti platinti savąją WAP versiją, pavadintą I-Mode Europoje. NTT šioje srityje pasiekė didelės pažangos - prie I-Mode nuo praėjusių metų vasario mėnesio jau prisijungė šeši milijonai japonų. Jau anksčiau buvo žinoma apie NTT norus įsitvirtinti Europos rinkose. Dabar kompanija ruošiasi visa tai padaryti įdiegdama I-Mode olandų KPN arba britų Orange tinkluose, kurių akcijas ji rengiasi pirkti.

Į viršų


GPRS debiutas Danijoje

   Gegužės viduryje danų operatorius Sonofon atliko pirmąjį GPRS duomenų perdavimo ryšio seansą jam priklausančiame GSM tinkle. Įrangą danams pateikė Nokia. GPRS (General Packet Radio Service - bendrosios paketinio duomenų perdavimo radijo tinklais paslaugos) yra žingsnis pakeliui į trečiosios kartos mobiliojo ryšio sistemą. GPRS leis mobiliajam telefonui būti nuolat prijungtam prie Interneto. Nokia ir Sonofon pradėjo savo bendradarbiavimą GPRS srityje 1999 metais.

Į viršų


Norvegams nebereikės kaitalioti telefono numerių

   Nuo 2001 m. rugsėjo 1 d. norvegai, kai sumanys pakeisti savo mobiliojo telefono ryšio operatorių, galės ir toliau naudoti tą patį telefono numerį. Šitaip gerokai palengvės labiausiai klientui priimtino operatoriaus paieškos. Švedų pašto ir telefono valdyba tokį nutarimą buvo priėmusi jau anksčiau. Vadinamąją mobilaus portabilumo galimybę parėmė ir Europos Komisija, pareikalavusi, kad ji galiotų visoje Europoje nuo 2002 m. sausio 1 d.

Į viršų


Šviečiantys nagai

   Japonijoje sukurti netikri nagai, kurie pradeda švytėti kalbantis mobiliojo ryšio telefonu. Optiniai nagai, pavadinti optiniliais, yra skiriami paaugliams, norintiems pasipuikuoti prieš savo draugus. Prie nago tvirtinamame optinilyje yra raudonai arba mėlynai švytintis šviesos diodas ir mažytė antena. Kai mobilusis telefonas veikia, jis sukuria antenoje elektrinį lauką, kurio galios visiškai pakanka tam, kad šviesos diodas pradėtų spinduliuoti. Optinilius gaminanti kompanija Sunshine of Obe vieną nagą pardavinėja po 30 dolerių.

Į viršų


WAP telefonų problemos

   Jau egzistuoja ir WAP telefonai, ir WAP tinklapiai. Bet problemų netrūksta ir toliau. WAP vartotojams reikia tilto, leidžiančio pasiekti WAP tinklapius, vadinamosios tarptinklinės sąsajos (gateway), bet paaiškėjo, kad ne visų mobiliųjų telefonų WAP naršyklės yra suderinamos su visomis sąsajomis. Švedų savaitraščio „Ny Teknik“ duomenimis, neįmanoma perskaityti iki ketvirtadalio visų WAP tinklapių. Be to, problemų kyla ir dėl to, kad įvairių telefonų displėjai yra skirtingo formato. Jei tinklapis yra paruoštas vienam formatui, kituose telefonuose jo teksto eilutės bus sutraukytos bei pasireikš kitokie grožio trūkumai.

Į viršų


Telenor pasirinko Nokios GPRS įrangą

   Paaiškėjo, kad Telenor tinklams Norvegijoje GPRS įrangą tieks Nokia. Telenor tikisi savo mobiliuosiuose tinkluose pradėti teikti ištisą naujos kartos paslaugų gamą. Nokia jau yra pateikusi GPRS įrangą 30 mobiliojo ryšio operatorių.

Į viršų


Tik suaugusiems

   Vaikai turi vengti naudotis mobiliaisiais telefono aparatais, nes mikrobangų spinduliuotė gali pažeisti jų jaunas smegenis. Tokią išvadą daro Didžiosios Britanijos vyriausybė, savo ataskaitoje taip pat raginanti mobiliojo ryšio operatorius atsisakyti reklamos, skatinančios vaikus naudotis šiais telefonais, bei ant kiekvieno aparato priklijuoti etiketes, nurodančias jo skleidžiamos spinduliuotės galią.

   Nepriklausoma britų ekspertų grupė, vadovaujama Williamo Stewarto, aštuonis mėnesius nagrinėjo egzistuojančius mokslinius rezultatus, liečiančius visus mobiliųjų telefonų įtakos sveikatai aspektus. Grupės ataskaitoje, paskelbtoje gegužės 11 d., sakoma, jog dėl to, kad mes nesuprantame, kokia yra nešiluminė telefonų spinduliuotės įtaka žmogaus audiniams, vyriausybė turėtų užimti atsargesnę poziciją, ypač tuomet, kai tai liečia vaikus.

   Šiandien nėra jokių įrodymų, kad mobilioji telefonija kaip nors kenkia prie siųstuvų bokštų gyvenantiems žmonėms. Bet yra ir studijų, rodančių, kad telefonai, spinduliuojantys dabartinių saugos normų neviršijantį galios lygį, gali sukelti tam tikrus biologinius efektus smegenyse.

   Johnas Tattersallas, dirbantis Didžiosios Britanijos karinių tyrimų agentūroje, sutinka, kad būtų protinga apriboti mobiliųjų telefonų naudojimą vaikams. „Jei kalbame apie besivystančią nervų sistemą, ji visuomet yra jautresnė aplinkos poveikiams“, - sako jis. „Taigi, jei pasirodys, kad telefonai yra pavojingi - o to iki šiol niekas dar neįrodė - toks žingsnis būtų pateisinamas“.

   1998 m. Tattersallas parodė, kad spinduliuotė, kurios galia yra panaši kaip ir mobiliųjų telefonų, gali pakeisti žiurkių smegenyse sklindančius signalus. „Mes tada atradome reiškinį, bet nežinome, ar jis yra pavojingas“, - sako jis.

   Alanas Preece iš Bristolio universiteto (Anglija), pernai nustatęs, kad mikrobangos padidina tiriamųjų asmenų reakcijos trukmes, sutinka, jog įtaka vaikams yra didesnė: „Mikrobangų kelyje yra žymiai mažiau audinių, be to, kaukolės yra plonesnės, todėl vaikų galvos yra kur kas arčiau spinduliuotės šaltinio“, - sako mokslininkas.

   Po ekspertų grupės ataskaitos turėtų būti sumažintas britų standarto reikalaujamas telefonų spinduliuojamos galios lygmuo. Dabar jis yra penkis kartus didesnis nei Tarptautinės nejonizuojančios spinduliuotės apsaugos komisijos rekomenduojama riba. Kita nemažai prieštaravimų kelianti rekomendacija turėtų būti draudimas kalbėti mobiliuoju telefonu vairuojant automobilį, nesvarbu, ar jame yra speciali, rankų patraukti nuo vairo nereikalaujanti įranga, ar ne. Tarptautiniai tyrimai parodė, kad mobiliuosius telefonus naudojantys vairuotojai patiria autoįvykių keturis kartus dažniau nei kiti, o pokalbio telefonu įtaka vairuotojo reakcijai išlieka net penkias minutes po to, kai jis baigia kalbėtis.

Į viršų


Amerikiečių priešraketinės sistemos silpnosios vietos

   JAV specialistai, kuriantys NMD (Nacionalinę priešraketinę sistemą), nori pagaminti raketas, kurios sunaikina kitas raketas pastarosioms dar nepasiekus taikinio. Už tai jie iš vyriausybės tikisi gauti šiai programai pažadėtus 7 mlrd. dolerių. Bet Andrew Sessler vadovaujama mokslininkų grupė nustatė, kad priešraketines raketas lengva apgauti - pakaks branduolinę galvutę šaldančio apvalkalo arba apie raketą besisukančių balionų pulkelio, ir infraraudonosios arba radarų „akys“ nebematys artėjančio pavojaus.

   Šie ekspertai bandė aptikti NMD programos „Achilo kulną“. Jų nuomone, akivaizdus siūlomosios sistemos trūkumas yra tas, kad ji yra orientuojama pagal infraraudonosios spinduliuotės sensorius, registruojančius branduolinės galvutės skleidžiamą karštį. Sensorius galima nesunkiai neutralizuoti, galvutę apsupant metalo apvalkalu, pripildyto suskystinto azoto. Be to, sistema visiškai nepajus mažesnių biologiniu ar cheminiu ginklu užtaisytų raketų, kurios nebus įkaitusios ir nespinduliuos infraraudonųjų spindulių.

   JAV vyriausybė pranešė, kad patikrinsianti ekspertų ataskaitos išvadas. Bet ji jau dabar suteikė rimtų argumentų kongresmenams, nusistačiusiems prieš NMD kūrimą. Jie baiminasi, kad ši sistema pažeis 1972 m. pasirašytą balistinių ginklų ribojimo sutartį.

Į viršų


Alcatel akcentuoja UMTS veiklą

   Kartą jau nepavykus įsiveržti į viliojančią mobiliųjų telefonų rinką, prancūzų koncernas Alcatel nutarė įjungti aukštesnę pavarą. „Su antrosios kartos mobiliaisiais telefonais kiek suvėlavome, bet su trečiąja karta to nebebus“, - pareiškė Alcatel vadybininkas Gerardas Dega.

   Pasaulio spaudos atstovams Dega pranešė apie strateginę partnerystę su japonų koncernu Fujitsu, turėsiančią prancūzams užtikrinti garbingą vietą tarp didžiųjų UMTS skirtų aparatų gamintojų. Keliamas labai didelis tikslas - 20 proc. rinkos, kas, anot Dega, 2001 m. sudarys vieną milijardą dolerių, 2002 m. - nuo 5 iki 6 mlrd. dolerių, o 2003 m. netgi 13 mlrd. dolerių.

   „Trečiosios kartos mobiliųjų telefonų rinka turėtų vystytis kaip reta sparčiai“, - sako Alcatel šefas Serge Tchuruk, aukštai vertinantis bendradarbiavimo su Fujitsu reikšmę savajam koncernui. Alcatel tikisi, jog naujojo standarto mobiliųjų telefonų atsiradimą labai paspartins sumokėti milijardai už UMTS licencijas. „Operatoriai norės kuo greičiau kompensuoti investicijoms išleistus pinigus“, - aiškina Dega.

   Todėl ir Alcatel nenori atsilikti ir laiku pateikti savuosius gaminius, skirtus mobiliesiems telefonams su multimedija galimybėmis. Didelė UMTS standarto ryšio kanalų pralaida leis perduoti didelius duomenų srautus, judančius vaizdus ir video. Vien Vokietijoje esančiose Alcatel laboratorijose tokią techniką kuria beveik 150 specialistų.

   Nors koncernas prieš gerus metus jau buvo sudaręs panašią plataus bendradarbiavimo sutartį su Motorola, be kita ko, apimančią ir šią technologiją, Alcatel vadovybė nemano, kad jos nauji santykiai kirstųsi su Fujitsu. „Mūsų bendradarbiavimas su Motorola yra labai platus, todėl jo niekaip nepaveiks aljansas su Fujitsu“, - pabrėžė Dega. Alcatel laiko japonų koncerną savotišku greito šuolio į lyderių tarpą laidu.

   Fujitsu yra vienas iš svarbiausiųjų Japonijos operatoriaus DoCoMo - kartu su NEC, UMTS sistemos infrastruktūros vystymo pasaulinio lyderio, partnerių. Alcatel tikisi pasinaudoti ir japonų sukauptu Know How, ir tuo faktu, kad naujieji partneriai geografiškai papildys vienas kitą ir padės plačiau paskleisti atsiradusius gaminius. Du trečdalius bendroje naujoje įmonėje dirbsiančių inžinierių duos Alcatel, kuriam priklausys 66 proc. šios įmonės akcijų.

   130 pasaulio šalių veikianti kompanija Alcatel SA (Paryžiuje) šitaip suteikia daugiau svarbos savajai veiklai telekomunikacijų srityje. Šiemet šios srities gaminių apyvarta vėl turėtų padidėti apie 15 proc. Iš viso Alcatel dirba 116 000 darbuotojų, daugiau kaip pusė jų už Prancūzijos ribų. Praėjusiais metais koncerno apyvarta sudarė 23,02 mlrd. eurų, o pelnas - 644 mln. eurų.

Į viršų


Patriukšmausime?

   JAV Oro pajėgų grupė nustatė, kad karinėms operacijoms gyvybiškai svarbūs palydovinio ryšio signalai gali būti slopinami naudojant nebrangią įrangą, kurią galima susikomplektuoti buitinės elektronikos parduotuvėje ar elektronikos gaminių mugėje. Visas trukdžių generatoriaus sukūrimo instrukcijas galima rasti Internete.

   Space Agressor Squadron - kosminių agresorių eskadronu pavadinta grupė buvo sukurta siekiant, apsimetus potencialaus karinio priešininko sąjungininkais, aptikti silpnąsias palydovinio ryšio ir navigacijos sistemų vietas. Naršydami tinklapiuose, žurnaluose ir knygose eskadrono, įsikūrusio netoli Kolorado Springs, nariai stebi, kiek daug slaptos informacijos galima rasti viešuosiuose žiniasklaidos organuose. „Mes perieškojome tinklą ir nustatėme, kad ten yra daugybė informacijos apie tai, kaip pagaminti ir aptarnauti palydovus, bei, deja, ir apie tai, kaip slopinti jų signalus“, - sako eskadrono vadas Timas Marceau. „Pakanka surinkti „satellite communications jamming - palydovinio ryšio slopinimas“ ir jūs nustebsite, kiek daug nuorodų jums bus pateikta“.

   Norėdamas patikrinti, ar skelbiamoji informacija yra tiksli, Marceau įsakė dviem naujiems JAV oro pajėgų tyrimo laboratorijos inžinieriams sukonstruoti slopinimo sistemą naudojantis vien tinkle rasta informacija ir visu tuo, ką jie galės nusipirkti už grynus pinigus. Rezultatas buvo aliarmuojantis: už 7500 dolerių inžinieriai sulipdė didelės galios ultraaukštojo dažnio (UHF) triukšmo šaltinį, kurį jau buvo galima panaudoti slopinant karinių UHF imtuvų palydovines antenas. „Panašiai, lyg savo radiją paleistumėte garsiau, nei visus kitus“, - sako Marceau.

   Savadarbiame slopiklyje inžinieriai panaudojo benzinu varomą elektros generatorių, medį, plastiko ir vario vamzdžius. Stiprintuvus ir triukšmą generuojančią elektroniką jie atrado radijo mėgėjų turgeliuose.

   Slopiklio antena buvo pagaminta iš varinių vijų, susuktų apie plastiko vamzdį; prie jos buvo jungiamas stiprintuvas ir triukšmo generatorius. Viską sukrovus į džipo kėbulą, gavosi efektyvus ir mobilus slopinimo įrenginys. „Mes nustatėme, kad, turėdamas šiek tiek išradingumo ir pinigų, gali sugadinti ryšį“, - sako Marceau. Paėmus kitus komponentus galima slopinti kitus dažnius, pavyzdžiui, tuos, kurie yra naudojami GPS (globaliojoje pozicionavimo sistemoje). GPS yra naudojami labai mažos galios signalai, todėl nesunku sukurti radijo ūžimą, išvedantį GPS prietaisus iš rikiuotės. Sunkiau namų darbo slopikliais bus nutraukti ryšį labai aukštame dažnyje, naudojamame moderniose palydovinio ryšio sistemose.

Į viršų


El. p.: info@elektronika.lt