| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2000 m. Vasara
turinys

Mobilusis ryšys
· GPS navigacinė sistema be SA klaidinimo
· Žinutės
· Kosminis sinchronizavimas
· Kalbėti ar siųsti duomenis?
· Kosminio kelto lazeris matuos vėjo greitį atmosferoje

Sauga
· Įvadas į viešojo rakto kriptografiją
· Žinutės
· Internete nieko nepaslėpsi
· „Laptopai“ paslapčių nesaugo
· Nėra saugus ir palydovinis ryšys
· Ar jūsų telefonas neužkrėstas?
· Visiškai slaptai

Atminties įtaisai
· Kaip išvengti duomenų kamščių atmintinėse?

ALCATEL
· Hometop
· Linerunner

Optinis ryšys
· Ramano stiprintuvai
· Žinutės
· Nauji skaiduliniai optiniai stiprintuvai

Istorija
· Bipoliam tranzistoriui 50 metų

· Sumanios bendruomenės
· Žinutės

Internetas
· Žinutės

Elektronika
· Didėjantis integravimo laipsnis reikalauja naujų procesų ir naujų metodų
· Pono Gerojo Oksido beieškant

· Žinutės
· Puslaidininkinių prietaisų ir jų gamybos įrangos gamintojai bando susikalbėti tarpusavyje
· Deimantų reikšmė technologijoje auga
· Laikraščiams dar liko gyventi maždaug dvidešimt metų
· Kondensatoriai, skirti energijos kaupimui

Kosminis sinchronizavimas

   Kvantiniai laikrodžiai gali tapti itin tikslių ateities palydovinių navigacijos sistemų širdimi. Britų ir JAV erdvės tyrimų agentūros NASA mokslininkai pademonstravo, kad, skirtingai nuo tradicinių laikrodžių, kvantinius laikrodžius galima idealiai susinchronizuoti, nors kiek toli jie vieni nuo kitų bebūtų. Palydovinių navigacijos sistemų tikslumas labiausiai priklauso nuo to, kaip gerai susinchronizuoti bus jų laikrodžiai, todėl ši technologija leis žmonėms tiksliau žinoti savo koordinates.

   Įprastinius laikrodžius galima sinchronizuoti dviem būdais. Pirmasis būdas yra tas, kai vienas laikrodis siunčia laiko signalą kitam. Jeigu antrasis žino atstumą iki pirmojo laikrodžio ir kokiu greičiu sklinda signalai, jis gali įskaityti signalo lėkio trukmę ir susinchronizuoti savo parodymus su pirmuoju laikrodžiu. Šitaip šiuo metu yra tikslinami GPS palydovuose esančių laikrodžių parodymai. Bėda ta, kad paties palydovo pozicijos negalima išmatuoti pakankamai tiksliai, o radijo bangų, kuriomis yra perduodami sinchronizavimo signalai, sklidimas keičiasi kintant atmosferos sąlygoms, tuo irgi ribodamas tikslumą.

   Antruoju būdu du laikrodžiai yra susinchronizuojami viename taške, o po to perskiriami. Bet perskiriamus laikrodžius reikia pagreitinti, o reliatyvumo teorija sako, kad tuo atveju laikrodžiai sulėtės. Tokio reliatyvistinio efekto pakanka, kad GPS palydovų laikrodžiai visiškai išsiderintų palydovus keliant į orbitą.

   Dabar Bristolio universiteto ir NASA Reaktyvinio skrydžio laboratorijos iš Pasadenos (Kalifornijos valstija) mokslininkai rado trečią būdą. Jis leidžia išspręsti svarbiausią GPS sistemų problemą ­ tiksliai susinchronizuoti sistemos laikrodžius.

   Kvantiniai laikrodžiai remiasi kvantinių dalelių: fotonų arba atomų, porų, jungiamų keisto persipynimu vadinamo reiškinio (taip pat žr. „Visiškai laptai“, RTN, 2000, Nr. 2, 22 psl.). Pakanka pakeisti vienos persipynusios dalelės kvantinę būseną ir tuo pat metu pasikeis ir kitos dalelės būsenos, nesvarbu, kiek toli viena nuo kitos abi jos būtų. Mokslininkai siūlo perpinti du normaliai 9 191 631 770 Hz dažniu osciliuojančius cezio atomus. Atomus jie patalpintų laikrodžiuose, kvantines ryšių sistemas tiriančių fizikų tradiciškai vadinamuose „Alisa“ ir „Bobu“, kurie gali vėliau nusigabenti laikrodžius nors ir į kitą visatos kraštą.

   Alisa įjungtų abiejų atomų svyravimus vienu metu, paprasčiausiai pradėdama savojo atomo būsenos matavimus. Šis procesas sunaikintų persipynimą ir taptų tuo momentu, nuo kurio galima pradėti skaičiuoti laiką. Jei sužinotų iš Alisos keletą detalių, pavyzdžiui, apie tai, kaip ji atliko savo matavimus (iš to būtų aišku, kokioje būsenoje atsidūrė jos atomas), Bobas galėtų pasakyti tikslų laiką. Dėl to gautume idealų sinchronizavimą, nesvarbu, kiek toli vienas nuo kito būtų Alisa ir Bobas.

   Bet Davidas DiVincencom, kvantų fizikos specialistas iš IBM mokslinio centro, nemano, kad visa ši schema yra tokia triviali. Alisai ir Bobui dar tektų susitarti dėl bendros koordinačių sistemos, kurioje jie atliks savo matavimus, ir jis nenumano, kaip jiedu galėtų tai padaryti per didelį atstumą, kuriame jau pasireikštų ir erdvės bei laiko išsikreivinimas.


El. p.: info@elektronika.lt