| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2000 m. Vasara
turinys

Mobilusis ryšys
· GPS navigacinė sistema be SA klaidinimo
· Žinutės
· Kosminis sinchronizavimas
· Kalbėti ar siųsti duomenis?
· Kosminio kelto lazeris matuos vėjo greitį atmosferoje

Sauga
· Įvadas į viešojo rakto kriptografiją
· Žinutės
· Internete nieko nepaslėpsi
· „Laptopai“ paslapčių nesaugo
· Nėra saugus ir palydovinis ryšys
· Ar jūsų telefonas neužkrėstas?
· Visiškai slaptai

Atminties įtaisai
· Kaip išvengti duomenų kamščių atmintinėse?

ALCATEL
· Hometop
· Linerunner

Optinis ryšys
· Ramano stiprintuvai
· Žinutės
· Nauji skaiduliniai optiniai stiprintuvai

Istorija
· Bipoliam tranzistoriui 50 metų

· Sumanios bendruomenės
· Žinutės

Internetas
· Žinutės

Elektronika
· Didėjantis integravimo laipsnis reikalauja naujų procesų ir naujų metodų
· Pono Gerojo Oksido beieškant

· Žinutės
· Puslaidininkinių prietaisų ir jų gamybos įrangos gamintojai bando susikalbėti tarpusavyje
· Deimantų reikšmė technologijoje auga
· Laikraščiams dar liko gyventi maždaug dvidešimt metų
· Kondensatoriai, skirti energijos kaupimui

Nėra saugus ir palydovinis ryšys

   Žvalgybos agentūroms nebus ypač sunku pasiklausyti palydovinio telefono ryšio pokalbių. Visa tam reikalingą informaciją jie jau dabar gali rasti Motorolos išsiimtuose patentuose.

   Savo pirmąją korinio telefono ryšio sistemą ir telefono stotis, jungiančias korinio mobiliojo ir fiksuotojo ryšio stotis, Motorola sukūrė daugiau kaip prieš du dešimtmečius. Po to ši kompanija ėmė daugiau dėmesio skirti palydovinio ryšio telefonams, skirtiems sistemoms „Iridium“ bei „Teledesic“.

   Siekdama pabrėžti patentuose užfiksuotų idėjų svarbą pradžioje Motorola paaiškina, kaip saugumo tarnybos sugeba pasiklausyti įprastinių korinio ryšio telefono pokalbių: šnipeliai įrengia savo sekimo bazes telefono stotyse, kur korinio telefono pokalbiai yra jungiami prie fiksuotojo telefono ryšio tinklo ir paprasčiausiai prisijungia prie linijos.

   Po to Motorola paaiškina, jog tatai ne visuomet pavyks klausantis palydovinio telefono pokalbių. Tiesa, ir dalis palydovinio ryšio pokalbių yra per tarptinklines sąsajas maršrutizuojami antžeminėse stotyse per viešuosius telefono tinklus, panašiai kaip ir koriniame ryšyje, ir jų nėra sudėtinga pasiklausyti. Bet kiti pokalbiai keliauja tarp besikalbančių abonentų tiesiai kosmine erdve ir juos perimti yra daug sunkiau. Jei juos, kad būtų galima jų pasiklausyti, specialiai nukreiptų per antžemines stotis, signalų kokybė labai pablogėtų ir jie pastebimai suvėlintų. Visa tai pasitarnautų kaip įspėjimo signalas besikalbantiems, todėl, Motorolos nuomone, šitoks pasiklausymas yra ir labai sudėtingas, ir sunkiai įmanomas.

   Naujoji sistema, kurią Motorola užpatentavo (todėl ir privalėjo atskleisti), naudojasi tuo, kaip antžeminiai palydovinių sistemų valdymo centrai patikrina skambinančiojo autentiškumą. Kai abonentas surenka numerį, jo palydovinis telefonas „paspaudžia ranką“ artimiausiam virš galvos kybančiam sistemos palydovui. Palydovas pasiunčia duomenų signalą arčiausiai abonento esančiai antžeminei stočiai, kuri patikrina abonento pateiktus duomenis ir leidžia jį sujungti su norimu numeriu. Jei vėliau pokalbis yra maršrutizuojamas tiesiog nuo vieno palydovo prie kito, balso signalas nepasiekia žemės paviršiaus. Bet Motorola sugalvojo, kaip galima priversti jį tai padaryti.

   Specialiai tam, kad galėtų pasiklausyti pokalbio, antžeminė stotis siunčia valdymo signalą, įsakantį palydovams atsiųsti pokalbio kopiją. Šį signalą stotyje gali priimti kiekvienas, kuris turi atitinkamą leidimą. Kita vertus, kosminis ryšys veiks kaip veikęs ir pašnekovai nepajus, kad jų kažkas klausosi.

   Šis ryšio technikos „patobulinimas“ labai suneramino žmogaus teises ginančias organizacijas Didžiojoje Britanijoje. Jos ruošiasi pradėti kampaniją, kad būtų papildyti operatyvinę veiklą reguliuojantys įstatymai ir sutrukdytas papildomas kišimasis į pokalbių privatumą.


El. p.: info@elektronika.lt