| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2004 m. Nr. 1 turinys

· Balsas per internetą
· Žinutės

Internetas
· Kovojant su nieklaiškiais
· Žinutės
· Nauji lustai išgelbės Microsoft nuo košmarų

Sauga
· Protingi gynėjai
· Visuotinis automatizavimas - radijo dažnio atpažinimo sistemos
· Žinutės
· Spąstai hakeriams

Mobilusis ryšys
· Mašina kalbėsis su mašina
· Žinutės
· Toliau tobulinami belaidžio vietinio ryšio standartai
· Savaiminiai belaidžio vietinio ryšio tinklai spartina duomenų perdavimą

Optinis ryšys
· Magiškos akys
· Žinutės

Nanotechnologija
· Nanoraštai
· Žinutės
· Į elektroniką ateina nanotechnologijos

Elektronika
· Pigūs kompiuteriai, gaminami milijardais vienetų
· Organiniai displėjai
· Žinutės
· Naujos kartos skaitmeninė fotografija
· Naujos senos silicio slėnio technologijos
· MiniDisc prisikėlė naujam gyvenimui
· PC procesorių šeimynėlė
· Puslaidininkių rinka grįžta
· Robote, susirink pats
· Intel atskleidė "įtemptojo silicio" paslaptį

Istorija
· Enigma - II pasaulinio karo legenda

Mašina kalbėsis su mašina

Kai kiekvienas turės po 3G telefono aparatą, senuosiuose tinkluose pradės dūgzti naujos rūšies duomenų srautai.

   Kas kitame dešimtmetyje atsitiks su dabar įprastomis mobiliojo telefono ryšio sistemomis, kai vartotojai pasikeis telefonus į naujiems, 3G kartos tinklams tinkančius aparatus? Galbūt, jos nebebus naudojamos ir išnyks kaip kadaise populiarūs vandens kanalai, kurie buvo apleisti geležinkeliams perėmus eismo prioritetus. O gal jos bus išjungtos ir pamirštos: taip atsitiko su senaja pneumatinio pašto sistema, kuria praėjusio amžiaus pradžioje buvo siuntinėjami pagrindiniai žinučių srautai didžiosiose Europos sostinėse.

   Bet yra ir trečia galimybė. Telekomo analitikai tvirtina, kad senieji telefono tinklai gali atgimti ir būti panaudoti naujoms funkcijoms vykdyti. Jie prognozuoja, jog senieji tinklai bus perkrauti teksto žinutėmis, kurias perdavinės nauja tarpusavyje besirišančių vartotojų rūšis - mašinos.

   Mašinos ryšio su mašina (M2M) technologijos randasi jau dabar; čia reiktų paminėti tokias trumpo nuotolio ryšio sistemas kaip Bluetooth, Wi-Fi ar RFID (žr. straipsnį "Visuotinis automatizavimas - radijo dažnio atpažinimo sistemomis" šiame RTN numeryje). Tačiau telefono tinklai, kuriuos būtų galima panaudoti tolimojo ryšio M2M sistemose, egzistuoja jau dabar. Tikimasi, kad beveik kiekvienas jūsų prisimintas prietaisas - durų spynos, signalizacija, elektros ar vandens skaitikliai, šiltnamiai, bankomatai ir automobiliai - turės po korinio ryšio telefoną, ne ką didesnį už dešimties centų monetą. Jie bus naudojami duomenų siuntimui. Taigi, tų prietaisų būseną - užrakintas, atrakintas, pavogtas, šąlantis ir taip toliau, bus galima nustatyti ir pakeisti per nuotolį, sumokant tiek pat, kiek už paprastą teksto žinutę.

Mobiliųjų telefonų, sudarančių sąlygas tarpusavyje "rištis" mašinoms, pardavimų prognozė.

   Ši idėja labai patinka visiems verslo analitikams. Mobiliųjų telefonų gamintojams atsivertų nauja rinka, tinklų operatoriai sulauktų papildomų duomenų srautų, o vartotojai gautų unikalią galimybę per atstumą kontroliuoti savąjį pasaulėlį nė kiek nesirūpindami dėl techninių tokio ryšio aspektų.

   Laukia sudėtingas darbas. Telekomunikacijų infrastruktūra - tik dalis to, ko reikia norint paleisti M2M. Viena yra pagaminti mažyčius M2M telefonus (nemažai firmų tai jau yra padarę), o kas kita - sukurti stabilią ir patikimą aparatūrinę ir programinę įrangą, kuri sujungtų mašinas pačiu geriausiu būdu.

   Nepaisant to, nemažai šios technikos srities pionierių jau ne kartą pademonstravo, kad M2M gali veikti. Pavyzdžiui: automobilių nuomos kompanija Zipcar iš Kembridžo Massachusetso valstijoje sukūrė sistemą, registruojančią, kiek klientas važiuoja vienu iš jos automobilių ir pasiunčiančią kompanijai duomenis apie tai korinio ryšio tinklu. Vėliau vairuotojui automatiškai yra išrašoma sąskaita už automobilio nuomą. Tokią veiklą Zipcar pradėjo 2000 m. Tada ji turėjo vos kelis tokia įranga aprūpintus automobilius Bostone, o dabar jai priklauso jau 180 automobilių, esančių įvairiuose JAV miestuose.

   "Mūsų nuomone, automobiliai tikrai bus pati svarbiausia M2M taikymo sritis, - sako Sarah Randall, britų rinkos tyrimų kompanijos Gartner Dataquest analitikė. - Daug kas domisi automobilių judėjimo stebėjimu bei jų variklių būklės distanciniu diagnozavimu".

   Sukurti sistemas, kurios sudarys sąlygas tinkamiausiai panaudoti visus tuos duomenis, nebus lengva. Todėl didieji mobiliųjų telefonų gamintojai, tokie kaip Sony Ericsson, Siemens ar Nokia, prieš bandydami patraukti į šią rinką ieškosi partnerių, žinančių kaip išspręsti specifines šio rinkos sektoriaus problemas. Nokia, pavyzdžiui, kuria pirmąją komercinę M2M sistemą kartu su britų firma Box Telematics. M2MboxLite pavadintas prietaisas bus kortų kaladės dydžio ir turės atmintinę bei mikrotelefoną, siunčiantį teksto žinučių formato duomenis įprastu tinklu. Jis kainuos apie 3000 litų. Įmontuotas, pavyzdžiui, sunkvežimyje, jis perduos automobilio judėjimo GPS duomenis, padėsiančius geriau planuoti jo maršrutą, arba refrižeratoriaus priekabos termometro rodmenis, taip sudarydamas sąlygas kontroliuoti, kad vežami maisto produktai nesugestų. Ypatingais atvejais sistema galės perduoti aliarmo signalus.

   Niekas nežino, ar sparčiai vystysis šis rinkos sektorius. Bet mikrotelefonų kaina krinta labai greitai, nuo 150 USD prieš metus iki 50-100 dolerių dabar. Nokia cituoja tyrimus, prognozuojančius, kad apie 2005 m. pasaulyje jau egzistuos apie 100 mln. M2M ryšio abonentų. Gartner Dataquest vertina atsargiau - jų manymu, 2006 m. JAV ir Europoje tebus parduota apie 26 mln. tokių prietaisų.


El. p.: info@elektronika.lt