| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 2 turinys

· Ar optika pakeis varį?

Oscilografai
· Kas yra svarbiausia renkantis oscilografą
· Spartesnis oscilografas sukurtas išsprendus siaurumos problemą
· Žinutės

· Permainos bet kuria kaina
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Taikantis atimti kąsnį iš Nokia
· Žinutės
· Itin plačiajuostis bevielis ryšys

Sauga
· Negyvi ir labai pavojingi
· Žinutės
· Kad žvalgyba būtų sumanesnė
· Kad žmogus jaustųsi saugesnis
· Kvantinės kriptografijos sistemą jau galima pirkti

Optinis ryšys
· Derinamieji lazeriai
· Žinutės
· Susikoncentruojantys optinių skaidulų mikrolęšiai
· Platusis kanalų banginis tankinimas - ekonomiškas trumpojo nuotolio ryšio paslaugų teikimo būdas
· Planariųjų šviesos bangolaidžių vystymosi gairės
· 40 Gb/s spartos optinis ryšys

Elektronika
· Mikroprocesorių ateitis
· Žinutės
· Pats švariausias kuras
· Moore dėsnis galios dar bent 25 metus
· 10 000 kartų didesnis už dešimtadalį kainos
· Tiktai brutuali senųjų tendencijų mirtis stimuliuoja naujų technologijų atsiradimą
· Kaip po dešimties metų atrodys kompiuterių vartotojų sąsajos?
· Lemtingas atsitiktinumas: kaip gimė mikrokompiuteris
· Elektrinė jūsų namuose

Mobilusis ryšys > Žinutės

| Astronautai gavo į akį | Motorola padeda Siemens kurti 3G telefoną | Jokių telefonų automobilyje | Šatlus į savartyną |

Astronautai gavo į akį

   Nuo Apollo 11 skrydžio į Mėnulį, 1969 m., astronautai pranešdavo matę keistus šviesos taškus, brūkšnius ir debesėlius. Kodėl taip matė, pagaliau sužinojome.

   Mokslininkai senokai įtarė, kad tikimiausia šio reiškinio priežastis tai iš visatos atlekiančios didelės energijos dalelės, dar vadinamos kosminiais spinduliais, pataikiusios į astronauto akį. Tačiau nebuvo žinoma, kokios konkrečiai dalelės sukelia šį efektą, kaip atsiranda žybsniai ir ar jie gali pakenkti sveikatai.

   Taigi tarp 1995 ir 1999 metų 10 buvusių kosmonautų rusų stotyje Mir dalyvavo bandymuose, kurių tikslas buvo nustatyti kas vyksta. Jie dėvėjo šalmus su įrengtais dalelių detektoriais, matuojančiais pataikiusių kosminių spindulių krūvį, masę ir skridimo kryptį, bei privalėjo spaudyti mygtuką kaskart, pamatę šviesos blyksnį.

   Nors visų kosminių spindulių 90 proc. sudaro protonai, dabar paskelbti šių tyrimų rezultatai liudija, kad astronautai mato šviesos blyksnius į jų akį pataikius daug retesnėms kosminėms dalelėms. Sunkesni didelės energijos jonai, pavyzdžiui, helio ar ličio branduoliai, tūkstantį kartų dažniau nei protonai sukelia blyksnius.

   Buvo manyta, kad kosminiai spinduliai akies obuolio skystyje sukuria Čerenkovo spinduliuotę - elektromagnetinį smūginės garso bangos analogą. Bet ši spinduliuotė nuo protonų gali atsirasti taip pat lengvai, kaip ir nuo sunkiųjų jonų. Taigi, atrodo, kad kosminiai spinduliai savąją energiją palieka tiesiog tinklainėje. Kaip tiksliai yra sugeriama ši energija, nėra aišku, todėl kol kas sunku ką nors pasakyti apie jos poveikį sveikatai. Tolesni tyrimai bus atliekami Tarptautinėje kosminėje stotyje.

Į viršų


Motorola padeda Siemens kurti 3G telefoną

   Siemens kompanijos padalinys Information and Communication Mobile išsirinko savo pirmajam 3G telefonui Motorolos platformą i.300. Šiemet pradedamuose pardavinėti mobiliųjų telefonų modeliuose bus Motorolos konstrukcija A820.

   Gali pasirodyti keista, jog telefonuose nenaudojami Infineon pagaminti grandynai.

   "Motorolos i.300 platformą pasirinkome todėl, kad kuo greičiau sutrumpėtų gaminio pateikimo į rinką trukmė", - sako Siemens atstovas spaudai Axelis Heimas.

Todėl buvo nutarta rinktis ne atskirus grandynus ar atskiras programinės įrangos dalis, o ištisą platformą. Motorolos platforma yra galutinai išbandytas ir patvirtintas sprendimas, kurį tereikia tik įgyvendinti.

   "Mes stengiamės išpildyti operatorių norą jau šiemet turėti visą funkcijų spektrą užtikrinančius, veikiančius telefonus. Tačiau mūsų sutartis su Motorola nenumato išskirtinių teisių perėmimo", - aiškina Axelis Heimas. "Mes jokiu būdu neatsisakome savo pradėtų 3G telefonų kūrimo darbų."

   Tai tikriausiai reiškia, kad vėlesnių modelių telefonuose gali būti naudojamos Infineon ar kokio nors kito gamintojo, pavyzdžiui, Texas Instruments, sukurtos mikroschemos. Sutartis su Motorola galios šiais ir kitais metais. Tikimasi, kad 2004 m. 3G telefonai jau bus pardavinėjami dideliais kiekiais.

   Motorola pristatė savąją platformą i.300 vasario mėnesį. Jos sudedamąja dalimi yra procesorius DragonbBall MX, besiremiantis ARM9 šerdimi. Šis procesorius buvo specialiai kuriamas daugiaterpėms (multimedia) paslaugoms.

Į viršų


Jokių telefonų automobilyje

   Priešingai, negu yra paplitusiai nuomonė, paaiškėjo, kad vairuotojai, naudojantys laisvųjų rankų įrangą, yra labiau išblaškomi vairuodami negu kalbėdami kitokiais mobiliaisiais telefonais.

   Rolandas Matthews iš Massey universiteto, Naujojoji Zelandija davė vairuotojams standartinius mobiliuosius telefonus, telefonus su ausinėmis, taip pat telefonus prijungtus prie automobilyje įmontuoto mikrofono ir garsiakalbio. Po to jis skambindavo vairuotojams tada, kai jie bandydavo važiuodami susiorientuoti mieste ir prašydavo pakartoti jiems pasakytus žodžius. Po to Matthews apklausęs vairuotojus, ar gerai jie suprato žodžius, nustatė, kad naudoję laisvųjų rankų įrangą su išoriniais garsiakalbiais susidorojo blogiausiai, be to jie labiausiai būdavo nervinami telefono skambučio. Dėl to sako jis, šie vairuotojai galėjo daugiau sukelti eismo įvykių nei kitus telefonus naudoję.

Į viršų


Šatlus į savartyną

   Daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai šatlai greitai gali būti jau nebenaudojami. NASA ką tik parengė projektą "kosminių taksi", kurie keliais požiūriais būtų pranašesni už dabartiniu metu skrydžiams į kosminę orbitą naudojamus erdvėlaivius.

   Labiausiai jie skirsis pačiu pakilimu į orbitą. Projektuotojai nori, kad naujasis erdvėlaivis sugebėtų pakilti kaip lėktuvas, o ne kaip šatlas, kurį į orbitą pakelia tradicinės raketos. Erdvėlaivis taip pat bus saugesnis įgulai, nes jis turės specialias gelbėjimo kapsules. Savo drąsiausiuose planuose NASA konstruktoriai netgi svarsto nepilotuojamo erdvėlaivio sukūrimo galimybę. Kol kas dar neaišku, kada pasirodys pirmieji "kosminiai taksi".

Į viršų


El. p.: info@elektronika.lt