| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 2 turinys

· Ar optika pakeis varį?

Oscilografai
· Kas yra svarbiausia renkantis oscilografą
· Spartesnis oscilografas sukurtas išsprendus siaurumos problemą
· Žinutės

· Permainos bet kuria kaina
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Taikantis atimti kąsnį iš Nokia
· Žinutės
· Itin plačiajuostis bevielis ryšys

Sauga
· Negyvi ir labai pavojingi
· Žinutės
· Kad žvalgyba būtų sumanesnė
· Kad žmogus jaustųsi saugesnis
· Kvantinės kriptografijos sistemą jau galima pirkti

Optinis ryšys
· Derinamieji lazeriai
· Žinutės
· Susikoncentruojantys optinių skaidulų mikrolęšiai
· Platusis kanalų banginis tankinimas - ekonomiškas trumpojo nuotolio ryšio paslaugų teikimo būdas
· Planariųjų šviesos bangolaidžių vystymosi gairės
· 40 Gb/s spartos optinis ryšys

Elektronika
· Mikroprocesorių ateitis
· Žinutės
· Pats švariausias kuras
· Moore dėsnis galios dar bent 25 metus
· 10 000 kartų didesnis už dešimtadalį kainos
· Tiktai brutuali senųjų tendencijų mirtis stimuliuoja naujų technologijų atsiradimą
· Kaip po dešimties metų atrodys kompiuterių vartotojų sąsajos?
· Lemtingas atsitiktinumas: kaip gimė mikrokompiuteris
· Elektrinė jūsų namuose

Elektronika > Žinutės

| Laikrodis-fotoaparatas | Elektroninis mobiliųjų telefonų pasiklausymas | Mažo formato audio-cd | Kišeninis universalas | Mano šuo kalba | Tinklo procesorius pasiekė 10 Gb/s spartą | Takus anglies dvideginis padės nanoelektronikos prietaisų gamintojams |

Laikrodis-fotoaparatas

   Japonų kompanijos, besistengdamos iškrapštyti iš šiuolaikinių technologijų mėgėjų kišenių kuo daugiau pinigų, stengiasi aplenkti viena kitą savo originalumu. Kompanija Casio pradėjo gaminti laikrodį su įmontuota skaitmenine fotokamera. WQV-10 gali įrašinėti nuotraukas ar vaizdo klipus. Laikrodyje saugomus failus vėliau galima pasiųsti į kompiuterį per IrDA portą. Toks žaisliukas kainuoja apie 1000 litų.

Į viršų


Elektroninis mobiliųjų telefonų pasiklausymas

   Pakanka 60 sekundžių norint išvogti visą svarbiausią mobiliojo telefono mikroschemoje įrašytą informaciją, leidžiančią po to skambinti telefono savininko sąskaiton. Iki šiol hakeriams tam reikėdavo užtrukti ištisas aštuonias valandas. Kompiuterių kompanijos IBM mokslininkų grupei pavyko sukurti rafinuotą būdą, leidžiantį labai sutrumpinti įsilaužimui reikalingą laiką. Tuo pat metu amerikiečių kompanija aiškina mobiliųjų telefonų gamintojams, kaip jie galėtų užtaisyti šią naujai atrastą jų gaminių saugos skylę.

   "Mobilieji telefonai pradedami vis dažniau naudoti atliekant įvairias bankines ar akcijų biržos operacijas. Visais atvejais tam reikalinga informacija būna saugoma SIM kortelėje,"- aiškina IBM mokslinio instituto Saugos ir kriptografijos skyriaus vadovas Charles Palmeris. Todėl mobiliuosius prietaisus privalu yra apsaugoti nuo įvairiausių įsilaužimų, kitaip hakeriai galės piktavališkai naudotis telefono savininko identitetu.

   Iki šiol hakeriai, norėdami iššifruoti SIM kortelių kodavimo algoritmus arba aptikti luste įrašytą raktą triūsdavo ištisas valandas. Josyula Rao vadovaujama IBM mokslininkų grupė pasirinko aplinkinį kelią į centrinę informaciją - panaudojo vadinamąjį padalijimo (partitioning) puolimą. Jie stebėjo informaciją apdorojančio lusto energijos sąnaudas ir elektromagnetinę spinduliuotę. Iš to, kiek laiko lustas užtrukdavo spręsdamas atskiras užduotis ir iš jo išvaduose matuojamų įtampų pasiskirstymo mokslininkai per trumpiausią laiką nustatė, kokią šifravimo užduotį lustas tuo metu atlieka. Programine įranga per trumpesnį laiką atpažįstami teisingi kodavimo parametrai.

   Ekspertų grupė iš IBM patarė mobiliųjų telefonų gamintojams pasirūpinti, kad lustas visas skaičiavimo užduotis atliktų per tą patį laiką. Matematiškai tai padaryti yra visai nelengva, bet užduotį tikrai galima įgyvendinti. Buvo duotas dar ir kitas labai svarbus patarimas: mobiliųjų telefonų savininkai turėtų niekada nepalikti jų be priežiūros.

Į viršų


Mažo formato audio-cd

   Dar šią vasarą kompanija DataPlay pateiks rinkai naujo modelio muzikinių kompaktinių plokštelių. Plokštelės bus mažesnės ir patogesnės negu iki šiol naudoti kompaktiniai diskai. Centų dydžio duomenų įrašo terpė bus įvilkta į plastiko foliją; kiekvienoje plokštelės pusėje tilps po 250 megabaitų. Viena plokštelė kainuos 12 eurų. Grotuvuose ir toliau bus naudojami CD, o DataPlay gaminiai geriau tiks skaitmeninėms kameroms ir MP3 grotuvams, kur jos pakeis brangesnes flash atmintines.

Į viršų


Kišeninis universalas

   Firma Handspring, nešiojamųjų kompiuterių "Visor" gamintoja, pradėjo pardavinėti "Treo 180" - kišeninio kompiuterio, mobiliojo telefono ir peidžerio hibridą. Įrenginyje yra klaviatūra QWERTY, o dėl nedidelių jo matmenų (11x6,9x1,8 cm) bei svorio (153 g) yra tinkamas nešioti švarko kišenėje.

   "Treo 180" yra 16 MB atmintis, 33 MHz takto dažnio procesorius ir monochrominis 160x160 taškų vaizduoklis. Per USB jungtį jis gali būti sujungiamas su asmeniniu kompiuteriu. Pirmųjų "Treo 180" modelių kaina - apie 1600 litų. Antroje metų pusėje jų šeimą papildys modelis "Treo 270", kurio jau bus spalvinis vaizduoklis ir kainuos apie 2400 litų.

Į viršų


Mano šuo kalba

   Kalbantys šunys priklauso klasikiniam daugelio komikų repertuarui. Išdidžiai pristatomas keturkojis draugas, tariamai sugebantis skleisti artikuliuotus garsus. Deja, dažniausiai nieko kaip "Oh, o, oh" nepasigirsta. Bet gal dabar viena japonų techninė idėja išties sukels kalbančių šunų bumą?

   Japonijos firma Takara sukūrė šunims apykaklę, verčiančią jų lojimą tariamu tekstu. Šis japonų šunų mylėtojų pamėgtas prietaisas sukurtas pagal mobiliojo ryšio technologiją, todėl už kiekvieną šuns skleidžiamą garsą tenka mokėti tokią pat kainą kaip ir už pokalbius mobiliuoju telefonu.

   Gyvuliškos kalbos vertimo sistema veikia taip. Apykaklėje esantis mikrofonas registruoja šuns lojimą ir per šešių centimetrų dydžio mobiliojo ryšio modulį pasiunčia garsus į kompiuterį. Ten savo ruožtu yra saugomi šimtai įvairių kalbos pavyzdžių, su kuriais galima palyginti konkretų posakį. Techniškai yra pajuntamas mažiausias dažnio pokytis ir garso stiprumo svyravimas ir nustatoma atitinkama gyvulio būsena.

   Sistema "Bowlingual" vadinama pasirenka vieną iš 200 žmogaus kalba pasakytų sakinių, kuris labiausiai atitinka šuns skleidžiamus garsus. Šis tekstas vėliau vėl mobiliuoju ryšiu siunčiamas į apykaklę ir ponaitis ar poniutė gali aiškiai išgirsti: "Aš alkanas" arba "Man nuobodu".

   Tas, kuris savo šunį palieka vieną ištisą dieną ir vakare nori sužinoti, kaip jo augintiniui sekėsi, gali pasinaudoti antkaklio turima dienoraščio funkcija. Prietaisas atkuria visos dienos lojimų santrauką. Jeigu ilgu laukti iki vakaro, galima įrašytą santrauką pakeliui išklausyti šuns telefono atsakiklyje. Mobiliojo ryšio operatorių vadovai turėtų pradėti skaičiuoti, kiek išsiplėstų jų tinklai prisijungus prie jų milijonams šunėkų.

Į viršų


Tinklo procesorius pasiekė 10 Gb/s spartą

   "Neįmanoma pasakyti, kuria kryptimi rytoj pasuks technikos pažanga, todėl tenkintis visur taikant vien ASIC (Application Specific Integrated Circuits - specialieji integriniai grandynai) sprendimais ekonominiu požiūriu būtų labai neprotinga", - sako Tomas Franzas, korporacijoje Intel atsakantis už telekomunikacinius procesorius. "Tinklų procesorius greitai modifikuojant galima gauti gaminius, sekančius standartų pakitimus arba tinkančius naujiems pritaikymams."

   Tipiški naujų pritaikymų pavyzdžiai - namų tinklai, kodavimas ir, plačiau paėmus, saugesnis ryšys. Taikymams sparčiuosiuose tinkluose Intel sukūrė du serijos X-scale tinklų procesorius - IXP2400 ir IXP2800. IXP2400 šerdis yra ARM procesorius, be to, jame yra aštuoni "mikrovarikliai", varomi 600 MHz sparta. Didesniajame IXP2800 yra dvigubai daugiau mikrovariklių, kurių sparta yra 1,4 GHz.

   "Tai reiškia, kad mes jau sugebame apdoroti 10 Gb/s sparta atkeliaujančius duomenų paketus. Dėl to galima sukurti kur kas lankstesnę sistemą nei buvo įmanoma padaryti naudojant ASIC, be to, tai yra pasiekiama už prieinamą kainą."

   Didžiausią tinklų procesorių problemą sudarė tai, kad juos sunku programuoti; ypač sunkiai tokiuose procesoriuose buvo diegiamas programų paralelizmas.

   "Prieš porą metų tai iš tikrųjų kėlė daug rūpesčių, bet šiandien procesoriai gerokai patobulėjo. Tą galima pasakyti ir apie mikroschemų konstravimo įrankius, gaminamus Wind River Systems ir Gnu/Linux. Dabar jau yra C kompiliatorių ir tinklų architektūroms, ir ARM architektūroms, naudojami įrankiai, kurie automatiškai padalija kodą į srautus ir paskirsto juos lygiagretiems procesoriams."

Į viršų


Takus anglies dvideginis padės nanoelektronikos prietaisų gamintojams

   Kai temperatūra yra +31 laipsnis Celsijaus, o slėgis 75 atmosferos, anglies dvideginio yra ypatinga, vadinama superkritine, būsena. Toks anglies dvideginis yra labai takus, o be to, jo paviršius beveik neįtemptas, dėl to pripildomi juo visi tarpeliai, kur negali patekti kiti skysčiai.

   Šiomis savybėmis pradėta naudotis ir aplinkosaugoje, ir maisto pramonėje. Superkritinis anglies dvideginis padeda iš kavos išskirti kofeiną, pašalina dioksinus iš žuvies taukų ir nuvalo mineralinius tepalus nuo spausdintinės elektroninės plokštės (PCB – Printed Circuit Board). Be to, dabar ima aiškėti, kad superkritinis anglies dvideginis gali būti svarbus ir puslaidininkių pramonėje.

   Šiandien gaminant elektronikos grandynus suvartojama daug aplinkai kenksmingų skysčių. Jau yra žinoma, kad didėjant mikroschemų miniatiūrizavimo laipsniui aplinka yra teršiama mažiau. Iki šiol naudoti skysčiai būdavo per daug klampūs, o jų paviršiaus įtempimo jėgos buvo per didelės norimoms pagaminti itin smulkioms grandyno detalėms. Galbūt sprendžiama problema yra ekstremalios anglies dvideginio savybės?

   Naudodami arti superkritinės būsenos esantį anglies dvideginį Jimas Watkinsas ir jo kolegos iš Massachusetso universiteto sugebėjo pagaminti plonesnius negu 100 nm vario laidelius. Takus anglies dvideginis buvo sumaišomas su variu ir paleidžiamas tekėti iš anksto išėsdintais silicio plokštelės paviršiuje grioveliais. Panašūs eksperimentai sėkmingai atliekami ir kitose mokslinėse įstaigose. Gali būti, kad po keleto metų anglies dvideginis pasirodys esąs gera alternatyva, tenkinančia ir gamintojus, ir aplinkosaugininkus.

Į viršų


El. p.: info@elektronika.lt