| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 3 turinys

· Storage area network
· Europos technologinei pramonei reikia daugiau vadovų
· Rambus "užsirovė" ne ant to žmogaus
· Inovacijos – raktas į klestėjimą
· Bluetooth – nuo idėjos iki užbaigto gaminio
· ISDN nurašyti dar per anksti

Internetas
· Airija randa savo vietą tinklo žemėlapyje
· Žinutės

Elektronika
· Kaip pagaminti hiperkompiuterį
· Oscilografas tampa informacijos centru
· Joks akumuliatorius neprilygs mūsų kuro elementams, tvirtina naujai įsikūrusi Izraelio firma
· Žinutės
· Karo padangė
· Feroelektrinės atmintinės

DAN Communications
· Fiksuotoji bevielė kreiptis
· Ceragon Networks plačiajuostės bevielio ryšio įrangos šeima FibeAir

Istorija
· Maiklas Faradėjus ir švyturiai
· Pasirašyta, užantspauduota ir išsiųsta

Mobilusis ryšys
· Žinutės
· Bevieliai duomenų tinklai 5 GHz dažnių juostoje
· Pigiau, paprasčiau ir patogiau
· Kaip pakilti aukštyn
· WLAN technologijų ypatumai
· Naujosios antenos padarys 3G tinklą ekonomiškesnį. Ateityje jis galės pakeisti stacionariuosius tinklus

Optinis ryšys
· Spartūs fotodetektoriai
· Žinutės
· Rašalinių spausdintuvų technologijos taikymas mikrooptikos prietaisų gamyboje
· Skylėtosios skaidulos

Fiksuotoji bevielė kreiptis

   Fiksuotoji bevielė kreiptis (FWA - Fixed Wireless Access) yra telekomunikacijų technologija, naudojama duomenų perdavimui tarp operatoriaus bazinės stoties ir vartotojo būstinės (daugiataškis ryšys - point-to-multipoint) arba tarp dviejų tinklo mazgų (dvitaškis ryšys - point-to-point) naudojama radijo ryšio jungtis. Daugiataškio ryšio atveju, ypač tuomet kai naudojamos 10 GHz ir aukštesnio dažnio radijo bangos (tame diapazone pasiekiami didžiausi perduodamų duomenų srautai), aptarnaujami vartotojai, įsikūrę pastatuose, kurie nutolę nuo bazinės stoties ne toliau kaip per jos patikimo ryšio radiusą.

   Bet yra du FWA lygmenys: siauros dažnių juostos FWA ir plačiajuostė FWA arba BWA (Broadband fixed Wireless Access). Pirmuoju atveju kalbama apie sistemas, leidžiančias pasiekti iki 2 Mb/s dydžio duomenų perdavimo spartą ir tam dažniausiai naudojančias 2,5 GHz dažnių ruožą. Plačiajuostėse FWA (BWA) sistemose ryšių kanalų pralaida daug kartų viršija 2 Mb/s ir paprastai naudojami didesni nei 10 GHz dažniai. Tarp tų didelio dažnio juostų ypatingą vietą užima dažniai nuo 27,5 GHz iki 31,3 GHz, kurie skirti vietinėms daugiataškio paskirstymo tarnyboms (LMDS - Local Multipoint Distribution Service).

   FWA įrangos tiekėjai tvirtina, jog operatoriams, siekiantiems aptarnauti mažų ir vidutinių įmonių rinką, DSL - dabar bene pagrindinė kreipties priemonė šioje rinkos dalyje - ne visuomet tinka. DSL tinkamesnė ne naujiems, bet jau įsitvirtinusiems operatoriams, kuriems priklauso laidinės ryšio linijos. Be to, BWA siūloma duomenų perdavimo sparta yra daug didesnė nei DSL, dinamiškas dažnių juostos perdalijimas ir kiti būdai leidžia įdiegti daug daugiau ir įvairesnių paslaugų, nei visa tai yra įmanoma turint fiksuotosios pralaidos DSL (Digital Subscriber Line). Vartotojas, kuris turės DSL prievadą, kas mėnesį mokės už 2 Mb/s kanalą, nors tokios duomenų perdavimo spartos jam gali būti reikalingos tik labai retai. Kita vertus, BWA operatorius gali pasiūlyti nedidelį bazinį tarifą, atitinkantį nedideles, dažniausiai vartotojo naudojamas duomenų perdavimo spartas, bet papildomai apmokestins tuos ryšio seansus, kurių metu abonentui reikia žymiai didesnės ryšio kanalo pralaidos.

   Pasitelkdamas įvairias signalų moduliavimo schemas, pakartotinį dažnio panaudojimą ir dinamišką dažnių juostos perskirstymą BWA operatorius gali faktiškai aptarnauti kelis kartus didesnę nei iš anksto užsakytąją ryšių kanalų pralaidą. Kai kurie BWA įrangos gamintojai tvirtina, kad jų aparatūra gali suteikti net šešis kartus didesnę nei nominalią pralaidą.

   Prieš diegiant BWA sistemas svarbu žinoti ir jų silpnąsias puses. Viena svarbiausia iš jų - tai nelabai patikimas signalų sklidimas ypač tuose regionuose, kuriems būdingi stiprūs ir dažni lietūs. 26 GHz dažnių ruože patikimo ryšio nuotolis būna 3-5 km, o jei dažnis padidėtų iki 38 GHz, šis nuotolis gali sumažėti dar 30 procentų. Be to, labai svarbu yra optimalus bazinių stočių ir vartotojų terminalų antenų išdėstymas. BWA garantuoja patikimą ryšį esant tarp tų antenų tiesioginiam matomumui, todėl kai kurie bazinės stoties radiuso ribose esantys potencialūs klientai gali būti neaptarnaujami. Kai kurie skaičiavimai rodo, kad tipiškomis miesto sąlygomis BWA sistemos gali aptarnauti apie 75 proc. potencialių vartotojų.


El. p.: info@elektronika.lt