| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 3 turinys

· Storage area network
· Europos technologinei pramonei reikia daugiau vadovų
· Rambus "užsirovė" ne ant to žmogaus
· Inovacijos – raktas į klestėjimą
· Bluetooth – nuo idėjos iki užbaigto gaminio
· ISDN nurašyti dar per anksti

Internetas
· Airija randa savo vietą tinklo žemėlapyje
· Žinutės

Elektronika
· Kaip pagaminti hiperkompiuterį
· Oscilografas tampa informacijos centru
· Joks akumuliatorius neprilygs mūsų kuro elementams, tvirtina naujai įsikūrusi Izraelio firma
· Žinutės
· Karo padangė
· Feroelektrinės atmintinės

DAN Communications
· Fiksuotoji bevielė kreiptis
· Ceragon Networks plačiajuostės bevielio ryšio įrangos šeima FibeAir

Istorija
· Maiklas Faradėjus ir švyturiai
· Pasirašyta, užantspauduota ir išsiųsta

Mobilusis ryšys
· Žinutės
· Bevieliai duomenų tinklai 5 GHz dažnių juostoje
· Pigiau, paprasčiau ir patogiau
· Kaip pakilti aukštyn
· WLAN technologijų ypatumai
· Naujosios antenos padarys 3G tinklą ekonomiškesnį. Ateityje jis galės pakeisti stacionariuosius tinklus

Optinis ryšys
· Spartūs fotodetektoriai
· Žinutės
· Rašalinių spausdintuvų technologijos taikymas mikrooptikos prietaisų gamyboje
· Skylėtosios skaidulos

Naujosios antenos padarys 3G tinklą ekonomiškesnį. Ateityje jis galės pakeisti stacionariuosius tinklus

   Ekonomiškumas yra Torbjorno Johnsono vadovaujamos firmos Radio Components devizas. Firma kuria antenas, kurios gali padaryti 3G technologiją apsimokančią, o GSM tinklų aprėptį padidinti tiek, kad jie galės pakeisti stacionariuosius telefono tinklus. Kol kas tų tinklų, reikalaujančių daugybės antenų, kurių Radio Components technologija leis atsisakyti, priežiūra labai brangi.

   Praėjusių metų pradžioje pradėjo veiklą nauja Torbjorno Johnsono įsteigta kompanija Radio Components. Tai jau trečia jo įkurta kompanija, po sėkmingosios Radiosystems, devintajame dešimtmetyje už 485 mln. Švedijos kronų parduotos Ericsson bei ne tiek sėkmingai veikiančios Radio Designs. Radio Designs orientavosi į technikos naujoves, o naujoji firma Radio Components daugiausia dėmesio skiria ekonomiškumui. Patobulintos konstrukcijos antenos, paimtos iš Radio Designs NMT tinklams modernizuoti, daug kur taikomos ir Radio Components gaminiuose. Bet dabar jau kalbama apie optimizuotų kaštų konstrukcijas, galinčias turėti kur kas didesnį rinkos potencialą.

   Radio Components konstrukcijos remiasi kietojo valdymo antenomis, fazinėmis anteninėmis gardelėmis, kurios stiprinimo dėka gali aprėpti kur kas didesnius plotus, negu įprastos segmentuotos antenos. Dėl to radikaliai sumažėja saitų, arba antenos pozicijų, skaičius. Be to, antenos yra plačiajuostės ir perkloja ne vien GSM 1800 (1805-1880 MHz), bet ir UMTS (2110-2170 MHz) diapazonus. Radio Components netgi gamina ir atskiras antenas GSM sistemoms (925-960 MHz) bei plačiajuostes antenas, tinkančias ir NMT450 (463-467,5 MHz), ir Tetrai (380-430 MHz).

3G alternatyva

   Gerai žinoma, jog ekonominius 3G rodiklius labai pablogino operatoriams daug kainavusios licencijos, ypač Anglijoje ir Vokietijoje, bei tai, kad kuriant antenas ir bazines stotis remtasi tradicinėmis koncepcijomis. Dėl didelių už licencijas sumokėtų sumų anglų British Telecom dabar yra įsiskolinęs 400 mlrd. švediškų kronų, nors iki tol šis operatorius visada dirbo pelningai.

   T. Johnsonas pareiškė, kad "reikėjo anksčiau pasimokyti iš licencijų aukciono, vykusio JAV prieš penkerius metus ir stipriai apribojusio rinkos augimą. O tuo metu visos licencijos tekainavo tik 12 mlrd. dolerių".

   Jis labai abejoja ir dėl pačių UMTS sistemos plėtros tendencijų. "Gėda, kad standartų organizacijos buvo taip apakintos 3G. Ši sistema žada didelę riziką. Naujai technologijai visada būdingos tam tikros vaikiškos ligos, o daugelio funkcijų terminalai kaskart darosi vis brangesni." Ir priduria: "2G pastaruoju metu sparčiai tobulėjo. Taigi kodėl nebuvo pasistengta pagerinti šią sistemą? Juk derinant GPRS ir EDGE galima pasiekti gerą ekonominį efektą, o šių technologijų užtikrinamo duomenų perdavimo greičio pakaks dar labai ilgai."

   GPRS leidžia perduoti duomenis 115 kb/s, o kartu su EDGE - 384 kb/s sparta.

Daugiau bazinių stočių

   3G naudoja nuo 2110 iki 2170 MHz dažnių diapazoną.

   "Didesnis nei anksčiau dažnis ir spartesnis duomenų perdavimas, palyginti su 2G, daugiau sunaudojamos galios. Be to, 3G reikės kur kas tankiau išdėstytų bazinių stočių.

   Švedijoje veikusioms NMT sistemoms pakako 1050 antenų pozicijų, kiekvienam GSM operatoriui jų reikia apie 3000, tuo tarpu 3G reikės net po 20 000 kiekvienam operatoriui. Viena 3G antenos pozicija kainuoja apie 1,5 mln. kronų, todėl tinklo plėtra kainuos, skaičiuojant vieną antenos poziciją, apie šešiskart brangiau nei GSM tinklo."

   T. Johnsonas tvirtina, kad GSM sistemos ėmė apsimokėti tik po penkerių metų, o kiekvienas klientas dabar prakalba po 150 min per mėnesį, todėl vidutinės mėnesinės operatoriaus įplaukos skaičiuojant vienam abonentui siekė 350 Švedijos kronų. Panašius skaičius pateikia ir JAV mobiliojo ryšio operatoriai. Tiesa, reikia pridurti, kad, pavyzdžiui, japonai mobiliajai telefonijai išleidžia kur kas daugiau pinigų. Visa tai leidžia daryti išvadą, kad 3G sistemos gali pradėti grąžinti į jas investuotas lėšas tik po kokių 12 metų.

3G privalumai

   Negalima pamiršti, kad skaičiuojant vienai bazinei stočiai 3G standarto pralaida yra 10 kartų didesnė nei GSM, o kaina tik tris kartus didesnė už atitinkamą GSM standarto kainą.

   "Problema ta, jog operatoriai turėtų nustatyti tokias žemas kainas, kad klientai nutartų palikti GSM ir jungtis prie 3G. Bet GSM plėtra apsimokėtų dar labiau, be to, tokia plėtra yra visai įmanoma. 1800 MHz dažnių juosta dar nėra visiškai išnaudota. Jos plotis 75 MHz, o 3G (UMTS) - tik 60 MHz."

   Telia, Tele2 ir Europolitan (Švedijos GSM operatoriai) priklauso po 3000 bazinių stočių. Greitai Švedijoje bus išduota ir ketvirtoji GSM tinklo licencija.

   "Jeigu šis operatorius nutartų pasirinkti Radio Components antenas, jam viso krašto aprėpčiai tereikėtų tik 300 bazinių stočių. Visą šalį aprėpiančiam Tetra tinklui pakaktų 200 antenos pozicijų, o naudojant įprastas technologijas jų turi būti net 2000. Antena - pats svarbiausias dalykas. Bet tai galima įvertinti tiktai tuomet, kai kalbama apie didesnio masto projektus. Radio Components gaminama antenų sistema kainuoja 1,5 mln. kronų, o už tokią kainą galima įsigyti ir tradicinę 3G antenos poziciją. Tačiau, palyginti su įprastais sprendimais, ši sistema dešimt kartų pranašesnė."

   Įprastinė 3G antena 60 m aukščio bokšte aprėpia 17 km2 plotą.

   "Operatoriams mes leidžiame padidinti jų sistemų ekonomiškumą, nes mūsų antenų sistema aprėpia nuo 5 iki 15 kartų didesnį plotą, imant kiekvienos antenos poziciją. Tatai galioja seniau pastatytoms 60 m aukščio antenoms. Bet ekonomiškiausia naujas antenas yra kelti į 240 m aukštį. Keturiskart aukštesnis bokštas leis aprėpti keturiskart didesnį plotą."

Trys bokštai Gotlando salai

   Valstybinės Švedijos ryšių komisijos nustatyti standartai reikalauja, kad, pavyzdžiui, užtikrinant mobilųjį ryšį Gotlando saloje, būtų bent 200 antenų pozicijų, įrengtų 60 m aukščio bokštuose. Visa tai kainuotų apie 300 mln. kronų, kas tikrai perdaug 57 tūkstančiams Gotlando salos gyventojų. Tokia sistema čia niekuomet neatsipirks.

   Panaudojus 240 m aukščio bokštus ir Radio Components antenų sistemą galima aprėpti 50 kartų didesnį plotą. Johnsonas mano, kad kiekvienas bokštas aprėps nuo 600 iki 1000 km2. Tuo atveju visam Gotlandui pakaktų vos trijų mikrobangų stočių salos sostinėje Visbyje. Investicijų suma sumažėtų 12,5 karto. Apskritai paėmus, investicijos ženkliai sumažėja netgi ir neįskaičiavus sumažėjusios stacionarių jungčių tarp antenų kainos. Įprastiniu atveju tektų tiesti mikrobanges jungtis, tarp savęs jungiančias visas 200 antenų pozicijas.

   Daugiausia T. Johnsonas kalba apie antenų aprėpties galimybes. Jis labai abejoja, ar Švedijoje kiekvienam 3G operatoriui išties reikia tų 20 000 antenų pozicijų, apie kurias dažniausiai kalbama. Jos atitinka 20 000×3×80 (80 kanalų kiekvienai antenos pozicijai) = 4,8 milijonų erlangų, taigi 10 kartų didesnį ryšių srautą negu stacionariame telefono tinkle! Šešiems milijonams abonentų, kuriuos turi visi Švedijos GSM operatoriai, tereikia 90 000 erlangų. Bet šis skaičius nėra realus - 3G tinklų operatoriai gali tikėtis daugiausia po 2,5 mln. abonentų.

   "Galima daryti išvadą, kad pirmus ketverius metus paleistoms 3G sistemoms vargu ar prireiks maksimalios tinklo pralaidos, juolab jeigu dar įskaitysime papildomas stacionarių telefono bei kabelinės televizijos tinklų pralaidas. Geriau būtų papildyti tinklus reikiamais pajėgumais vėliau, o dabar kurti ne tokius galingus, bet beveik keturis kartus pigesnius tinklus."

   Pasak Torbjorno Johnsono, panaudoję jo firmos gaminamas antenas operatoriai gali vėl pradėti dirbti pelningai. Jis sako, jog Ericsson ir Nokia viliasi iki 2008 m. vien Europoje uždirbti iš 3G tinklų įrangos pardavimo apie 2000 milijardų kronų.

   "Manau, kad tai tėra geri norai. Praėjusiais metais operatorių sudarytose prognozėse yra numatoma, kad jų tinklai pradės nešti pelną galbūt po 12 metų. Didžiausia klaida, kuri dabar yra daroma, tai viso pajėgumo sistemų statyba. Tokių sistemų reikia tik didžiuosiuose miestuose, likusioje krašto dalyje pakaktų vien užtikrinti gerą aprėptį."

   T. Johnsono vertinimu, keturiems operatoriams, gavusiems Švedijos licencijas, panaudojus Radio Components antenas, vietoj 102 mlrd. kronų investicijų pakaktų tik 8 mlrd.

Didesnis efektyvumas

   Radio Components sistemose nereikia į anteną nutiesti ilgo, storo ir labai brangaus koaksinio kabelio. Nepaisant to, nuostoliai nėra labai dideli. Įprastinę 60 m aukščio bokšto anteną su bazine stotimi jungiąs kabelis nuslopina signalo galią nuo 50 iki 17 W. Taigi tenka be reikalo didinti brangų galinį stiprinimą, o tos dalies patikimumas mažėja, palyginti su tiesiogiai maitinama antena. Radikaliai sumažinti Radio Components antenų nuostoliai pagerina ir signalo sklidimą aukštyn ir žemyn. Tose antenose, pasak T. Johnsono, yra taikomas paskirstytos fazinės antenų matricos principas. Tačiau daugiau detalių jis neatskleidė, nes šiuo metu antenos patentuojamos.

Šalin laidus!

   "Mūsų tikslas padaryti taip, kad būtų galima visai išmontuoti šalies vielinio ryšio tinklus." T. Johnsonas turi galvoje tai, kad sistema, naudojanti naująsias antenas, bus tokia pigi, jog netgi galės konkuruoti su stacionariais telefono ryšio tinklais.

   "Pažvelkime, pavyzdžiui, į Telia. Šioje organizacijoje dirba 30 000 darbuotojų, kurių dauguma prižiūri telefono tinklus. Todėl ekonomiškai labai apsimokėtų tuos stacionarius tinklus išvis išmontuoti ir pakeisti bevielio ryšio tinklais. Šitaip už mažesnę kainą gautume geresnės kokybės paslaugą. Ypač efektyvu tai būtų besivystančiose šalyse, dar neturinčiose išplėtotos telekomunikacijų infrastruktūros.

   Kita vertus, GSM tiek teikiama pokalbių kokybė, tiek jos aprėptis yra nepakankama. Radio Components antenos kiekvienos bazinės stoties aptarnaujamą plotą padidins penkis kartus. Savo ruožtu, 3G sistemose balso kodavimas leidžia užtikrinti kur kas geresnę ryšio kokybę nei GSM."

   Be to, T. Johnsonas mano, kad 3G sistemoms sukurtąjį balso kodavimo bloką galėtų puikiausiai naudoti ir EDGE.

   Šiuo metu Radio Components antenas vienas operatorius bando lauko sąlygomis. Iš to, kas apie jas pasakojama, galima spręsti, jog tai bus kažkas panašaus į mobiliojo telefono ryšio srities Kolumbo kiaušinį.


El. p.: info@elektronika.lt