| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 1 turinys

· AB "Lietuvos telekomas" tinklo modernizavimas
· Automatizuota "Lietuvos telekomo telefono tinklo kokybės rodiklių registravimo sistema
· MPLS apšyla ATM teritorijoje
· Komutavimo principai ir įranga
· Žinutės

Internetas
· Garso kodavimas – AAC
· Renkantis pačią tinkamiausią platformą
· Tinklo procesoriai pranašauja Interneto revoliuciją
· Investicijos Internete
· Internetas už mažiau nei penkis dolerius
· Žinutės

Optinis ryšys
· Šviesos triumfas
· Derinamųjų šviesolaidinių Breggo filtrų kūrimas
· DWDM skverbiasi į visus tinklus: nuo prievadų iki itin didelio nuotolio
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Tik ne mano kieme!
· Mobiliesiems reikia dar gudresnių kortelių
· Trečiosios kartos mobiliųjų ryšių radijo imtuvai
· Žinutės

Karinės technologijos
· Mokslas nacionalinio saugumo tarnyboje

Elektronika
· Asmeninių kompiuterių era pasibaigė
· Karalius vienai dienai
· 2000 metų puslaidinikių pramonės madų šou
· Žinutės

MPLS apšyla ATM teritorijoje

Konferencijų ir seminarų dažnis nėra tikras ženklas, kad paslaugų tiekėjai linksta prie vienos ar kitos technologijos, bet tai gali būti vertingu pramonės šakos tendencijų barometru.

   Lapkričio mėnesį Ženevoje vykusi MPLS konferencija buvo jau trečioji praeitais metais, kas liudija, jog daugiaprotokolio žymių komutavimo (Multi-Protocol Label Switching) teoriniai pranašumai randa vis platesnį pripažinimą.

   Kompanijos Marconi technikos direktorius Geoffas Bennettas, pirmininkavęs pirmąją dieną vykusiems konferencijos posėdžiams, apie MPLS perspektyvas kalbėjo labai entuziastiškai: "Jau kitų metų [2001] pradžioje atsiras daug įvairių MPLS sistemos gaminių (maršrutizatorių ir prietaisų vartotojui), kurie galės vykdyti visas tas funkcijas, kurias ATM vykdė prieš penkerius metus. Po trijų metų MPLS darys viską, ką ATM sugeba šiandien."

   Nors firmos, gaminančios vien ATM skirtą įrangą, nuo tokios minties gali krūptelėti, Marconi vadovaujasi strategija, numatančia, jog ATM ir MPLS galės vienu metu veikti tinkle. Pavyzdžiui, galingas Marconi komutatorius BXR-48000, kuris bus pradėtas pardavinėti 2001 m. pabaigoje, pripažins visas srautų rūšis ir nepriklausomai galės valdyti IP, MPLS ir ATM duomenų srautus. Paslaugų tiekėjams tai leis nuo ATM pereiti prie MPLS kaskart, kai pajus, kad toks žingsnis bus ekonomiškas; jie nė kiek nerizikuos savo investicijomis į egzistuojančio tinklo architektūrą.

   Bet kuo, kalbant apie IP srautų tvarkymą, MPLS yra pranašesnis negu ATM? Tradicinė ATM jėga yra ta, jog pagal šį standartą gerai tvarkomasi su jautriais vėlinimui taikymais ir teikiamos įvairios klasės paslaugos (todėl paslaugų tiekėjai gali sudaryti sutartis, kuriose yra apibrėžiamas paslaugų kokybės lygmuo). Bet pats svarbiausias IP požiūriu ATM nuopelnas yra duomenų srautų sutvarkymas. ATM tai padaro priversdamas iš prigimties "besujungiminį" IP srautą prisitaikyti prie sujungiminio ryšio modos. Be ATM internetinis ryšys yra besujungiminis ta prasme, kad kiekvienas IP paketas maršrutizuojamas atskirai, pasitelkiant tam kiekviename pakete esantį paskirties adresą. Maršrutus, kuriais šie paketai keliauja, nustato IP maršrutizavimo protokolai, pavyzdžiui, OSPF (Open Shortest Path First - pirmiausia naudok trumpiausią taką). Kaip galima suprasti iš pavadinimo, šis protokolas nukreipia paketus trumpiausiais maršrutais ir neskiria balso ir duomenų ryšio paketų. Tačiau OSPF nekreipia jokio dėmesio, koks srautas jau yra perduodamas konkrečiu maršrutu, todėl atskiruose maršrutuose gali atsirasti dideli duomenų paketų srauto kamščiai. Dėl to labai nukentės paslaugų kokybė, o pats tinklas bus neefektyviai naudojamas.

   Kita vertus, ATM aplinkoje IP srautai nukreipiami iš anksto numatytais maršrutais, taip išvengiant aukščiau aprašytųjų trūkumų. Bet paslaugų tiekėjo požiūriu tai reiškia, kad jis turi fiziškai rezervuoti sau ATM jungtis; be to, jam teks atskirai tvarkyti ATM ir IP sluoksnius, o dėl to tinklas gali pasidaryti sudėtingesnis. Galiausiai, gali pailgėti ir vartotojų laukimo trukmės.

   MPLS atveju antras ir trečias tinklo sluoksniai faktiškai suliejami į vieną, nes jis įgalina IP paketų maršrutizavimą, naudojant "patobulintą" OSPF, ir srautus galima valdyti iš vieno tinklo taško. "Srautų tvarkymas yra svarbiausias MPLS taikymas", - sako Bennettas.

   Dr. Augustas-Wilhelmas Jagau, RSL Com vadybininkas, sutinka: "Aš esu įsitikinęs, jog MPLS kelias yra pats perspektyviausias. Mes turėsime galimybę automatiškai sudaryti IP VPN* ir nukreipti srautus ten, kur pageidausime. Nors įranga dar neleidžia mums to daryti, jau pati potenciali galimybė yra pakankamai svarbus MPLS vystymo pateisinimas". RSL Com, Vokietijoje įsikūręs naujas operatorius, ruošiasi derinti MPLS su kitais IP QoS protokolais, pavyzdžiui, DiffServ ir RSVP, šitaip bandysianti pasiūlyti savo klientams operatoriaus klasės IP VPN.

   Kitas MPLS maršrutizatorių privalumas yra tas, jog galima naudotis versijos IPv6 maršrutizavimo galimybėmis. TPv6 ypač remia mobiliojo ryšio priemonių gamintojai, nes naudodama 126 bitų adresus ji žymiai padidina IP adresų skaičių. Tai bus ypač aktualu, kai pasirodys 3G tinklai. Bet dabartiniai paketų maršrutizatoriai nėra optimizuoti IPv6 požiūriu. Tikimasi, kad MPLS padės sumažinti pereinamojo proceso pagimdytas problemas.

   Vis dėlto MPLS standartizuojant dar reikia labai daug ką nuveikti. IEFT (Internet Engineering Task Force - Interneto inžinierių speciali grupė) svarsto apie 100 "juodraščių", skirtų MPLS standartams. Nesitikima, kad šis darbas bus baigtas greičiau nei per dvejus trejus metus. O tuo tarpu įrangos tiekėjai vis parodo naujus "ikistandartinius" MPLS įrangos variantus.


El. p.: info@elektronika.lt