| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 1 turinys

· AB "Lietuvos telekomas" tinklo modernizavimas
· Automatizuota "Lietuvos telekomo telefono tinklo kokybės rodiklių registravimo sistema
· MPLS apšyla ATM teritorijoje
· Komutavimo principai ir įranga
· Žinutės

Internetas
· Garso kodavimas – AAC
· Renkantis pačią tinkamiausią platformą
· Tinklo procesoriai pranašauja Interneto revoliuciją
· Investicijos Internete
· Internetas už mažiau nei penkis dolerius
· Žinutės

Optinis ryšys
· Šviesos triumfas
· Derinamųjų šviesolaidinių Breggo filtrų kūrimas
· DWDM skverbiasi į visus tinklus: nuo prievadų iki itin didelio nuotolio
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Tik ne mano kieme!
· Mobiliesiems reikia dar gudresnių kortelių
· Trečiosios kartos mobiliųjų ryšių radijo imtuvai
· Žinutės

Karinės technologijos
· Mokslas nacionalinio saugumo tarnyboje

Elektronika
· Asmeninių kompiuterių era pasibaigė
· Karalius vienai dienai
· 2000 metų puslaidinikių pramonės madų šou
· Žinutės

Tik ne mano kieme!

   Kiekvienas Didžiojoje Britanijoje nekantriai laukia, kada pasirodys mobilusis Internetas. Bet augantis visuomenės pasipriešinimas naujų mobiliosios telefonijos siųstuvų bokštų statybai gali gerokai suvėlinti trečiosios kartos korinio ryšio tinklų sukūrimą.

   3G ryšio sistemų operatoriams šioje šalyje teks pastatyti mažiausiai 100 000 naujų antenų bokštų, kurie turėtų iškilti greta 40 tūkst. antenų, šiandien naudojamų GSM tinkluose. Visuomenės susirūpinimas dėl mobiliųjų telefonų ir jų bazinių stočių antenų spinduliuotės poveikio sveikatai labai išaugo. Bokštų statybos priešininkai neseniai sulaukė naujo svarbaus sąjungininko - Žmogaus teisių akto.

   Operatoriai neskelbia duomenų apie savo eksploatuojamų ar norimų pastatyti antenų skaičių. Bet firmos Ovum telekomunikacijų analitikai tvirtina, kad kiekvienam iš keturių JK mobiliojo ryšio operatorių priklauso maždaug po 10 000 bokštų. 3G sistemose bus naudojami didesni nei GSM dažniai, kurie sklis ne taip gerai, todėl prireiks apie triskart daugiau antenų miestuose ir apie dukart daugiau kaimo rajonuose. Tai reiškia, kad penki britų 3G ryšio operatoriai privalės pasistatyti mažiausiai 100 tūkstančių naujų antenų. Visa tai kelia vis didesnį visuomenės susirūpinimą.

   Pavyzdžiui, neseniai viena Londono ligoninė pranešė leisianti Orange tinklui įsirengti naujus antenų bokštus ant savo stogo. Vienas advokatas patarė aplinkiniams gyventojams remiantis Žmogaus teisių aktu užprotestuoti antenų statybą, juolab kad ir Sveikatos departamento sušaukta komisija neseniai pripažino, jog šiuo metu neįmanoma paneigti, kad tai neturės įtakos žmonių sveikatai. Gyventojai laimėjo bylą ir ligoninė buvo priversta panaikinti savo leidimą statyti naujas antenas.

   Panašius skundus dabar nagrinėja daug kitų regioninių teismų. Operatorius vienijančios asociacijos GSA atstovai teigia, kad panašūs procesai labai suvėlins naujųjų tinklų paleidimo terminus ir padidins jų statybos kainą. GSA skundžiasi, kad milijardus už 3G licencijas uždirbusios vyriausybės (6,5 mlrd. svarų sterlingų Prancūzijoje ir 22 mlrd. Didžiojoje Britanijoje) dabar palieka vietų naujiems bokštams suradimo klausimą patiems operatoriams. Bet britų vyriausybės atstovo spaudai tatai visai nejaudina: "Čia ne tas pats, kaip grąžinti netikusius drabužius juos pardavusiai parduotuvei. Mes manėme, kad operatoriai prieš dalyvaudami licencijų konkurse ištyrė visus klausimus. Vyriausybė nesiruošia dalinti jokių kompensacijų."


El. p.: info@elektronika.lt