| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2001 m. Nr. 1 turinys

· AB "Lietuvos telekomas" tinklo modernizavimas
· Automatizuota "Lietuvos telekomo telefono tinklo kokybės rodiklių registravimo sistema
· MPLS apšyla ATM teritorijoje
· Komutavimo principai ir įranga
· Žinutės

Internetas
· Garso kodavimas – AAC
· Renkantis pačią tinkamiausią platformą
· Tinklo procesoriai pranašauja Interneto revoliuciją
· Investicijos Internete
· Internetas už mažiau nei penkis dolerius
· Žinutės

Optinis ryšys
· Šviesos triumfas
· Derinamųjų šviesolaidinių Breggo filtrų kūrimas
· DWDM skverbiasi į visus tinklus: nuo prievadų iki itin didelio nuotolio
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Tik ne mano kieme!
· Mobiliesiems reikia dar gudresnių kortelių
· Trečiosios kartos mobiliųjų ryšių radijo imtuvai
· Žinutės

Karinės technologijos
· Mokslas nacionalinio saugumo tarnyboje

Elektronika
· Asmeninių kompiuterių era pasibaigė
· Karalius vienai dienai
· 2000 metų puslaidinikių pramonės madų šou
· Žinutės

Internetas už mažiau nei penkis dolerius

Maža ir nebrangi operacijų sistema, papildyta labai kompaktišku Interneto protokolu ir pigiu vienkristaliu kompiuteriu. Tai ir yra tas modelis, kurį britų kompanija LiveDevices siūlo įprastinių prietaisų jungimui prie Interneto.

   "Mūsų tikslas yra prijungti prie Interneto milijardus įvairių prietaisų," - sako LiveDevices technikos šefas Kenas Tindellis. "Tai turi būti daroma už labai mažą kainą, jokiu būdu neviršijančią penkių dolerių."

   Mintis prie Interneto prijungti įprastinius buitinius prietaisus nėra nauja. Bealkoholinių gėrimų automatai, valdomi per Internetą, vaizdo grotuvai, kuriuos per Internetą galima programuoti, siuvimo mašinos, Internete atnaujinančios savo naudojamus lekalus, automobiliai, pasiunčiantys Tinklu duomenis apie savo padėtį ir šitaip padedantys valdyti transporto srautus. Idėjų niekad netrūko, bet dažnai pasirodydavo, kad jas įgyvendinti už priimtiną kainą nėra taip paprasta.

   "Coca Cola automatas, prijungtas prie Interneto buvo jau 1985 metais, taigi nieko naujo čia nėra. Tik tuokart prijungimui prireikė DEC minikompiuterio, kainavusio pusę milijono dolerių."

   LiveDevices jokiu būdu nėra vienintelė kompanija, galvojanti, kaip įvairius prietaisus prijungti prie Interneto. Rasime nemažai firmų, siūlančių tokiems prijungimams skirtus komponentus ar programinę įrangą.

   "Bet dauguma sprendimų yra perdaug brangūs, kad juos būtų verta masiškai taikyti. Jeigu rinksimės komponentus, kainuojančius virš 10 dolerių, nieko nesigaus. Taip pat visai netinka naudoti programinę įrangą, kuriai reikalingi brangūs arba specializuoti procesoriai.Viskas turi veikti naudojant pigų vienkorpusinį kompiuterį ir taupant patį brangiausią resursą - RAM atmintį."

Minimalus kodas

   LiveDevices atskilo nuo operacijų sistemas kūrusios firmos NRTA. Ši, savo ruožtu, atsirado prieš porą metų iš kolektyvo, Volvo užsakymu dirbusio prie saugių ir kompaktiškų operacijų sistemų. Pats Kenas Tindellis yra buvęs mokslininkas, savo metu pasiūlęs keletą revoliucinių sprendimų saugių operacijų sistemų srityje.

   Todėl ir LiveDevices pagrindas yra labai kompaktiška NRTA operacijų sistema. LiveDevices naudojamam jos variantui pakanka 904 baitų, o tipiškai jos konfigūracijai - mažiau nei 2 kilobaitų. Bene svarbiausia yra tai, jog tipiškuose taikymuose tereikia vos 390 baitų RAM atminties.

   Prie to dar reikėtų pridėti IP modulį, kuriam reikia 3152 baitų ROM ir 126 baitų RAM bei TCP modulį, reikalaujantį 3872 baitų ROM, bet tik 3 baitų RAM. Rezultate gaunasi konstrukcija, kuriai pakanka RAM atmintinės, kurią rasime pigiausiuose vienkorpusiniuose kompiuteriuose.

   Iki šiol programinė įranga buvo orientuojama į firmos Microchip gaminamus PIC procesorius. Šie procesoriai dabar yra patys pigiausi rinkoje. Microchip jau pateikė rinkai virš vieno milijardo procesorių, todėl toks pasirinkimas buvo visiškai logiškas. Šiuos procesorius dabar galima aptikti daugybėje pigių prietaisų.

   Turint operacijų sistemą ir PIC procesoriams skirtą TCP/IP įrangos komplektą, tikslą pasiekti galima labai nesunkiai. Programinę įrangą galima nemokamai parsisiųsdinti iš LiveDevices tinklo svetainės ir po to taip pat nemokamai ją naudoti.

   "Jeigu po to panorėsite įsigyti Etherneto protokolą, DNS, DHCP, POP3, SMTP ir kodavimą, tai kainuos jums 7500 dolerių už programinę įrangą ir 20 centų už licenciją. Bet net ir nemokamoji dalis yra tiek pat išsami, kaip tai, ką siūlo dauguma mūsų konkurentų", - sako Tindellis.

Tinklo serveris

   Bet LiveDevices pardavinėja ne vien vienkorpusiniams kompiuteriams skirtą programinę įrangą. Jie gali pasiūlyti ir įrangą serveriams, kurie tvarkys visą reikalingą infrastruktūrą. Siekiama, kad LiveDevices serverių šeima galėtų aptarnauti visus prie Interneto jungiamus prietaisus. Prietaisų gamintojams nebereikės kurti savos infrastruktūros; jie galės viską užsakyti LiveDevices. Aišku, tie, kurie viską įpratę daryti patys, galės to savo įpročio laikytis ir toliau.

   "Svarbu yra tai, kad visas ryšys vyksta naudojant IP protokolą. Nesvarbu, ar po to bus naudojamas Ethernetas, modemo ryšys, Bluetooth ar pigi 450 MHz radijo ryšio jungtis, tai nevaidina jokios rolės."

   Pradžioje pasirodė kompanijos Microchip procesoriui PIC18CXXX skirta programinė įranga, tačiau greitai pasirodys ir didesniems įterptiesiems procesoriams skirtos programos. Kokie tai bus procesoriai, Kenas Tindellis dar nenorėjo atskleisti.


El. p.: info@elektronika.lt