| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 3 turinys

· Tinklų integracija
· Ryšių signalų perdavimo elektros tinklais technologija susidūrė su problemomis
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Gudriosios antenos
· Žinutės
· Mobilieji telefonai ligoninėse
· Krislelių žygis
· 3G Saulė aušta rytuose
· Mikrovarikliai iš pjezokeramikos mobiliesiems telefonams
· Kitos kartos GPS

Internetas
· Sezame TV: Plačiajuosčio vaizdo duomenų tiekimo tarnyba per 9 mėnesius
· Žaidimas atsitiktinumais
· Žinutės

Optinis ryšys
· Kinijos optinio ryšio tinklo revoliucija
· Žinutės
· Šviesa valdo fotonų tuneliavimą
· Prie žydrojo Dunojaus šoka persipynę fotonai

Elektronika
· Žinutės
· Kur yra optinės fotolitografijos riba?
· Kompiuteris - prie šachmatų lentos
· Molekulinė elektronika
· Vaizdo jutikliai ir jų ateities vaizdai
· Lankstomi kompiuteriai
· XXI a. alchemija

Sauga
· Automatinė atpažinimo sistema AIS - Automatic identification system
· Asmens tapatumo nustatymas pagal rainelę - smūgis apgavikams ir teroristams
· Kuo grasina piktavalis išorinis priešas
· Elektroninis šnipinėjimas
· Efektyvią pergalę Irake nulėmė informacija
· Sienos danguje

Mobilusis ryšys > Žinutės

| Aukštai skrendantis Japonų dirižablis | Ar patikėsite savo pinigus telefonui? | Mobilusis telefonas rankiniame laikrodyje | Mobiliosios telefonijos bumas Rusijoje tęsiasi | Mobili pagalba katastrofų aukoms | Nokia turi konkurentą ir pačioje Suomijoje | NMT veiklos sritis siaurėja | Jokių pokalbių mobiliaisiais telefonais kalėjimuose | WAP ir MMS vartotojams paliko neigiamą patirtį |

Aukštai skrendantis Japonų dirižablis

   Japonų mokslininkai pirmą kartą sėkmingai pakėlė į stratosferą helio pripildytą orlaivį ir nuleido jį atgal į žemę. Nacionalinė kosminių tyrimų laboratorija Tokijuje (NAL) pareiškė, kad pakėlus 47 m ilgio nepilotuojamą dirižablį į 16,4 km aukštį, jį nuleisti atgal geriausia išleidus helį.

   Orlaivis yra naujos kartos dirižablių, galėsiančių iškelti aukštai virš paviršiaus telekomunikacijų įrangą, žemės stebėjimo jutiklius ar šnipinėjimo kameras, prototipas. Tokių skraidyklių pakėlimas ir aptarnavimas bus kur kas pigesnis nei dirbtinių Žemės palydovų, be to, juos bus galima nuleisti žemyn, jei tektų taisyti sugedusią įrangą.

   NAL planuoja sukurti mažiausiai 20 daug didesnių "stratosferos platformų", kurios bus apie 250 m ilgio. Dirižabliai be pertrūkio veiktų iki 10 metų 20 km aukštyje, jie būtų maitinami saulės energija, kuri šviesiuoju paros metu būtų kaupiama kuro elementuose ir naudojama naktį.

   Kad netrukdytų komerciniams lėktuvų skrydžiams, prototipas buvo paleistas ankstyvą rugpjūčio 4 dienos rytą. Jis saugiai pakilo virš daugumos lėktuvų naudojamo aukščio, o jo prietaisai tuo metu fiksavo šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentraciją stratosferoje ir fotografavo apačioje esančią teritoriją.

   Po 2 valandų trukmės skrydžio NAL tarnybos, pasinaudodamos distanciniu valdymu, atvėrė ertmę orlaivio apvalkale, helis išėjo, o dirižablis pradėjo kristi. Išsiskleidus parašiutui aparatas nusileido Ramiajame vandenyne. NAL spaudos atstovas pavadinio bandymus labai sėkmingais ir pranešė, kad kitas orlaivis bus leidžiamas ateinančiais metais.

Į viršų


Ar patikėsite savo pinigus telefonui?

   Konsorciumas, sudarytas iš didžiausių pasaulio butinės elektronikos kompanijų, mobiliojo telefono ryšio tinklų ir televizijos transliuotojų, finansuoja kūrimą telefonų, kurie, jums sutikus, leis jūsų pinigus. Į Mobile CVE vadinamą konsorciumą įeina Nokia, Sony, Vodafoe ir BBC.

   Nors tai skamba labai įtartinai, bet programuotojas Nickas Jenningsas sako, kad telefonai nesujauks niekieno gyvenimo. Jenningso grupė Sauthemptono (Anglija) universitete kuria agentais vadinamas programas. "Programinis agentas yra labiau panašus į tarną", - sako jis.

   Agentai, kurie bus naudojami kitos kartos 3G telefonuose, - patys stebės, kaip jūs jais naudojatės ir bandys atspėti kitą jūsų žingsnį. Iš pradžių jie tiktai stebės jus, bet vėliau stengsis vis didinti savo įtaką. Ilgainiui išsiaiškins visus jūsų įpročius ir galės patys nuspręsti, ko jums reikia, - pavyzdžiui, ras informaciją Internete, rezervuos vietą restorane ar viešbutyje ir nupirks kelionei bilietus.

   Iki šiol panašūs agentai buvo išbandyti tiktai su mobiliuoju telefonu sujungtuose kišeniniuose kompiuteriuose. Vėliau juos bus galima pasikrauti ir į 3G telefonus. Galutinė versija bus pradėta tiekti maždaug po 18 mėnesių.

   Programa skirs didžiausią dėmesį situacijai, kai jūs ruošitės kelionei. Ji pasitikrins, ar užsakyti lėktuvo bilietai ir vietos viešbutyje. Ilgainiui agentui bus galima patikėti visos kelionės organizavimą ir netgi sutikti, kad leistų pinigus.

Į viršų


Mobilusis telefonas rankiniame laikrodyje

   Po to, kai šių metų Cebit parodoje ant riešo nešiojamą mobilųjį telefoną pademonstravo kompanija Samsung, iniciatyva perėjo į NTT DoCoMo rankas. Vandens nebijantis rankinis laikrodis, kurį gamina Seiko, sveria 113 g, o jo dydis - 170x40x19 mm3. Juo naudojantis galima pasiųsti iki 4600 ženklų turintį elektroninį laišką 64 kb/s sparta. Jis kainuoja apie 65 000 jenų (375 eurai). Tačiau Wristmo galima naudoti tik Japonijoje, nes jis yra pritaikytas standartui PHS.

Į viršų


Mobiliosios telefonijos bumas Rusijoje tęsiasi

   Rusijos mobiliosios telefonijos rinka toliau stipriai plečiasi. Vien per balandžio mėnesį, konsultacinės firmos J'son & Partners duomenimis, mobiliojo telefono abonentų skaičius padidėjo 4,4 procento. Per 2002 m. abonentų pagausėjo 120 procentų ir šių metų kovo pabaigoje Rusijoje iš viso buvo 21,1 mobiliojo telefono ryšio vartotojų.

   Trys didžiausi šios rinkos operatoriai yra MTS, remiamas Deutsche Telekom, VimpelCom, kuris yra Telenor partneris, ir MegaFon, kurio 43,8 procento akcijų priklauso TeliaSonera. Šie trys didžiausi operatoriai užima 90 procentų Rusijos mobiliojo telefono ryšio rinkos. Maskvoje dėl pirmaujančios pozicijos kovoja MTS ir VimpelCom, tuo tarpu MegaFon turi vos dvidešimtą dalį bendro kitų dviejų operatorių abonentų skaičiaus. Nepaisant to, pasak J'son & Partners, MegaFon Rusijos sostinėje plečiasi lėčiau už abu savo konkurentus. Kur kas geriau MegaFon sekasi St. Peterburge ir Šiaurės vakarų regione, kur šis operatorius pirmauja mobiliojo ryšio rinkoje.

   Nors šiandien Maskvoje jau daugiau negu pusė gyventojų naudojasi mobiliuoju ryšiu, vis dar lieka didelis tolesnio augimo potencialas. Visoje Rusijoje mobiliuoju ryšiu kovo mėnesio pabaigoje naudojosi vos 14,4 procento žmonių. VimpelCom susitarė kartu su MCT pirkti 50 procentų Vladivostoke įsikūrusio operatoriaus Primtelefon akcijų, be to, VimpelCom įsigijo licenziją veiklai visoje Rusijos teritorijoje. Iki šiol tokią licenziją turėjo tiktai MegaFon.

   Į Rusijos rinką numato patraukti ir skandinavų Tele2, visur diegianti savąją GSM-1800 sistemą. Balandžio 1 d. kompanija pranešė apie savo investicijų Irkutske pradžią, o to paties mėnesio 29 d. - apie investicijas Rostove. Iš viso kompanijai Rusijoje priklauso 12 licenzijų, o visiems naujiems tinklams reklamuoti yra naudojamas Tele2 prekinis ženklas.

   Be trijų didžiųjų operatorių, Rusijoje palyginti daug mažų ir vietinių mobiliojo ryšio kompanijų. Rinkos apyvartoje yra visokiausių tipų sistemų: NMT, GSM, TDMA/DAMPS, IS-95, IMT-MC bei palydovinio telefono ryšio sistemos.

Į viršų


Mobili pagalba katastrofų aukoms

    Regionuose, kuriuose dažnai kartojasi stichinės nelaimės, gyvenančių abonentų mobilieji telefonai turės siųstuvą, padėsiantį aptikti nukentėjusius žmones po žemės drebėjimų ir panašių krizinių situacijų. Jau dabar yra įmanoma nustatyti, iš kurios vietos skambinama mobiliuoju telefonu, o ateityje bus įmanoma surasti patį mobilųjį telefoną netgi ir tuomet, kai juo niekas neskambins. Toshibos specialistai jau kuria sistemą, kurią įdiegus visi katastrofos paveiktame rajone atsidūrę mobilieji telefonai siųs pavojaus signalus, padėsiančius greičiau aptikti telefono savininką.

   Po lavinų, uraganų, žemės drebėjimų ar skęstant laivams žmonių gyvybės išsaugojimas dažnai priklauso nuo laiko, per kurį jie surandami. Kartais paieškos po katastrofų užtrunka kelias dienas. Mokslininkai tikisi, kad naujoji technologija padės jas sutrumpinti iki keliasdešimties minučių.

Į viršų


Nokia turi konkurentą ir pačioje Suomijoje

   Nokia susilaukė konkurento ir savo gimtojoje šalyje - Suomijoje. Juo tapo naujas gamintojas My Origo, pateikęs rinkai gudrųjį telefoną MyDevice. MyDevice yra išties įdomus prietaisas. Jame rasime didelį prisilietimu valdomą ekraną, kuriuo naudojantis galime, pavyzdžiui, naršyti Internete. Ekranu galima perduoti komandas ne tik naudojantis specialiu pieštuku, bet ir palietus jį pirštu. Modelis leidžia rašyti SMS ir MMS žinutes liečiant pirštais ekrane matomą klaviatūrą. Dar pamatysime, ar tai pasirodys praktiška. Vedžiojant pirštu ekraną taip pat galima sumažinti, padidinti ar pasukti jame stebimą vaizdą.

   Ekrane yra 65 000 spalvų. Jo skyra yra 176x320 vaizdo elementų, o tai kiek nusileidžia Sony Ericsson galimybėms (tačiau šis ekranas, kita vertus, turi tik 4096 spalvas).

   Tarp kitų MyDevice privalumų paminėtini triguba dažnių juosta, GPRS, ryšys su Internetu, elektroninis paštas, įterpta skaitmeninė kamera ir MP3 grotuvas.

   My Origa šį rudenį žada pradėti pardavinėti MyDevice Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Į viršų


NMT veiklos sritis siaurėja

   Švedijos Pašto ir telekomunikacijų tarnyba pratęsė kompanijai Telia-Sonera išduotą leidimą mobiliojo ryšio sistemos NMT-450 naudojimui iki 2007 m. gruodžio mėnesio pabaigos. Tačiau sistemai skirtų dažnių skaičius jau nuo 2005 m. sausio 1 d. bus gerokai sumažintas. NMT nebenaudojami dažniai atiteks skaitmeniniam šios sistemos pakaitalui. Dar šį rudenį tarnyba pradės tirti, ar kas nors domisi tokios skaitmeninės sistemos kūrimu.

   Analoginė sistema NMT (Nordic Mobile Telephone) istoriškai buvo pirmoji mobiliojo telefono ryšio sistema Švedijoje ir daugelyje kitų šalių, įskaitant ir Lietuvą (Comliet). Sistema iki šiol aprėpia visą Švedijos teritoriją, todėl dar yra daug abonentų, kurie mobiliuoju telefonu gali prisiskambinti tik naudodami NMT. Tačiau pastaruoju metu tokių abonentų skaičius sparčiai mažėja.

Į viršų


Jokių pokalbių mobiliaisiais telefonais kalėjimuose

   Nuo šiol Švedijoje leista trukdyti mobilųjį telefono ryšį kalėjimuose ir kitose laisvės atėmimo vietose. Manoma, kad tai padės užkirsti kelią galimiems nusikaltimams. Į kalėjimus patenkantys mobilieji telefonai sudaro sąlygas kai kuriems kaliniams tęsti savo nusikalstamą veiklą netgi ir patekus už grotų. Be to, šie telefonai yra naudojami ir planuojant pabėgimus iš kalėjimo. Nuo liepos 25 d. Švedijoje galioja naujos taisyklės, leidžiančios naudoti technines priemones, išjungiančias nelegaliai naudojamus mobiliojo ryšio prietaisus laisvės atėmimo vietose. Iki šiol tai daryti turėjo teisę tiktai kariškiai.

Į viršų


WAP ir MMS vartotojams paliko neigiamą patirtį

   Vartotojai teigiamai vertina mobiliąsias paslaugas, bet šį optimizmą temdo neigiama patirtis, įgyta susidūrus su WAP ir MMS. Tokia išvada padaryta ataskaitoje, kurią paskelbė švedų analitinė firma Stelacon. Ataskaitoje apibendrinami studijos, kurią atliekant telefonu buvo apklausiami įvairių gyventojų grupių atstovai, rezultatai.

   Kalbant apie 3G pasirodymą, daugelį vartotojų labiau domina ne pati naujosios mobiliojo telefono ryšio kartos technologija, o tos paslaugos, kurias ji žada. Bendras požiūris į mobilųjį ryšį yra palankus, tačiau į 3G žmonės dar žvelgia su tam tikru nepasitikėjimu.

   To nepasitikėjimo šaknys - neigiama patirtis, susidūrus su WAP ir MMS paslaugomis. Jas išbandę vartotojai skundžiasi, kad naudotis gana sudėtinga, todėl daugelis atsisako jų po pačių pirmųjų bandymų. Vartotojų požiūris į prastai veikiančias paslaugas yra negatyvus. Todėl, galvojant apie 3G, labai svarbu, kad naujosiomis paslaugomis būtų paprasta naudotis, būtų įdiegta pakankamai jas teikiančių terminalų ir paslaugos veiktų nuo pat pirmosios akimirkos, kai operatorius viešai paskelbia apie jų įdiegimą.

   Labiausiai vartotojus domina kelios naujoviškos paslaugų rūšys, tokios, kaip pozicionavimas ir informacija apie eismo sąlygas. Nemažai žmonių taip pat norėtų gauti Interneto prieigą ir visas Interneto teikiamas galimybes.

   Iš studijos paaiškėjo, kad ir vartotojai, ir įmonės pageidautų gauti daugiau informacijos apie mobiliųjų paslaugų taikymo sritis iš neutralių, nuo operatorių nepriklausomų šaltinių.

Į viršų


El. p.: info@elektronika.lt