| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 3 turinys

· Tinklų integracija
· Ryšių signalų perdavimo elektros tinklais technologija susidūrė su problemomis
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Gudriosios antenos
· Žinutės
· Mobilieji telefonai ligoninėse
· Krislelių žygis
· 3G Saulė aušta rytuose
· Mikrovarikliai iš pjezokeramikos mobiliesiems telefonams
· Kitos kartos GPS

Internetas
· Sezame TV: Plačiajuosčio vaizdo duomenų tiekimo tarnyba per 9 mėnesius
· Žaidimas atsitiktinumais
· Žinutės

Optinis ryšys
· Kinijos optinio ryšio tinklo revoliucija
· Žinutės
· Šviesa valdo fotonų tuneliavimą
· Prie žydrojo Dunojaus šoka persipynę fotonai

Elektronika
· Žinutės
· Kur yra optinės fotolitografijos riba?
· Kompiuteris - prie šachmatų lentos
· Molekulinė elektronika
· Vaizdo jutikliai ir jų ateities vaizdai
· Lankstomi kompiuteriai
· XXI a. alchemija

Sauga
· Automatinė atpažinimo sistema AIS - Automatic identification system
· Asmens tapatumo nustatymas pagal rainelę - smūgis apgavikams ir teroristams
· Kuo grasina piktavalis išorinis priešas
· Elektroninis šnipinėjimas
· Efektyvią pergalę Irake nulėmė informacija
· Sienos danguje

Lankstomi kompiuteriai

   Kaip reikės valdyti kompiuterius, kai jie dar sumažės ir naudoti klavišus pasidarys labai nepatogu? Sony laboratorijos mokslininkų iš Tokijo nuomone, vienintelė išeitis bus švelnus jų lankstymas. Jie kuria labai mažus informacinius prietaisus, pavyzdžiui, turistams skirtus elektroninius žemėlapius, kurie bus valdomi ne pele ar klaviatūra, bet tiesiog rankomis - sukuriant deformaciją.

   Sony manymu, ateities žmonės savo kišenėse ar piniginėse nešiosis lanksčius kredito kortelės dydžio prietaisus, gerokai mažesnius už šiandieninius PDA. "Manau, kad sukūrę šį prototipą mes įrodėme, jog tokie prietaisai yra visiškai įmanomi", - sako Sony mokslininkas Ivanas Poupyrevas.

"Gummi" prototipas (kairėje) turi lankstų ekraną, tačiau ateityje panašūs kredito kortelės dydžio prietaisai bus visai lankstūs.

   Paprastas prototipas yra pavadintas "Gummi" - jo išradėjo Carsteno Schwesigo gimtąja vokiečių kalba tai reiškia gumą. Anot Poupyrevo, kūrusio "Gummi" kartu su Schwesigu ir konstruktoriumi Eijiro Mori, išradimas turi visas savybes, kurių prireiks ateities prietaisams. Jame nerasime rašomosios lazdelės, mygtukų, perjungiklių ar pelės; informaciją iš "Gummi" reikia, tikrąja šio žodžio prasme, išspausti. 8 megabaitų video, kur demonstruojama, kaip veikia "Gummi", galima pasikrauti Sony svetainėje - gummi.mov.

   Kurdama prietaisą, grupė sugebėjo suderinti standartinį, kietą skystųjų kristalų displėjų su jutikliais ir paspaude, kurie sumontuoti lankstaus akrilo plastiko bloke (žr. pav.). Vartotojas manipuliuoja ekrane matoma informacija, lankstydamas bloką ir naudodamas į prisilietimą reaguojančią paspaudę. Į "Gummi" yra įmontuoti pjezoelektriniai slėgio jutikliai, kurie deformuojami generuoja elektros įtampą.

   "Galite gana sudėtingai sąveikauti su kompiuterio programomis ir valdyti įvairiausius efektus, paprasčiausiai deformuodami patį prietaisą, be jokių mygtukų", - sako Poupyrevas. Mygtukų stengtasi išvengti dėl to, jog į šiuos kredito kortelės dydžio prietaisus, kurie gaminami naudojant spausdinimą primenančius procesus, juos būtų sunku kur nors įterpti.

   Schwesigas jau yra sukūręs kelis "Gummi" naudojančius gaminius - žemėlapį, Interneto naršyklę, foto albumą, paprastus žaidimus ir tekstų įvedimo sistemą. "Perspektyva - tokie gaminiai, kaip elektroniniai žemėlapiai, turistinės informacijos naršyklės ir žaidimai, prikabinti prie viešbučio raktų ar kelionės bilietų", - sako jis.

   Perspektyvoje Sony galvoja apie popieriaus storio, ne didesnius už kredito kortelę elektroninius "žaisliukus", pagamintus iš keleto sluoksnių: lankstaus organinių šviesos diodų displėjaus (OLED), lankstaus elektroninio grandyno, į prisilietimą reaguojančio sluoksnio prietaiso antrojoje pusėje ir įterpto pjezoelektrinio sensoriaus. Taip pagamintame prietaise nebus jokių mechaninių komponentų. Kursorių valdysite naudodamiesi paspaude, o lankstant prietaisą į vidų ar išorę bus galima pasirinkti meniu. Lankstydami taip pat galėsite padidinti ar sumažinti žemėlapio mastelį, kontroliuoti video laikmenų peržiūros greitį ar redaguoti vaizdo sluoksnių sudėtį. Schwesigas sako, kad pirmieji tokių piniginėje telpančių prietaisų pavyzdžiai prekyboje turėtų pasirodyti maždaug po trejų metų.

   Kur kas greičiau rinkoje gali pasirodyti kitas interaktyvus žaisliukas, kurį Sony Mikro prietaisų centre sukūrė Poupyrevas - PDA su vibruojančiu ekranu. Palietus ekrane pavaizduotus mygtukus, jis sukuria juntamą reakciją. Taip buvo siekiama sukurti tikro mygtuko paspaudimo pojūtį - tai, ko labai trūksta, kai naudojamas įprastinis PDA ar kišeninis kompiuteris. Vibruojančiame ekrane yra panaudoti pjezoelektrinio kristalo strypeliai, įtaisyti po plonu PDA skystųjų kristalų displėjumi. Paspaudus "mygtuką" strypeliuose atsiranda įtampa, kuri priverčia juos truputį sujudėti ir pirštų galiukai pajunta silpną spustelėjimą. Apčiuopiamas ekranas taip pat leis "pajusti" tinklapyje rodomus vaizdus. Pakaks, sakykime, paliesti širdies formos ženklą ir vibruojantys strypeliai pradės imituoti širdies plakimą.


El. p.: info@elektronika.lt