| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 3 turinys

· Tinklų integracija
· Ryšių signalų perdavimo elektros tinklais technologija susidūrė su problemomis
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Gudriosios antenos
· Žinutės
· Mobilieji telefonai ligoninėse
· Krislelių žygis
· 3G Saulė aušta rytuose
· Mikrovarikliai iš pjezokeramikos mobiliesiems telefonams
· Kitos kartos GPS

Internetas
· Sezame TV: Plačiajuosčio vaizdo duomenų tiekimo tarnyba per 9 mėnesius
· Žaidimas atsitiktinumais
· Žinutės

Optinis ryšys
· Kinijos optinio ryšio tinklo revoliucija
· Žinutės
· Šviesa valdo fotonų tuneliavimą
· Prie žydrojo Dunojaus šoka persipynę fotonai

Elektronika
· Žinutės
· Kur yra optinės fotolitografijos riba?
· Kompiuteris - prie šachmatų lentos
· Molekulinė elektronika
· Vaizdo jutikliai ir jų ateities vaizdai
· Lankstomi kompiuteriai
· XXI a. alchemija

Sauga
· Automatinė atpažinimo sistema AIS - Automatic identification system
· Asmens tapatumo nustatymas pagal rainelę - smūgis apgavikams ir teroristams
· Kuo grasina piktavalis išorinis priešas
· Elektroninis šnipinėjimas
· Efektyvią pergalę Irake nulėmė informacija
· Sienos danguje

Tinklų integracija

    Telekomunikacijų paslaugos vystėsi kartu su jų teikimui reikalingais telekomunikacijų tinklais. Kiekvienas tinklas sudarė galimybę teikti tam tikras telekomunikacijų paslaugas ir, atsiradus naujam paslaugų poreikiui, buvo kuriami nauji tinklai. Tokiu būdu kiekviena paslauga buvo teikiama tam tikro telekomunikacijų tinklo o vartotojų pasiekimui buvo naudojamas atskiras prieigos tinklas.

   Ši tinklų vystymo strategija yra naudojamas ir iki šiol. XXI-ojo amžiaus išvakarėse plačiai nuskambėjo iš esmės nauja - Naujos Kartos Tinklo koncepcija (angl. NGN - New generation network). Ši koncepcija numatė, kad ateityje visos telekomunikacijų paslaugos bus teikiamos vienu - naujos kartos tinklu ir pasieks vartotojus vieninga prieiga.

Naujos kartos tinklo tendencijos schema

   Šis požiūris pateikė naują tinklų suvokimo tendenciją. Ankstesni tinklai ir jais teikiamos paslaugos buvo priskiriamos "dešrainio" principui, o kai naujos kartos tinklo koncepcija buvo lyginama su "mėsainiu". Paveiksle pateikiamas schematinis šios koncepcijos vaizdas. Pagal "dešrainio" principą, egzistuojantys telekomunikacijų tinklai turi atskirą prieigą, transportinį tinklą ir nesusietas tarp tinklų paslaugas. "Mėsainio" principas - vieninga prieiga, transportas ir paslaugų platforma.

   Tačiau naujasis požiūris patyrė didelių sunkumų skindamasis kelią į telekomunikacijų pasaulį. Nepaisant to, kad naujoji koncepcija žadėjo žymiai sutaupyti eksploatacines išlaidas ir plačias naujų paslaugų teikimo galimybes, telekomunikacijų operatoriai labai atsargiai žiūrėjo į šias naujas perspektyvas.

   Naujos kartos tinklo siūlomos paslaugos iš esmės galėjo būti teikiamos ir nežymiai atnaujinus egzistuojančius telekomunikacijų tinklus. Eksploatacinių kaštų taupymo galimybės taip pat atrodė pakankamai miglotai, nes realus verslo modelis rėmėsi sunkiai išmatuojamomis dimensijomis. Visa tai, įvertinus ir telekomunikacijų rinkos sąstingį, vertė neskubėti. Naujos kartos tinklo koncepcija sunkiai skynėsi kelią pirmyn.

   Taigi naujos kartos tinklo koncepcija galėtų būti vertinama kaip pernelyg ankstyva. Tačiau kiekviena mintis yra tolimesnių veiksmų varomoji jėga. Tai liudija šiuolaikinių telekomunikacijų vystymasis, kuris savaime krypsta prie minėtos koncepcijos, nors ir ne taip greitai kaip norėtųsi. Plačiajuostės xDSL technologijos yra puikus šios krypties pavyzdys. Ta pačia varinių laidų pora perduodamas balsas ir itin greitas ir patikimas Interneto ryšys galėtų būti laikomas naujos kartos tinklo užuomazga.

   Nauja technologija, leidžianti fizinę terpę panaudoti keliems tikslams, puikiai atskleidžia naujas paslaugų teikimo galimybes. Tai dar kartą įrodo, kad fiksuotas telefono ryšys turi puikias perspektyvas, nes jo teikimui naudojamomis technologijomis galima sukurti įvairiapuses ir itin patikimas paslaugas.

   Naujos kartos tinklo koncepcija vysto mintį integruoti fiksuotą ir mobilųjį tinklą. Ši mintis atrodo labai radikali ir sunkiai įgyvendinama. Tačiau pagalvokime, kurios technologijos pagrindu tai galėtų būti realizuota. Visiškai aišku, kad ribotos radijo bangų galimybės negalėtų suteikti patikimo pagrindo šiai integracijai. Atrodo, kad šios integracijos pagrindas galėtų būti tik vienas - paprasčiausia varinių laidų pora.

   Variniais laidais šiuo metu jau galima perduoti informaciją iki 52 Mb/s sparta (VDSL). Ir toliau yra vystomos plačiajuostės technologijos, vartotojui pasiekti naudojančios būtent fizinę varinių laidų porą. Taigi, dauguma technologijų sėkmingai naudoja varines linijas vartotojams pasiekti. Nežinia, ar technologijos, orientuotos į tinklų integraciją, atras geresnį vartotojų pasiekimo variantą.

Rokas Jucys


El. p.: info@elektronika.lt