| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2003 m. Nr. 3 turinys

· Tinklų integracija
· Ryšių signalų perdavimo elektros tinklais technologija susidūrė su problemomis
· Žinutės

Mobilusis ryšys
· Gudriosios antenos
· Žinutės
· Mobilieji telefonai ligoninėse
· Krislelių žygis
· 3G Saulė aušta rytuose
· Mikrovarikliai iš pjezokeramikos mobiliesiems telefonams
· Kitos kartos GPS

Internetas
· Sezame TV: Plačiajuosčio vaizdo duomenų tiekimo tarnyba per 9 mėnesius
· Žaidimas atsitiktinumais
· Žinutės

Optinis ryšys
· Kinijos optinio ryšio tinklo revoliucija
· Žinutės
· Šviesa valdo fotonų tuneliavimą
· Prie žydrojo Dunojaus šoka persipynę fotonai

Elektronika
· Žinutės
· Kur yra optinės fotolitografijos riba?
· Kompiuteris - prie šachmatų lentos
· Molekulinė elektronika
· Vaizdo jutikliai ir jų ateities vaizdai
· Lankstomi kompiuteriai
· XXI a. alchemija

Sauga
· Automatinė atpažinimo sistema AIS - Automatic identification system
· Asmens tapatumo nustatymas pagal rainelę - smūgis apgavikams ir teroristams
· Kuo grasina piktavalis išorinis priešas
· Elektroninis šnipinėjimas
· Efektyvią pergalę Irake nulėmė informacija
· Sienos danguje

Mikrovarikliai iš pjezokeramikos mobiliesiems telefonams

   Vaizdus perduodantys mobilieji telefonai ženkliai patobulės atsiradus naujai, labai pigiai mikrovariklių technologijai, kuri telefonų vaizdo kameroms sudarys galimybę keisti židinio nuotolį taip pat tiksliai, kaip naudojant brangiose vaizdo kamerose įrengtus automatiškai susifokusuojančius lęšius.

   Kembridže (Anglija) įsikūrusi firma 1 Limited atrado būdą, kuris priverčia ploną pjezoelektrinės keraminės medžiagos lakštą veikti kaip variklis. Jis gali judinti bet kurį ant jo įtvirtintą daiktą arba jį galima susukti į cilindrą, kuris po to keis miniatiūriškos foto kameros lęšio padėtį.

   Šiuo metu mobiliuosiuose telefonuose esančių lęšių židinys yra fiksuotas. Tai reiškia, jog lęšis yra sufokusuotas į tam tikrą vidutinį atstumą, o arčiau ir toliau esantys objektai nuotraukose bus neryškūs. Aišku, telefonu atsiųstą vaizdą po to galima padidinti, tačiau kartu padidės ir visi vaizdo elementai, o pats vaizdas pavirs išskydusia mozaika.

   Nuotraukų kokybė labai pagerėtų, jeigu būtų įmanoma keisti lęšio padėtį ir fokusuoti ją į objektus, kuriuos norima nufotografuoti. Tačiau mažuose šiandieniniuose telefonuose neužtenka vietos varikliui ir mechaninei įrangai, judinančiai optinius komponentus.

   Išeitis galėtų būti preciziški pjezoelektrinės keramikos žiedai, kokie naudojami automatiškai susifokusuojančiuose skaitmeninių fotoaparatų lęšiuose. Prie kristalų prijungus kintamą elektros srovę, susikuria bangos, pasukančios lęšį. Tačiau tokia sistema yra brangi, todėl taip patobulintus mobiliuosius telefonus ryžtųsi nusipirkti tik labai nedaug žmonių.

   1 Limited vietoj preciziškai apdorotų kristalų panaudojo technologiją, kuri yra panašesnė į Origami - japonų popieriaus lankstinių meną - nei inžineriją. 0,1 mm storio pjezoelektrinės keramikos, vadinamos švino cirkonatu titanatu, lakštas aštriais ašmenimis yra suraižomas taip, kad jame liktų lygiagretūs pjūviai. Po to suraižytas lakštas yra prispaudžiamas prie rantytos formos ir tarp pjūvių esančios juostelės atsiduria virš lakšto plokštumos. Šitaip atsiranda šimtai mažyčių tiltelių, kurie stovi ant 2 mm aukščio kojelių, palinkusių 45o kampu į paviršių.

Mobilieji telefonai artimiausiu metu žymiai pagerins fotografuojamo vaizdo kokybę.

   Lakštas yra termiškai apdorojamas, taip sukietinant keramiką ir padarant tiltelių paviršių rupesnį. Tiltelių kojos yra padengiamos metalu, sudarant elektrinius kontaktus, todėl prijungus elektros srovę kojelės išsitiesia ir pajudina tiltelį. Jei lakštas yra prispaustas prie judinamo objekto, tilteliai veiks it variklis, stumiantis objektą mažyčiais 0,25 mikrono žingsneliais. 65 kHz dažnio kintamoji elektros srovė duos impulsą milijonus tokių žingsnelių.

   Kiekvieną prie lakšto prispaustą ar ant jo padėtą objektą bus galima paslinkti tiesia linija. Jei lakštas bus suvyniotas į cilindrą, kuriame, pavyzdžiui, yra įdėtas lęšis, taps įmanoma elektroniškai jį palenkti, pasukti ar pastumti pirmyn ar atgal.


El. p.: info@elektronika.lt