| Apie | Žurnalas | Archyvas | Mokslo įdomybės | Paieška |

2002 m. Nr. 1 turinys

· Tinklo modernizavimas – platesniam paslaugų spektrui
· Kintantis taksofonų veidas
· Sukinių elektronika
· Žinutės

Elektronika
· Kokios būna klaviatūros
· Kur link traukia elektronika?
· IBM kurs „autonominius kompiuterius“
· Pakilimas ir kritimas
· Žinutės
· Daugybė kvarco profesijų

IEDM 2001
· Puslaidininkių klubo technologinė vitrina

Displėjai
· Elektroninis popierius
· Naujienos iš displėjų padangės

Optinis ryšys
· Fotoniniai kristalai – šviesos puslaidininkiai
· Lazerinis efektas nanometrinėse vielelėse iš ZnO
· Pirmoji optinė jungtis tarp palydovų
· Atosekundinių trukmių impulsai tiria šviesos bangas: mokslininkai sukūrė atosekundinę „fotokamerą“
· Žinutės

Dan Communications
· P-COM daugiataškio tinklo sistema

Mikroelektronika
· Fazės poslinkio technologija
· Nuo silicio iki Coli bakterijų
· Mikroelektronika iš polimerų

Tinklai
· Telekomunikacijų tinklų sinchronizavimas

Mobilusis ryšys
· Mobilūs taikiniai
· Žinutės

Internetas
· Tinklas kiekviename kambaryje
· Jūsų paslaptys bus saugios
· Žinutės
· Pasaulinis kompiuteris

Elektronika > Žinutės

| Mažiausias ventiliatorius | Delta ryžosi stambiai investicijai į mikrosistemas |

Mažiausias ventiliatorius

   Šiuolaikiniuose elektronikos prietaisuose, kuriems didelę reikšmę turi gerai panaudota erdvė ir efektyvus šilumos nuvedimas, reikalingas efektyvus ir patikimas aušinimas. Kompanija Sunon sukonstravo patį mažiausią pasaulyje, vos 8×8 mm dydžio, ventiliatorių. Jį galima pritaikyti 3G terminaluose, minikompiuteriuose ir telefonuose.

   Sunon yra viena didžiausių pasaulyje ventiliatorių gamintojų. Kompanija taip pat sukūrė labai patikimą guolį ventiliatoriams. Vadinamieji "Vapo" guoliai turi magnetinę pakabą, kuri balansuoja ventiliatorių taip, kad jam sukantis vienintelis besiliečiantis paviršius būtų tarp ašies ir įvorės. Paties "Vapo" guolio trintis maksimaliai yra jau sumažinta. Ji, pridėjus magnetinę pakabą, labai pailgina ventiliatorių darbo trukmę.

Į viršų


Delta ryžosi stambiai investicijai į mikrosistemas

   Mokslinis centras Delta padeda firmoms ir visuomeninėms organizacijoms diegti į savo produktų procesus bei aplinką naujas inovacines technologijas. Delta yra viena iš svarbiausių Europoje matavimo, paslaugų, konstravimo ir konsultacijų elektronikos, programinės įrangos, optikos ir akustikos srityse dirbančių organizacijų. 270 Delta bendradarbių, maždaug pusė iš jų yra inžinieriai, iš savo padalinių, esančių Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje, aptarnauja klientus iš daugiau kaip 20 šalių. Dabar centras nutarė investuoti 23 mln. Danijos kronų mikrosistemų testavimui.

   Pradėdamas tokį didelį projektą ir strategiškai bendradarbiaudamas su pagrindiniais matavimo įrangos gamintojais, centras Delta ruošiasi pradėti plataus masto veiklą diegiant pramonėje mikrosistemas.

   Mikrosistemos yra gaminamos silicio plokštelėje panašiai kaip ir elektroniniai lustai, tačiau jos apima dar ir mechaninius darinius, pavyzdžiui, membranas, tuštumas, strypelius ir pan. Tie dariniai leidžia mikromechaninėms sistemoms fizinius arba cheminius dydžius versti elektriniais signalais. Mikrosistemų technologija pagamintų komponentų pavyzdžiai - tai mikrofonai, slėgio jutikliai, pagreičio sensoriai ir dujų jutikliai.

   Pramonėje mikrosistemų reikšmė nuolat auga, kadangi jos leidžia pradėti masinę patikimų naujų komponentų gamybą. Todėl nuolat didėja ir pačių mikrosistemų, ir jų tikrinimo technologijų paklausa.

   Tipišku atveju pati mikrosistema sudaro vos 30 proc. sensoriaus kainos. Likę pinigai yra mokami už korpusą ir elektroninę sąsają. Todėl dažniausiai būna labai svarbu patikrinti sistemą tada, kai ji dar būna plokštelėje, o ne įmontuota į prietaisą.

   Delta testuoja elektroninius lustus jau 15 metų. Nuo kompanijos įkūrimo - devintojo dešimtmečio vidurio iki šiandienos kompanijos apyvarta kasmet išaugo vidutiniškai po 40 proc.

Į viršų


El. p.: info@elektronika.lt