Popierius ir ekologija

Popierius   Įtakinga JAV ekologinė įstaiga, "Worldwatch Institute", paskelbė ataskaitą apie popieriaus sunaudojimą pasaulyje. Ataskaitoje tvirtinama, kad per pastaruosius 50 metų popieriaus sunaudojimas išaugo šešis kartus. Penktadalis nukertamų medžių keliauja į popieriaus gamybą, o visa ši gamyba sunaudoja penktadalį visos pasaulio pramonės naudojamos energijos. Gaminant toną popieriaus yra sunaudojama tiek pat energijos, kaip ir gaminant toną plieno. Kur dar ekologijos problemos: kai kuriose šalyse popierius sudaro apie 40 proc. visų buitinių atliekų.

   Šias problemas ataskaitoje yra siūloma spręsti mažinant popieriaus sunaudojimą, gerinant jo gamybos nefektyvumą ir šioje gamyboje naudojant daugiau antrinių žaliavų.

   Kai kurios kompanijos, pavyzdžiui, "Bank of America" ar "Proctor and Gamble" jau suprato, kad taupant popierių galima sutaupyti daug pinigų. Bankas ėmė daugiau naudoti elektroniškai pildomų blankų, dvipusių kopijų bei plonesnio popieriaus ir per porą metų ketvirčiu sumažino popieriaus sąnaudas. Vien už šiukšlių išvežimą jis kasmet sumoka po pusę milijono dolerių mažiau nei prieš tai.

   "Worldwatch Institute" ataskaita nurodo, kad reikia atsisakyti popieriaus balinimo chloru procesų, kenkiančių ir aplinkai, ir popieriaus fabrikų darbininkams. Popieriaus gamyboje taip pat reikėtų panaudoti daugiau žemės ūkio atliekų, kurios šiandien yra paprasčiausiai sudeginamos. Nors nuo 1975 m. popieriaus gamyboje makulatūros naudojama tris kartus daugiau, apie 57 proc. viso panaudoto popieriaus vis dar patenka į savartynus.


Mokslo įdomybės