Šefas viską mato!

   Japonijos tarnautojai, mėgstantys nepastebimai dingti iš darbo arba valandų valandomis gerti kavą bufete, dabar rizikuoja būti savo šefo užklupti. "Hitachi" sukūrė naują sistemą, kuri viršininko kompiuterio ekrane parodys, kur tuo metu yra jo pavaldiniai, ar jie stovi vietoje, eina ar bėga.

   "Partout" vadinama sistema pradžioje buvo skirta šeimoms, prižiūrinčioms demencija (silpnaprotyste) sergančius pacientus, galinčius iškeliauti iš namų ir nerasti kelio atgal. Yra vertinama, kad Japonijoje yra apie 1,5 mln. senyvo amžiaus žmonių su šia negalia. Tačiau sistemos kaina pasirodė besanti per didelė (apie 35 000 JAV dolerių) ir nepasiekiama daugumai šeimų. Vietoje jų ja susidomėjo kompanijos su daug darbuotojų ir policijos nuovados, pageidaujančios neprarasti ryšio su pavojingas užduotis atliekančiais savo žmonėmis.

   "Partout" naudoja daugiafunkcinį padėties nustatymo bloką, randantį vartotoją pasitelkus GPS (globali pozicijos nustatymo sistema) palydovus. Vartotojo kūno judėjimą registruoja pagreičio matuoklis - akselerometras. Kai jis nieko neregistruoja, tai reiškia, jog vartotojas stovi. Lėtas judesys reiškia ėjimą, greitas - bėgimą, o staigiai nutrūkęs tai, kad vartotojas galėjo nukristi. Visi šitokie duomenys yra per vartotojo mobilųjį telefoną perduodami centriniam kompiuteriui, žemėlapyje parodančiam stebimo žmogaus buvimo vietą.


Mokslo įdomybės