Nesaugūs "langai"

   Pasaulio kompiuterininkai labai susirūpinę nauja operacinės sistemos Windows saugumo problema. Vienas kompiuterių saugos ekspertas atrado, kad Amerikos Nacionalinė saugumo agentūra NSA gali įsibrauti į bet kuriame pasaulio kompiuteryje instaliuotą Windows 95, 98, NT4 ir NT 2000 kopiją. Reikia pažymėti, kad kuris nors Windows variantas dabar yra daugiau nei 90 proc. pasaulyje esančių kompiuterių.

   Slaptą antrąjį raktą į Windows aptiko vienos Kanados kompiuterių firmos specialistas Andrew Fernandes. Kiekvienoje Windows kopijoje yra po papildomą "magišką skaičių", leidžiantį NSA patekti į kompiuterio duomenų kodavimo modulius. Nežinant šio skaičiaus taip pat yra neįmanoma silpnesnį, leidžiamą eksportuoti iš JAV duomenų šifravimo mechanizmą pakeisti sudėtingesniu kodu. Pažymėtina, kad Windows programoje antrasis raktas yra paženklintas kaip "NSAKEY", iš ko matyti, kad sistemą kūrusi kompanija "Microsoft" neabejotinai derėjosi su agentūra NSA.

   Galėtų būti du šio vartotojui nereikalingo rakto įvedimo motyvai. Vieni specialistai mano, jog šitaip buvo padaryta tam, kad NSA galėtų netrukdomai įsiskverbti į pasirinktus kompiuterius. Ne tokie įtarūs galvoja, kad "Microsoft" tik bandė pagelbėti NSA apsaugant tūkstančius JAV vyriausybei priklausančių kompiuterių. Bet kuriuo atveju, šis skandalas, kilęs iškart po to, kai paaiškėjo, kad kompiuterių piratai rado būdą įsilaužti į 40 mln. "Microsoft" "Hotmail" naudojančių elektroninio pašto dėžučių, didžiajai kompanijai žada nemažai naujų rūpesčių.


Mokslo įdomybės