Kiaulių racionas pagerės

   Epidemiologai, tiriantys dabartinės snukio ir kanopų ligos epidemijos, kuri jau pasiekė ir Prancūziją, priežastis, įtaria, kad ji prasidėjo tuomet, kai vienoje netoli Niukastlio esančioje fermoje kiaulėms buvo sušertas virusais užkrėstas jovalas. Jovale galėjo būti mėsos, kažkaip atkeliavusios iš šalies, kurioje epidemija jau buvo. Viena iš teorijų tvirtina, kad kaltinti reikėtų lėktuvų keleivių maisto atliekas.

   Europos Bendrijos veterinarijos komiteto posėdyje, įvykusiame praeitą mėnesį, kelių šalių atstovai paprašė Europos Komisiją apsvarstyti atliekų naudojimo pašarui draudimo galimybę. Britų pašarų gamybos pramonės atstovai irgi pasisako už tokį draudimą. Jungtinė Karalystė ruošiasi jį įvesti net ir tuomet, jei EB to nepadarys.

   Ironiška, kad daugumai manant, jog beveik visos kiaulės yra šeriamos atliekomis, patenkančiomis į jovalą iš viešbučių, mokyklų ir viešojo maitinimo įstaigų, tokių gyvulių yra labai nedaug. Nuo 1999 m. visos Britanijos firmos, kurios apdoroja ir transportuoja jovalą turi gauti licenziją ir yra reguliariai tikrinamos veterinarijos tarnybų. Be to yra reikalaujama, kad prieš sušeriant kiaulėms jovalas būtų apdorojamas aukšta temperatūra. Visi reikalavimai pasidarė tiek griežti, kad tai atgraso nuo atliekų šėrimo daugelį fermerių.

   Atliekų šėrimo kiaulėms draudimas būtų tik viena iš visos eilės priemonių, kuriomis britai ruošiasi sumažinti gyvulių ligų patekimo į savo šalį tikimybę.


Mokslo įdomybės