Kaip pamatyti radioaktyvumą?

   Viena didžiausių radioaktyvaus užterštumo problemų yra tai, kad jis yra nematomas. Dūmai pajuoduoja, nafta palieka dėmes, o chemikalai pakeičia įvairių medžiagų spalvą, tačiau jūs niekaip nepamatysite labai pavojingos jonizuojančios spinduliuotės plika akimi.

   Dabar viena britų kompanija sukūrė sistemą, galinčią parodyti radioaktyvumą kaip švytėjimą tamsoje. Turėdami kiek modifikuotus karinius naktinio matymo žiūronus radioaktyviąją taršą tiriantys specialistai galės aptikti alfa daleles spinduliuojančių medžiagų, tokių kaip plutonis, sankaupas.

   Kompanija British Instrument Consultants (BIC) panaudojo seniai žinomą būdą. Dar praeito šimtmečio pradžioje fizikas Ernestas Rutherfordas matė šviesos blyksnius, spinduliuojamus cinko sulfido, į kurį patekdavo alfa dalelės. Šis scintiliacija vadinamas reiškinys yra plačiai naudojamas radiacijos stebėjimo įrangoje.

   BIC norėjo sukurti prietaisą, verčiantį silpnus blykstelėjimus žmogaus akiai pastebimais šviesos signalais. Tam kompanija pasitelkė naktinio matymo žiūronais, perderinama juos taip, kad jie geriausiai stiprintų scintiliuojančio cinko sulfido spinduliuojamą šviesą. Taip buvo sukurti žiūronai, leidžiantys matyti vos 30 Bekerelių kvadratiniame centimetre intensyvumo radioaktyvią taršą. Ypač didelis žiūronų privalumas yra tai, kad jais galima išmatuoti neįprastos formos objektų užterštumą.

   Žiūronai taip pat leidžia stebėti užterštą vietą per atstumą. Bet jų trūkumas yra tas, jog kas kartas reikia tiriamoje vietoje paberti cinko sulfido miltelių. Be to žiūronus galima naudoti tik naktį, nes dienos šviesa apakins jautrią elektroniką. Nepaisant to, susidomėjimą naujuoju prietaisu jau parodė kelios organizacijos, tame tarpe Jungtinės Karalystės Atominės energijos tarnyba.


Mokslo įdomybės