Be didelių sensacijų

   Kosminė stotis "Mir" yra be abejonės technikos triumfas - orbitoje ji prabuvo 15 metų, joje lankėsi 62 žmonės - bet Vakarų mokslininkai nelabai vertina joje atliktų mokslinių eksperimentų vertę. Charles Vick iš Amerikos mokslininkų federacijos sako: "Jie atliko daugybę biomedicinos tyrimų, bet rezultatai nėra visiškai pripažįstami. Tai, kaip ten buvo atliekami tyrimai, neatitinka Vakaruose priimtų standartų."

   Peteris Norskas iš Danijos Kosminės erdvės tyrimų agentūros, dalyvavęs ruošiant kelis "Mir" atliktus eksperimentus, pritaria, kad pradžioje darbas stotyje buvo žemo mokslinio lygio. "Kuomet ėmė stiprėti ryšiai tarp Rytų ir Vakarų, situacija ženkliai pagerėjo", sako jis.

   Tačiau stotyje "Mir" vienas svarbus rezultatas vis tik buvo gautas. Kosmonautai sugebėjo iš sėklų išauginti dvi su puse kartos kopūstų ir šitaip įrodė, kad kosminiai keliautojai galės užsiauginti sau maistą patys. Nesvarumas tam nesutrukdys.

   "Mir" taip pat buvo gauta svarbių rezultatų psichologijos ir kitose srityse. Iš fizikos eksperimentų išskirtinas supertakiųjų skysčių tyrimas, kurio metu buvo aptiktas naujas šilumos pernašos mechanizmas.


Mokslo įdomybės