Senos naujos Microsoft iniciatyvos

   Billas Gates išvydo kompiuterių ateitį - pasirodo, kad tai bus Internetas. Keletas savaičių po to, kai JAV teismas prisakė "Microsoft" imperiją perpjauti į dvi dalis, Gates nutarė pasukti korporacijos strategiją link Tinklo. Tai, nepaisant teismo sprendimo atskirti "Windows" nuo korporacijos veiklos Interneto it taikomųjų programų srityse, leistų išsaugoti dominuojančią "Microsoft" poziciją. Bet nemažai kritikų mano, kad kompanijos pasiūlymuose nėra nieko naujo.

B. Gattes   Gates siūlomą žaidimo planą paryškina dvi prieš porą savaičių pristatytos naujos programos ir sensorinį displėjų turinčio asmeninio kompiuterio prototipo demonstravimas. "Microsoft" siūloma "Kitos kartos "Windows" paslaugų programa", dar žinoma kaip dot.NET, pasitelkusi tūkstančius specialių serverių leis žmonėms pasiekti savuosius duomenis iš bet kurios pasaulio vietos. Be to, vietoj to, kad pirkti brangias naujas programas, vartotojai galės jas paprasčiausiai išsinuomoti.

   Kita "Microsoft" siūloma naujovė - C.Sharp pavadinta programavimo kalba leis visus dot.NET taikymus instaliuoti bet kuriame kompiuteryje ar internetinėje įrangoje - lygiai taip pat, kaip tą daro "Sun Microsystems" sukurtoji Java. Dėl ko "Sun" atstovas spaudai kandžiai pastebėjo, kad nieko kito, kaip svetimų gaminių kopijavimo iš "Microsoft" ir nebuvo galima tikėtis.

   Dar Gates parodė bevielio "Tablet PC" prototipą su įterptomis rankraščio ir balso atpažinimo funkcijomis. Tam, kad Voratinklis galėtų toliau sėkmingai vystytis, reikalingi vienas su kitu suderinti prietaisai ir programos. "Microsoft" teigia, jog visa tai įgyvendins jųjų siūloma dot.NET platforma. Visas Tablet PC tėra vienas senosrinis displėjus, kurį galima naudoti ir kaip Voratinklio naršyklę, ir skaitant atėjusius elektroninius laiškus, ir kaip televizorių. Visai, kaip prieš gerą pusmetį "Ericsson" pademonstruotoje "Internetlentėje".

   Konkurentams visa tai didelio įspūdžio nepadarė. "Sun Microsystems" jau senokai pirmauja tinklo kompiuterių srityje - dar pernai ši kompanija ėmė platinti "taikomųjų paslaugų tiekėją", leidžianti žmonėms, nenorintiems perkrauti savojo kompiuterio kietojo disko, Internete pasiimti įvairias ofiso programas, tokias kaip tekstų ar statistikos duomenų redaktoriai. Tuo tarpu kompanija IBM, kadaise nusamdžiusi Gates tam, jog jis sukurtų operacijų sistemą DOS, paprasčiausiai sako: "Sveiki atvykę, berniukai".

   "Sun" atstovė spaudai į "Microsoft" pareiškimus reagavo su geroka doze ironijos. Atkreipdama dėmesį į tai, kad pirmieji dot.NET gaminiai nepasirodys anksčiau nei 2001 m. pabaigoje, ji juos pavadino "dar vienu muilo burbulų įrangos pavyzdžiu".


Mokslo įdomybės