Proto vaiduokliai

   Šveicarų neurologas sako, jog vaiduokliuose, savojo kūno stebėjimo iš šalies ir panašiuose reiškiniuose nėra nieko antgamtiško. Jo nuomone, tai tėra tokie pat pojūčiai, kaip ir galūnės-fantomai, tik išplitę visame kūne.

   Žmonės junta galūnes-fantomus - pojūtis, jog amputuotoji galūnė vis dar egzistuoja - tuomet, kai toji smegenų dalis, kuri normaliai priima tos galūnės signalus, jų staiga netenka. Peteris Bruggeris iš Ciūricho universiteto ligoninės mano, kad "doppelgaengeriai" - žmonės, matantys greta ęsantį savo antrininką, patiria panašios kilmės reiškinį.

   Atskiri žmonės išties mato savuosius antrininkus, dažnai lyg savo veidrodinį atspindį. Bruggeris sako, kad tai gali įvykti dėl to, kad yra pažeistos tos už regą atsakingos smegenų vietos, kurios įtakoja mūsų pačių kūno suvokimą. Kiti tik jaučia antininko buvimą, paties jo nematydami. Jis mano, kad pastaruoju atveju yra pažeistos smegenų sritys, atsakančios už skirtumo tarp kūno ir jį supančios erdvės pojūtį.

   Savo ruožtu, tuomet, kai asmuo lyg "mato" savąjį kūną iš šalies, gali būti laikinai labai padidėjusi atskirų jo smegenų sričių aktyvumas. Taip gali atsitikti smegenyse trūkstant deguonies ar labai susijaudinus. Bruggeris mano, jog smegenų veikla galima paaiškinti ir kitus paranormalius reiškinius: "Net ir vaiduokliai tikriausiai yra niekas kitas, kaip mūsų kūno fantomai".


Mokslo įdomybės