Mėnulio energetika

   Įsivaizduokite visureigį, sugebantį kapanotis per pilkas, negyvas Mėnulio uolas ir dulkes, o paskui save paliekantį iš saulės elementų, galinčių maitinti ateities Mėnulio bazę, pėdsaką. NASA mokslininkų grupė mano, kad tokį visureigį galima pagaminti.

   Kosmose energijos resursai visuomet kėlė nemažai problemų, nes tokie šaltiniai kaip saulės baterijos ar branduoliniai reaktoriai yra sunkūs, o jų pakėlimas į orbitą daug kainuoja, gi erdvėlaivių keliamoji galia yra labai ribota. Bet laimei Mėnulyje yra viskas, ko reikia saulės elementų gamybai, todėl Hiustono universiteto (JAV) fizikas Alex Freundlich , dirbantis NASA finansuojamame projekte, mano, kad ten juos ir reikia gaminti.

   Mėnulio akmenyse yra silicio, metalų ir kitų būtinų elementų, bet nėra jokios atmosferos. Visa ta vieta yra vienas didelis vakuumas, daug geresnis už tuos, kurie yra sukuriami Žemėje gaminant mikroschemas. Vakuumo buvimas yra labai svarbus, nes tik jis padeda eliminuoti išorinius poveikius, galinčius nukreipti molekules nuo reikalingos trajektorijos ir sąlygoti įvairų užteršimą.

   Freundlich ir jo grupė tiria Mėnulio visureigio, galinčio užkloti ištisus laukus saulės elementais, koncepciją. Pirmąjame etape į Mėnulį bus pasiųstas saulės elementais maitinamas visureigis, kuris turės pakankamai žaliavų, iš kurių bus galima pagaminti 100 kW galią generuojančias saulės baterijas.

   Gamybos procese energiją teiks lęšių komplektas, koncentruojantis saulės spinduliuotę. Visureigio priekyje esantis lęšis išlydys Mėnulio dulkes - regolitą ir pagamins stiklinį padėklą elementams. Po to vežimas judės pirmyn ir ant to padėklo paliks a;iuminio elektrodo sluoksnį. Metalas bus kaitinamas tol, kol jo molekulės nepradės garuoti ir sėsti ant padėklo.

   Padengus aliuminio sluoksnį, visureigis dar kartą pajudės pirmyn ir nusodins pirmąjį silicio sluoksnį, po ko seks priemaišomis legiruoto silicio sluoksniai, sudarantys saulės elemento darinį. Kai bus padengti visi sluoksniai, gausis saulės elementai, kurių aktyviojo sluoksnio storis tėra keletas mikronų.

   Freundlich sako, kad saulės elementų efektyvumas bus mažesnis nei tų, kurie yra gaminami Žemėje, nes naudojamų medžiagų kokybė bus prastesnė. Bet tų medžiagų resursai nieko nekainuos ir jie bus neriboti, vos tik sistema atsidurs vietoje, todėl jos pranašumai persvers trūkumus.

   Kitame etape bus naudojami tik Mėnulyje esantys resursai. Visos reikalingos medžiagos bus gaminamos ten panaudojant saulės energiją. Pirmąjį prototipą tikimasi pagaminti artimiausiais metais, o prie pirmojo etapo įgyvendinimo bus galima pereiti dar šiame dešimtmetyje.


Mokslo įdomybės