Internetas atkeliaus elektros laidais

   Maždaug po metų į tūkstančių Vokietijos Baden-Viurtenbergo žemės gyventojų namus Internetas atkeliaus per elektros rozetę. Baden-Viurtenbergo energijos tiekimo kompanija pareiškė, jog pavyko įveikti visas tokio ryšio diegimą stabdžiusias technines kliūtis.

   2001 m. pavasarį, pirmojoje "Powerline" pavadintu projekto vykdymo stadijoje, naująją technologiją pradės naudoti apie 10 000 klientų. Palaipsniui ryšio tinklas aprėps visą šios žemės teritoriją. Šio proceso sparta daugiausiai priklausys nuo to, ar technologija bus paklausi.

   Elektros laidais atkeliaujantys Interneto duomenų srautai bus net šimtą kartų spartesni negu naudojant tradicinį modemą, todėl naująja technologija turėtų susidomėti ir privatūs abonentai, ir mažos įmonės.

   Skirtingai nei lik šiol, abonentas privalės mokėti ne už sujungimo su Internetu trukmę, bet už persisiunčiamų duomenų kiekį. Taigi už vaizdų ar filmų žiūrėjimą klientas mokės daugiau nei už paprasto teksto puslapio atsiuntimą. Energetikų vertinimu naujosios paslaugos įjungimo mokęstis bus apie 1000 Vokietijos markių (2000 Lt.).

   Ir energetikai, ir įrangą kūrusios kompanijos "Siemens" specialistai mano, kad duomenų perdavimo elektros tinklais technologijos laukia graži ateitis. Todėl Baden-Viurtenbergu turėtų greitai pasekti ir kiti Vokietijos regionai.


Mokslo įdomybės